Sikeres megoldás

2023.03.24. 16:00

Magyarországra érkezett tavaly a legkevesebb menedékkérő

A magyar kormány évek óta következetesen képviseli azt az álláspontot, miszerint a segítséget kell a migrációt kibocsátó országokba vinni, s nem a bajt kell idehozni. Az olasz kormány éppen ezért az összeomlás előtt álló Tunézia megsegítését kéri az Európai Uniótól, mielőtt több százezer ember indulna útnak.

A Magyar Honvédség katonái határőrizeti feladatot látnak el Röszkénél 2019. június 1-jén

Forrás: MTI

Fotó: Rosta Tibor

Tavaly mintegy 881 200 menedékkérő nyújtott be első alkalommal nemzetközi védelem iránti kérelmet az Európai Unió valamely tagállamában, ami az előző év 537 400-at is meghaladó adataihoz képest 64 százalékos emelkedést jelent – közölte a Magyar Nemzet információi szerint az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtökön.

Az EU egészében egymillió lakosra 1973 első alkalommal menedéket kérő jutott 2022-ben. Az EU tagországai közül az első alkalommal menedéket kérelmezők aránya Cipruson volt a legmagasabb, ahol egymillió lakosra 23 864 kérelmező jutott tavaly. Ciprust Ausztria (11 848) és Luxemburg (3711) követte.

Ezzel szemben a legalacsonyabb arányt (5) Magyarországon figyelték meg, majd Szlovákiában (92) és Csehországban (127).

Oroszország Ukrajna elleni háborúját követően az unió által biztosított átmeneti védelemben tavaly mintegy 4 331 200-an részesültek – derült ki az Eurostat jelentéséből. Az ideiglenes uniós védelem hozzáférést biztosít egyebek mellett az egészségügyi ellátáshoz, a munkaerőpiachoz és az állami oktatáshoz. Emellett uniós tartózkodást biztosít az Ukrajnából menekültek számára anélkül, hogy menekültügyi eljáráson kellene átesniük.

A kérelmezők legnagyobb csoportját tavaly – ahogy 2013 óta minden évben –, a szíriai állampolgárok (131 970) alkották, akiket az afgán (113 495), majd a venezuelai (50 050), a török (49 720) és a kolumbiai (42 420) állampolgárok követtek.

Az olasz kormány Tunézia azonnali segítését sürgeti

Robbanás előtt áll Tunézia, ahonnan több százezren indulhatnak el Nicola Molteni olasz belügyi államtitkár pénteki nyilatkozata szerint, aki megerősítette Giorgia Meloni kormányfőnek az EU-csúcson tett kijelentéseit arról, hogy a migrációs áramlás erősödése miatt forró nyár előtt áll Európa.

Nicola Molteni kijelentette, hogy a súlyos politika és gazdasági válsághelyzetbe került Tunézia az összeomlás szélén áll.

A belügyi államtitkár a Radio24 adón úgy nyilatkozott, az Európai Uniónak minél előbb anyagi segítséget kell nyújtania az észak-afrikai országnak: 

kölcsön nélkül Tunézia összeomlik, és robbanásszerű, több százezres migrációs áramlat indul el, az ország stabilizálása nemcsak Olaszország, hanem Európa érdekeit szolgálja.

Tunézia azonnali segítését sürgette Antonio Tajani külügyminiszter is a RAI közmédia csatornáin, hangoztatva, hogy ha Líbia mellett Tunézia irányából is "megnyílnak a migráció csapjai", tömeges indulásokkal kell számolni. Megjegyezte, hogy titkosszolgálati információk szerint már megnövekedett migrációs nyomás tapasztalható a Líbia és Tunézia közötti határtérségben.

Antonio Tajani javasolta, hogy az EU és a Nemzetközi Valutaalap azonnali háromszázmillió eurós támogatásban részesítse Tunéziát, majd további kétszer ekkora összeggel az országban szükséges reformok megvalósítására.

Aggodalmát fejezte ki a tunéziai helyzet miatt Giorgia Meloni kormányfő az uniós vezetők Brüsszelben zajló csúcstalálkozóján. A tájékoztatás szerint Meloni a csúcs csütörtök esti találkozóin emlékeztette a tagállamok vezetőit, hogy az év eleje óta az olaszországi partokra háromszor annyian érkeztek, mint a tavalyi év ugyanazon időszakában. 

"Ha ez a trend folytatódik, forró nyár várható ellenőrizhetetlen helyzettel" - mondta Giorgia Meloni, aki 900 ezer ember érkezéséről beszélt az afrikai partok irányából.

A kormányfő hangsúlyozta, hogy gyors és eredményes fellépés szükséges a Földközi-tengeri emberkereskedő szervezetekkel szemben, mielőtt teljes ellenőrzés alá vennék a földközi-tengeri migrációs útvonalakat.

Majdnem kétórás, négyszemközti megbeszélést tartott Giorgia Meloni Emmanuel Macron francia elnökkel egy brüsszeli szállodában csütörtök éjszaka, melyen többek között a migráció témáját is érintették.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában