Ujhelyi is érintett

2023.01.18. 12:13

Újabb baloldali politikusok bukhatnak bele a Kaili-botrányba

Nemrég az MSZP-s Ujhelyi Istvánról derült ki, hogy ismerte a korrupciós botrányba belebukott Eva Kailit, és együtt is dolgozott vele. Rotyis Bálint, a Nézőpont elemzője szerint nem kérdés, hogy újabb baloldali politikusok bukhatnak bele az ügybe.

Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő MTI/Koszticsák Szilárd

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Biztosak lehetünk abban, hogy újabb és újabb politikusokról derül majd ki, hogy a Kaili-ügyben érintettek. Már most legalább 60 olyan politikus van, akiknek felmerült érintettsége az ügyben, úgy, hogy a botrány alig egy hónapja robbant ki – mondta az Origónak Rotyis Bálint, a Nézőpont Intézet elemzője. 

Szerinte 

Brüsszel és a baloldal is szeretné magáról elhitetni, hogy közöttük nem lehetnek korrupt politikusok, több baloldali politikus után most Ujhelyi István is úgy próbálja menteni a menthetetlent, hogy letagadja kapcsolatát a korrupt Eva Kailival.

Mint mondta, ez a botrány mind Brüsszel, mind a magyar baloldal számára politikailag roppant kellemetlen, de a mai világban, ahol folyamatosan képek és videók készülnek politikusokról, a múltat már nem lehet letagadni.

Ujhelyi István mellett ott ül Eva Kaili
Forrás: Origo

Rotyis hozzátette, "Ujhelyi István és társai kitörő örömmel fogadtak minden egyes olyan alkalmat, amikor a brüsszeli barátaikkal karöltve támadhatták és lejárathatták Magyarországot az Európai Parlamentben."

Megvan Eva Kaili utódja 

Marc Angel luxemburgi szocialista képviselőt választotta szerdán új alelnökének az Európai Parlament a decemberben kirobbant korrupciós ügy miatt leváltott Eva Kaili megüresedett helyére.

Az új alelnököt az EP-képviselők 307 szavazattal választották meg az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén.

Az alelnökjelöltek között szerepelt Annalisa Tardino, az Identitás és Demokrácia (ID) pártcsalád olasz EP-képviselője, aki 185 szavazatot kapott, valamint Gwendoline Delbos-Corfield francia zöldpárti EP-képviselő, aki 98 szavazatot kapott.

Mint ismert, 

Ujhelyi István decemberben még letagadta, hogy bármilyen kapcsolatban lett volna Eva Kailival, de most képekkel bizonyították, hogy a Gyurcsány Ferenchez közeledő európai parlamenti képviselő egyszerűen nem mondott igazat.

 Ujhelyi együtt dolgozott Kailival

Ezzel kapcsolatban Rotyis Bálint elmondta, Ujhelyi és Kaili 2014 óta európai parlamenti képviselőként dolgoztak együtt a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségében. Ez idő alatt sok formális és informális találkozón, megbeszélésen vehettek részt mind a ketten, így a kettőjük közti kapcsolatot felesleges letagadni.

Az elemző hozzátette, nem biztos, hogy Ujhelyi István számol azzal, hogy a 2024-es európai parlamenti választáson esélye lenne mandátumot szerezni, így a szavazók szimpátiája már nem is érdekli annyira a képviselőt.

Rotyis Bálint szerint a baloldal 

még a szigorú hazai szabályozás ellenére is vállalta a kockázatot és 3 milliárd forint értékű dollárért kiárusította hazánkat. Ezek után joggal merül fel a gyanú, hogy egyes politikusok kihasználhatták a hazainál sokkal lazább brüsszeli szabályokat is saját anyagi helyzetük érdekében 

 – tette hozzá.

Mint mondta, vannak politikusok, akiknek csak a meggazdagodás számít, és 

egy európai parlamenti képviselő havonta akár ötmillió forintnak megfelelő eurót is meg tud keresni, ami azt jelenti, hogy egy ciklus alatt 300 millió forint jövedelemre is szert tehet.

Újabb politikusok bukhatnak bele a Kaili-botrányba

Rotyis Bálint szerint az Európai Parlament tisztában volt azzal, hogy a képviselőkre vonatkozó szabályok lazák, de mondvacsinált indokokkal a szükséges szigorításokat minden esetben megakadályozták. 

Hozzátette, ezek után 

biztosak lehetünk abban, hogy újabb és újabb politikusokról derül majd ki, hogy ebben a konkrét ügyben érintettek.

Mint mondta, már most legalább 60 olyan politikus van, akiknek felmerült érintettsége az ügyben, úgy, hogy a botrány alig egy hónapja robbant ki. A különböző nemzeti hatóságok még bőven folytatják a nyomozást Eva Kaili ügyében, így nem elképzelhetetlen, hogy a luxusbörtönként elhíresült Haren büntetés-végrehajtási intézetnek további lakói lesznek.

Az elemző hozzátette, bár nehezen volt elképzelhető, hogy a tavaly áprilisi választási bukás és a kampányfinanszírozási botrány után még mélyebbre süllyedhet a magyar baloldal, de a Kaili-botrány bebizonyította, hogy van még lejjebb.

Maga a brüsszeli korrupciós botrány is komoly veszteséget okoz a hazai baloldal számára, hiszen legfontosabb szövetségeseik, a brüsszeli elvbarátaik teljes figyelmét jelenleg a korrupciós botrány köti le – tette hozzá Rotyis Bálint.

Letartóztatták egy volt olasz EU-képviselő adótanácsadóját

Korrupciós vádakkal letartóztatták Olaszországban az Európai Parlament egyik volt képviselőjének az adótanácsadóját szerdán.

Monica Rossana Bellinit a milánói hatóságok vették őrizetbe, irodáit átkutatták. Az adótanácsadó a Katargate néven is emlegetett korrupciós botrányba belekeveredett Pier Antonio Panzeri volt olasz szocialista EP-képviselő alkalmazottjaként tevékenykedett, és a belga hatóságok kérésére fogták el.

Panzerit december 9-é tartóztatták le Brüsszelben a többi között Eva Kailival, az Európai Parlament azóta leváltott alelnökével együtt, korrupció miatt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában