Visszatért a Facebookra

2023.03.18. 13:37

Donald Trump: jövő kedden le fognak tartóztatni

Tavaly már a Twitter-re is visszaengedték, most pedig a Facebookra és a YouTube-ra is visszatérhet a 2024-es elnökjelöltségét már bejelentő politikus. Trump egyúttal meglepő bejelentést tett egy másik közösségi platformon.

A 2024-es amerikai elnökválasztáson újrainduló Donald Trump volt amerikai elnök a floridai West Palm Beach városban tartott kampányrendezvényén 2023. február 20-án

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Cristobal Herrera

Visszatértem! 

– írta Facebook-bejegyzésében Donald Trump korábbi republikánus elnök. A 2024-es elnökválasztásra készülő politikus egy rövid videót is megosztott – kiemelve egy korábbi beszédének részletét – figyelt fel rá a Magyar Nemzet.

Sajnálom, hogy megvárattalak benneteket, bonyolult világ ez. Nagyon bonyolult

– mondja Trump a videóban.

 A 2020-as elnökválasztást követően Trump több ízben állította azt, hogy a demokraták választási csalásokat követtek el, és illegitimnek nevezte az eredményeket. 2021. január 6-án egy nagygyűlésen többek között ellenállásra és harcra szólította fel a híveit. Röviddel beszéde után sokan a Capitoliumhoz vonultak, ahol zavargás tört ki és a tömeg megostromolta az épületet. A rendbontás következtében öt ember vesztette életét, köztük egy rendőr, és jóval több mint százan megsérültek – emlékeztet a Magyar Nemzet.

A Facebook már február elején visszaállította az egykori elnök oldalát, Trump azonban –több mint két év után – csak most posztolt először.

A közvéleménynek hallania kell, hogy mit mondanak a politikusok – a jót, a rosszat és a csúnyát –, hogy megalapozott döntést hozhassanak az urnáknál

– fogalmazott Trump Facebook-oldalának újranyitása kapcsán Nick Clegg, a Meta (a Facebookot tulajdonló vállalat – a szerk.) globális ügyekért felelős alelnöke.

A Facebook mellett a YouTube videómegosztó oldal is „visszaengedte” felületére Trumpot. A Twitterre már tavaly visszatérhetett a republikánus politikus, noha ezt eddig nem tette meg, helyette a Truth Social elnevezésű közösségi oldalát használta a direkt kommunikációra.

Trump arra számít, hogy jövő héten letartóztatják 

A Truth Social platformon a volt amerikai elnök szombaton bejegyzést tett közzé. 

Trump azt írta, hogy a manhattani ügyészségről származó, "illegálisan kiszivárgott információk" arra utalnak, hogy "az utcahosszal vezető republikánus jelöltet és az Egyesült Államok korábbi elnökét a jövő hét keddjén letartóztatják".

 Trump azt nem közölte, milyen vádak alapján intézkednének ellene, csak arra utalt, hogy "semmiféle bűncselekményt nem tudnak rábizonyítani", és "korrupt és erősen átpolitizált" hivatalnak nevezte a manhattani kerületi ügyészséget. A volt elnök egyúttal felszólította támogatóit, hogy tiltakozzanak.

Az érintett ügyészség szóvivője egyelőre nem reagált az újságírói megkeresésekre.

Alvin Bragg manhattani kerületi ügyész az év elején bizonyítékokat kezdett bemutatni annak a vádesküdtszéknek, amely annak kapcsán vizsgálódik, hogy Michael Cohen, Trump korábbi ügyvédje 130 ezer dollárt fizetett Stormy Daniels pornószínésznőnek a 2016-os elnökválasztási kampány idején. Daniels azt állította, hogy évekkel korábban viszonya volt Donald Trumppal, és a pénzt azért kapta, hogy hallgasson az ügyről.

Cohen 2018-ban elismerte, hogy a Stormy Danielsnek és egy másik nőnek címzett pénzátutalásokkal megsértette a szövetségi kampányfinanszírozási szabályokat. Azt állította, hogy Trump utasította őt a kifizetésekre.

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában