Kettős mérce

2023.02.03. 15:02

A Transparency International elemzése teljes mértékben nélkülözi a valóságot

A Századvég Alapítvány közleményében leszögezi, a szervezet jelentése nem reprezentatív és súlyos módszertani hibákkal küzd. Megjegyzik ugyanakkor: a Soros-szervezet ezúttal is kettős mércét alkalmaz, miután jelentéseiben a brüsszeli korrupciós botrányt nem említi.

Képünk illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Motortion Films

– A Transparency International nemzetközi szervezet év elején ismételten publikálta a „hagyományosan” világ 180 országát – a legkevésbé korrupt államtól számolva – rangsorba állító Korrupció Érzékelési Index (CPI) felmérésének eredményeit, mely szerint hazánk állítólag az Európai Unió legkorruptabb országa lett – emlékeztetett a Századvég. 

– A nem reprezentatív módszertanra épülő jelentés súlyos módszertani hibákkal küzd – emelte ki közleményében az alapítvány. 

Kifejtették: a CPI-mérések nem reprezentatív mivoltából fakadóan fennáll a veszélye a rossz korrelációk, következtetések meghozatalának, illetve az eredmények félrevezetők lehetnek, hiszen a mérések azt a képet sugallják a kutatásban, mintha csak az egyik fél (állami vesztegető) lehet alanya a korrupciónak, míg egy magánszereplő – adott esetben külföldi fél – nem potenciális érintettje az ilyen jelenségeknek. 

– A Transparency International jelentéseit olvasva kettős mércét érezhetünk, hiszen az EU-s intézményrendszer és azoknak a szereplői nem képezik e jelentések tárgyát – jelentették ki. 

Rámutattak: a Katar-gate néven elhíresült korrupciós botrány pedig a nemzetközi politikai elit több szereplőjét és szervezetét is érinthetik, mint például a Fight Impunity és a No Peace Without Justice nevű szervezeteket, amelyek Soros György Nyílt Társadalom Alapítványaihoz (OSF), illetve az alapítványi hálózat által finanszírozott más NGO-khoz erősen kötődnek. 

A teljes cikk IDE kattintva érhető el. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában