Felmérés

2023.04.24. 18:51

A magyar fiatalok szigorítanák a kábítószerek törvényi szabályozását

A 15-29 éves magyarországi fiatalok komoly nemzedéki problémának tartják a kábítószerek elterjedését, ezért ha a szabályozás szigorítása vagy enyhítése lenne a kérdés, kétharmaduk a szigorítás pártján állna - derült ki az Ifjúságkutató Intézet közvélemény-kutatásából, melynek eredményét hétfőn juttatták el az MTI-hez.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Azt írták, hogy az intézet év elején publikált jelentéséből, melyet ezer 15-29 éves magyar állampolgár személyes megkérdezésével készítettek, kiderült, hogy a nemzedéki problématérkép ötödik legjelentősebb eleme a drogok, kábítószerek és az alkohol elterjedése volt. 

Székely Levente, az Ifjúságkutató Intézet igazgatója közölte, 

a felmérésben azt vizsgálták, mit gondolnak a fiatalok, manapság mennyire lehet egyszerűen hozzájutni valamilyen kábítószerhez. 

A megkérdezettek 13 százaléka szerint nagyon könnyű, további 31 százalék szerint pedig könnyű lenne drogot szerezni, ha akarna. Ugyanerre a kérdésre 2016-ban még 13 százalék válaszolta azt, hogy nagyon könnyen és további 23 százalék, hogy inkább könnyen hozzá tudna jutni valamilyen kábítószerhez. Jellemzően a 20-24 évesek azok, akik egyszerűbbnek ítélik meg a hozzáférés esélyét, illetve a Dél-Alföldön és Észak-Magyarországon élő fiatalok - ismertette az igazgató. 

A Drogkutató Intézet stratégiai igazgatója, Molnár István Jenő a közlemény szerint hangsúlyozta, 

a szigorítás támogatottsága azt jelzi, hogy a fiatalok az őket érintő megannyi szorongás (Covid, háború, gazdasági helyzet) ellenére sem a kábítószerekben látják a kiutat, illetve még kevésbé szeretnék azt mindenki számára elérhetővé tenni. 

A felmérés alapján az látszik, mintha képesek lennének a fiatalok megtartani józanságukat a ma jellemző legalizációs és egyéb fogyasztásra ösztönző trendek "médiában történő folyamatos promotálása ellenére is" - írták. 

A kábítószerek törvényi szabályozásával kapcsolatban Székely Levente jelezte, a friss adataik szerint 

"a fiatalok kétharmada szigorításpárti". 

Arra a kérdésre ugyanis, hogy "Ön inkább szigorítaná vagy enyhítené a kábítószerekkel kapcsolatos törvényi szabályozást", 30 százalék válaszolt úgy, hogy jelentősen, további 38 százalék úgy, hogy inkább szigorítaná, ezzel szemben 21 százalék inkább, 4 százalék pedig jelentősen enyhítené a szabályozást. 

A fiatalok meglehetősen határozottan foglaltak állást a kérdésben, mindösszesen 7 százalékuk nem tudott vagy nem akart válaszolni - áll a közleményben.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában