A csalók is megjelentek

2023.01.05. 14:53

Drágulást hozott a horvátországi boltokban az euró bevezetése

Horvátország január elsején csatlakozott az euróövezethez és a schengeni térséghez. A váltásban lehetőséget láttak a csalók is. Már megjelentek a hamis bankjegyek az országban. A boltokban pedig drágulást hozott a közös európai pénz bevezetése – olvasható a V4NA cikkében.

A 2022. december 14-i képen egy 33 darab euróérmét tartalmazó tasakra cserél száz kunát egy nő egy zágrábi postahivatalban

Forrás: MTI/AP

Fotó: Armin Durgut

Hamis eurók jelentek meg az uniós országban

Az euró hivatalos fizetőeszközként való bevezetésével Horvátországban megjelentek a hamis bankjegyek is. Erre figyelmeztetett a horvát rendőrség, amelyhez – mint mondják – az elmúlt napokban több bejelentés is érkezett – írja a V4NA.

A belügyminisztérium munkatársai felhívják a lakosság figyelmét, hogy alaposan ellenőrizzék le a pénzt, mielőtt átveszik azt, mert vannak, akik visszaélnének a váltás okozta helyzettel.

„Legyen mindenki óvatos, s alaposan vizsgálja meg az eurót, amelyet a kezébe kap, mert egyesek arra használják ki az átállási időszakot, hogy becsapják az embereket, s hamis bankjegyeket tegyenek a pénz közé” – áll a rendőrség közleményében.

Az egyenruhások arra kérik a lakosokat, hogy minden egyes gyanús esetet jelentsenek.

A kereskedők is kihasználják a váltást?

Közben általános drágulásra panaszkodnak a horvátok. Azt mondják, az euró bevezetése miatt a kereskedők felkerekítették az árakat, ezáltal többet kérnek ugyanazért a termékért vagy szolgáltatásért, mint korábban. A boltosok viszont kiemelték, nem akarnak ők senkit átverni, csak a fizetés egyszerűsítése miatt határoztak meg kerek összegeket.

TESLA, Nikola
2022. december 14-i kép egy új euróérméről, amelyen Nikola Tesla feltaláló arcmása látható a horvát jegybank zágrábi székházában
Fotó: Armin Durgut / Forrás: MTI/AP

Sőt, a kereskedők azt állítják, hogy nem az átváltást követő kerekítések miatt emelkedtek bizonyos termékek árai, hanem az egyéb hatások vezettek a dráguláshoz még az euró bevezetése előtt.

„A kereskedők nem emelték az árakat, a meglévő szabályok szerint kerekítettek felfelé a kormány iránymutatása szerint” – mondta Martin Evacic, a horvát kereskedelmi szövetség vezetője.

Az állami felügyelőség ugyanakkor arról tájékoztatott, hogy keddig összesen 1738 az euró bevezetésével kapcsolatos visszaélésről szereztek tudomást.

Az államvezetés igyekszik egyeztetni a kereskedőkkel, és rábírni őket, hogy ne éljenek vissza a helyzettel. Davor Filipovic gazdasági miniszter közölte: a kormány nem fogja megengedni, hogy a közös európai fizetőeszköz bevezetése miatt elszálljanak az árak. A kabinet egyeztetést hívott össze a kereskedelmi szövetségek képviselőivel és a legnagyobb horvátországi kiskereskedelmi láncok igazgatóival, mert a lakosok arra panaszkodnak, hogy a kereskedők állítólag megemelték az árakat az év elején.

A tárcavezető a Twitteren azt írta, hogy „nálunk egyrészt folyamatosan csökkennek az üzemanyagárak, ennek ellenére nőnek az árak a kiskereskedelmi láncokban. Egyszer most már azt kell mondanunk, hogy elég ebből” – hangsúlyozta Filipovic, aki felvetette a lehetőségét annak is, hogy feketelistát készítsenek az árakat emelő üzletekről.

A miniszter hozzátette: a kabinet egyeztetett a kereskedelmi láncok képviselőivel a kuna és az euró átváltásáról.

„A Covid-válság idején a kormány biztosította a dolgozók fizetését, a példátlan energiaválság idején pedig a kereskedők megpróbálják átverni a horvát állampolgárokat. Ez nem fog menni nekik. Előtte azért sírtak, arra panaszkodtak, hogy elbuknak, de nem történt velük semmi. Most az árak csökkentésére van lehetőség, nem pedig az emelésre. Mindenkinek üzenem, nem fognak nyerészkedni az állampolgárainkon. A kormány mindent megtesz, abszolút mindent, hogy fenntartsa az életszínvonalat” – mondta Filipovic.

A politikus egyúttal bejelentette, hogy annak a lehetőségét is fontolgatják, hogy további termékek árát is befagyasszák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában