Ukrán válság

2023.04.08. 20:38

Németország-szerte ezrek követeltek békét és az újrafegyverkezés leállítását

Ezrek demonstráltak szombaton Németország-szerte a békemozgalom által szervezett hagyományos húsvéti felvonulásokon az ukrajnai háború tárgyalásos befejezését követelve.

A hagyományos német húsvéti béketüntetések berlini eseményének résztvevői 2023. április 8-án

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Clemens Bilan

A Peace Cooperative Network (PCN) nevű civil szervezet szerint mintegy hetven városban voltak megmozdulások, így Berlinben, Bonnban, Brémában, Duisburgban, Hannoverben, Lipcsében, Münchenben és Stuttgartban.

A menetek résztvevői azt is követelték, hogy állítsák le az Oroszország által megtámadott Ukrajnába irányuló német fegyverszállításokat, és mondjanak nemet a német szövetségi hadsereg, a Bundeswehr bejelentett újrafelfegyverzésére.

A Rajna-Ruhr régióban a húsvéti meneten elhangzott, hogy 

a német kormánynak és az Európai Uniónak komolyan kell igyekeznie "az előfeltételek nélküli béketárgyalásokért". 

Követelték a harckocsik és más nehézfegyverek szállításának a leállítását is, mert azok kiterjeszthetik és meghosszabbíthatják a háborút.

 Ukrajnának joga van megvédeni magát, de a több és komolyabb fegyver nem megoldás, csak szítja a háborút

 – hangoztatták a résztvevők.

Lipcsében a menet társszervezője, Torsten Schleip kijelentette: 

nekünk az azonnali tűzszünet és a tárgyalások megkezdése jobb alternatíva, mint a további fegyverszállítás és az atomfegyverek kölcsönös bevetéséig vezető eszkaláció.

Schleip mindazonáltal hangsúlyozta, hogy "nem Putyin-párti tüntetést" tartanak.

A PCN szerint több mint százhúsz megmozdulást terveznek országszerte csütörtöktől hétfőig.

 A radikális baloldali Die Linke párt társelnöke, Martin Schidewan a húsvéti békemenetek kapcsán a dpa német hírügynökségnek kijelentette: a konfliktus ellentmondásos jellege ellenére tisztázni kell a békemozgalom álláspontját. 

Ez azt jelenti, hogy szolidárisak vagyunk a nemzetközi jog világos megsértésével megtámadott Ukrajnával, és egyértelműen elítéljük az orosz agressziós háborút

 –mondta. A politikus ugyanakkor bírálta, hogy a német kormány kizárólag a fegyverszállításokra és az ukrán katonák kiképzésére összpontosít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában