Gyalázkodás

2023.02.09. 16:05

Nem hajlandó bocsánatot kérni kijelentéseiért a szlovák külügyminiszter

Rastislav Kácer az őt ért bírálatok ellenére tovább szidja Magyarországot és Orbán Viktort.

Rastislav Kacer szlovák külügyminiszter a NATO külügyminisztereinek találkozójára érkezik 2022. november 29-én Bukarestbe, Romániába

Forrás: AFP

Fotó: Andrei Pungovschi

Nem hajlandó bocsánatot kérni Magyarországot gyalázó kijelentéseiért Rastislav Kácer szlovák külügyminiszter – számolt be róla a Ma7 felvidéki magyar hírportál. 

Nem kritizálom a magyarokat. Ez egy konkrét politika kritikája. Annak, amely az 1990-es évek elején a térség demokráciájáért folytatott harcának vezetőjét fekete lyukká tette az európai politikai térképen és Putyin európai érdekeinek trójai falójává

 – írta csütörtökön a közösségi oldalán, Orbán Viktor miniszterelnökre utalva.

Rastislav Káčer azután került a bírálatok kereszttűzébe, hogy kedden egy interjúban arra a kérdésre, hogy fennáll-e a veszélye annak, hogy Magyarország a következő években területi követeléseket támaszt Szlovákiával szemben, azt mondta:

Ha Vlagyimir Putyin sikeresebb lett volna, és ma ott lenne a keleti határainkon, akkor azt hiszem, ma már közvetlenül szembesülnénk egy ilyen követeléssel, sajnos.

Kácer szerint a magyar követelések lehetősége nemcsak a jövőben lehet valós téma, de már jelenleg is az – idézte a külügyminisztert az MTI.

Megvédte viszont Magyarországot Rastislav Káčer kollégája, Igor Matovic volt miniszterelnök, a legnagyobb szlovákiai kormánypárt, az OLANO elnöke, aki szerint Kácer – kijátszva a magyarkártyát – összeesküvés-elméleteket táplál a nyilvánosságban. Szerinte ez szorosan összefügg az előrehozott választásokkal, amelyeket nemrég írtak ki, s szeptemberben rendezik meg.

Teszi mindezt a diplomácia első embereként, bizonyítékok nélkül, holott az lenne a feladata, hogy ápolja és tovább mélyítse a már meglévő baráti kapcsolatokat magyarországi szomszédjainkkal

közölte Matovic, hozzátéve: az ilyen vádak durván sértik a diplomáciai szabályokat, ezért felszólította a külügyminisztert, kérjen bocsánatot Magyarországtól. 

A teljes cikket itt olvashatja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában