Álláspont

2023.02.02. 14:12

Elfogadhatatlan, hogy az unió cenzúrázási lehetőséget kapjon a tagállamok választási kampánya során

Elfogadhatatlan, hogy az európai uniós intézmények beleszólási, cenzúrázási, betiltási lehetőséget kapjanak bármely tagállam választási kampányába - jelentette ki Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője csütörtökön Brüsszelben, magyar újságíróknak nyilatkozva.

Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Az Európai Parlament csütörtökön, brüsszeli plenáris ülésén szavaz az Európai Bizottság politikai reklámtevékenység átláthatóságáról szóló javaslatáról. Az EP-képviselők szigorítani kívánják a javaslatot, és azt kívánják elérni, hogy például könnyebben lehessen információhoz jutni arról, ki a hirdetés szponzora és mennyit fizettek a hirdetésért, mi a célközönség meghatározásának menete, és hogy a hirdetés mely választásokhoz köthető. A vonatkozó uniós jogszabály a választásokat és népszavazásokat közvetlenül megelőző időszakokra vonatkozóan is további szabályokat állapítana meg.   

Deutsch Tamás, a politikai reklámtevékenység átláthatóságáról szóló javaslattal kapcsolatban azt mondta: 

miközben a brüsszeli korrupció lassan minden uniós intézményt érint, az ügy részleteinek feltárása, a szükséges következtetések levonása helyett a brüsszeli bürokraták olyan jogszabályt akarnak áterőltetni, amely betiltaná a választási kampányok során azt, hogy a brüsszeli korrupcióról beszélni lehessen.  

Szavai szerint Brüsszel minden tagállamban, minden választási kampány során cenzúrázhatná, hogy ki és miről beszélhet politikai reklámtevékenység során. 

Deutsch Tamás elfogadhatatlannak nevezte, hogy az uniós intézmények beleszólhassanak abba, hogy egy tagállam választási kampányban kik vehetnek részt, a kampány során miről és hogyan lehet beszélni. Mindez tagállami hatáskör

- hívta fel a figyelmet.   

"A szabadságjogokat, a demokrácia érvényesülését korlátozó uniós bizottsági javaslatot elutasítjuk, az EP csütörtöki szavazásán a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja nemmel fog szavazni" - tette hozzá az EP-képviselő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában