Ukrán válság

2023.05.16. 07:07

Biztonságpolitikai szakértő: minél hamarabb tűzszünet és béke lesz, annál több életet tudunk megmenteni

Chris Farrell amerikai biztonságpolitikai és hírszerzési szakértő a Magyar Nemzetnek adott interjúban a háború jellegéről, az orosz és az amerikai módszerekről beszélt.

MW

Ukrán katonák önjáró tüzérségi járművel lőnek az orosz erők által ostromlott kelet-ukrajnai Bahmutban 2023. május 15-én

Forrás: MTI/AP

Fotó: LIBKOS

A szakértő a Magyar Nemzetnek kifejtette, hogy az orosz–ukrán háború egy proxy (kihelyezett − a szerk.) háború, amelyben az Egyesült Államok fegyvereket, hírszerzést és kiképzést biztosít szövetségesének egy másik szuperhatalommal szemben. 

A jelenlegi kiszámíthatatlan háborús környezet nagyon veszélyes helyzeteket eredményezhet, amelyek könnyen további eszkalációhoz vezethetnek. Úgy is fogalmazhatunk, hogy egy 1914-hez hasonló pillanatot élünk át, amikor egy váratlan incidens az első világháború kitöréséhez vezetett. Senki nem számított rá, senki nem látta, hogy milyen következményeket fog szülni, éppen ezért nagyon aggódom

fogalmazott a lapnak Chris Farrell, hozzátéve, hogy a mostanihoz hasonló mértékű beavatkozásra egy másik ország részéről még nem volt példa, legalábbis az elmúlt húsz-harminc évben nem lehetett ehhez hasonlót látni. 

A szakértő szerint kifejezetten meglepő, hogy az oroszok nem söpörtek végig nagyon gyorsan Ukrajnán. Mint mondta, az előzetes várakozások – nemcsak orosz, de nyugati részről is – szerint Oroszországnak szinte pillanatok alatt meg kellett volna hódítania Ukrajnát, azonban nem így történt. Összességében mindenki nagyon meg volt lepődve, óriási nyomás helyeződött az oroszokra, nemcsak a hírszerzésre, de a hadseregre is, hogy minél hamarabb győzelmet arassanak. Megjegyezte, jelenleg ugyanilyen nyomás van Ukrajnán az ellentámadás sikerességét illetően. 

Chris Farrell hangsúlyozta, azonnali tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség. A háborúnak úgy is így lesz vége, minél hamarabb jutunk el ide, annál több életet tudunk megmenteni – mondta.

A teljes interjú ITT olvasható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában