Ukrán válság

2023.05.13. 07:36

Az oroszok elkezdtek hátrálni Bahmutnál

444. napja tart a háború a szomszédban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Járókelő egy kijevi lakóépületnél, amelybe dróndarabok csapódtak 2023. május 8-án

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Oleh Petraszjuk

Ukrán előrenyomulás Bakmutban

Az ukrán csapatok két irányból is előrenyomulnak a kelet-ukrajnai Bakmut városában, de a városközpontban bonyolultabb a helyzet – közölte Hanna Malyar ukrán védelmi miniszterhelyettes.

Malyar hozátette, hogy "az ellenség nem képes átvenni az ellenőrzést a város felett" – írja a The Guardian.

Több ukrán régiót ért orosz támadás a mai nap folyamán

Ma több ukrajnai régiót ért orosz támadás, a herszoni, zaporizzsjai és harkovi területek elleni orosz csapásokban összesen 8 civil megsérült.

A sérültek között van egy 15 éves fiú is, akinek a faluját érte tüzérségi támadás Harkov megyében ma reggel – írja a Kyiv Independent.

Az oroszok elismerték: elkezdtek hátrálni Bahmutnál

Moszkva pénteken elismerte, hogy erői egy újabb ukrán offenzívát követően visszavonultak az ukrajnai Bahmuttól északra, ezt a visszavonulást Jevgenyij Prigozsin, a Wagner orosz zsoldoscsoport vezetője egyenesen megfutamodásnak nevezte – írta meg a Mandiner a Reutersra hivatkozva.

Ukrán tüzérek az orosz állásokat ágyúzzák a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő Marjinka környékén húzódó fronton 2023. május 8-án
Forrás: MTI/AP/Libkos

Kijev jól láthatóan összehangoltan igyekszik bekeríteni az orosz erőket Bahmutban, amely korábban Moszkva egyik fő célja volt. Mindkét háborús fél az elmúlt hat hónap legnagyobb ukrán térnyeréséről számol be, ennek ellenére Ukrajna kevés konkrét részletet közölt, sőt az országban nem igazán van olyan politikus, aki szerint hivatalosan elkezdődött volna a régóta tervezett ellentámadás.

Orosz védelmi minisztérium: az ukránok Nagy-Britanniától kapott rakétákkal támadták Luhanszkot

Az orosz védelmi minisztérium szombati közleménye szerint ukrán harci gépek Nagy-Britanniától kapott hosszú hatótávolságú Storm Shadow rakétákkal lőttek két ipari létesítményt Luhanszkban.

Nagy-Britannia csütörtökön jelentette be, hogy elkezdi a hosszú hatótávolságú rakéták szállítását, amelyekkel Ukrajna messze a frontvonal mögött is csapást tud mérni az orosz csapatokra és az utánpótlást tároló raktáraikra.

Ben Wallace brit védelmi miniszter hangsúlyozta: a rakétákat arra használja Kijev, hogy visszaszorítsa a szuverén ukrán területet kezükben tartó orosz erőket. Ukrajna korábban garantálta, hogy erőik Oroszország nemzetközileg elfogadott határain belüli célpontokra nem mérnek velük csapást.

Az orosz védelmi tárca közleménye szerint a pénteken kilőtt rakéták egy vegyi és egy húsüzemet találtak el az Ukrajna keleti részén fekvő, oroszok által elfoglalt Luhanszkban.

A minisztérium emlékeztetett arra, hogy London korábban közölte, hogy a Storm Shadow rakétákat nem vetik be polgári célpontok ellen. A tárca hozzáfűzte: lelőtték azt a SZU-24- és MiG-29-es ukrán harci gépet, amelyek a rakétákat kilőtték.

A védelmi minisztérium azt is közölte, hogy az orosz csapatoknak egy újabb háztömbnyit sikerült előre jutniuk Bahmutban, amelyet Moszkva tíz hónapja ostromol.

Újabb támogatás Ukrajnának

Németország 2,7 milliárd euró értékben állít össze új katonai felszerelés-szállítmányt Ukrajna számára, ami értékét tekintve a legmagasabb az orosz invázió óta - erősítette meg a Der Spiegel értesülését Boris Pistorius német védelmi miniszter és Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője szombaton.

A német védelmi tárca vezetője megjegyezte: 

Berlin a legújabb fegyvercsomaggal azt akarja jelezni, hogy Németország "komolyan támogatja" Ukrajnát. Németország minden segítséget megad, ameddig csak kell 

- tette hozzá.   

A csomag 20 Marder gyalogsági harcjárművet, 30 Leopard 1 harckocsit, 15 Gepard légvédelmi páncélos járművet, 200 felderítő drónt, négy Iris-T légvédelmi rendszert, továbbá lőszert, tüzérségi lőszert és több mint 200 páncélozott harci és logisztikai járművet tartalmaz. A szállítás "a következő hetekben és hónapokban" történik.   

Az új segélycsomagot Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnapi aacheni Nagy Károly-díjjal való kitüntetése előtt jelentették be. Azt nem tudni biztosan, hogy a szombaton Rómában tartózkodó ukrán államfő személyesen veszi-e át a német díjat.   

A német kormány az idei első negyedévben csaknem 497 millió euró értékű katonai felszerelés szállítását hagyta jóvá Ukrajnának.

Lezuhant egy helikopter az orosz határon

Lezuhant egy helikopter az oroszországi Brjanszk régióban - jelentette a TASZSZ orosz állami média.

A hírügynökség egy tisztviselőt idézett, aki szerint a helikopter motorja kigyulladt a lezuhanás előtt.

Svájc is fegyvereket küld Ukrajnának

A svájci parlament megszavazta azokat a törvénymódosításokat, amelyek lehetővé teszik a svájci gyártmányú fegyverek Ukrajnába történő szállítását. A végső döntést népszavazáson hozzák majd meg.

Oroszország próbálta megsemmisíteni a Patriot rendszert

Oroszország hiperszonikus rakétával próbálta megsemmisíteni az Egyesült Államok által épített Patriot légvédelmi rendszert Ukrajnában - közölték meg nem nevezett amerikai tisztviselők. A támadás kudarcot vallott, mivel az ukrán erők lelőtték a rakétát a Patriot rendszer segítségével.

Újabb segítség a G7-ektől Ukrajnának

A G7 országok - az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Olaszország, Kanada és Japán - pénzügyi vezetői megállapodtak, hogy 44 milliárd dollárra növelik az Ukrajnának nyújtott segítség mértékét.

Rendkívüli biztonsági intézkedések léptek életbe Rómában Zelenszkij látogatása miatt

Rendkívüli biztosági intézkedések léptek életbe szombaton Rómában Volodimir Zelenszkij ukrán elnök látogatása miatt, aki az olasz vezetőkkel folytatandó megbeszélései után a Vatikánban a háború kirobbanása óta először találkozik Ferenc pápával.

Az ukrán elnök repülőgépe a Ciampino-katonai repülőtérre érkezett, ahol a kormány nevében Antonio Tajani miniszterelnök-helyettes, külügyminiszter fogadta Volodimir Zelenszkijt.   

MATTARELLA, Sergio; ZELENSZKIJ, Volodimir; FERENC pápa; MELONI, Giorgia
Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a római Ciampino katonai repülőtérre érkezik 2023. május 13-án 
Fotó: Telenews / Forrás: MTI/EPA-ANSA

Sergio Mattarella államfő a Quirinale-elnöki palotában várja az ukrán elnököt, aki azt követően Giorgia Meloni miniszterelnökkel tart megbeszélést, amit a kormánypalota előzetes információi szerint sajtónyilatkozat követ majd.   

Giorgia Meloni február 21-én járt Kijevben.   

A római kormány április 26-án újjáépítési konferenciát rendezett Rómában ukrajnai és olasz vállalatok részvételével.   

A Meloni és Zelenszkij közötti egyeztetésen Matteo Salvini miniszterelnök-helyettes nem vesz részt. Távolmaradását azzal indokolta, hogy közlekedési és infrastrukturális tárcavezetőként nem tölt be diplomáciai szerepet a jelenlegi kormányban. A Salvini vezette Liga párt nem támogatja Róma fegyverkezési támogatását Kijevnek. A háború 2022. februári kirobbanása óta a korábbi Draghi-, majd a jelenlegi Meloni-kormány hat fegyverszállítmányt juttatott Ukrajnának.   

Ferenc pápa délután fogadja Volodimir Zelenszkijt. Az időpont a vatikáni protokoll szerint azt jelzi, hogy szigorúan vett magánlátogatásról van szó.   

A katolikus egyházfő 2020 februárjában találkozott Zelenszkijjel a Vatikánban, de a háború kitörése óta csak telefonon egyeztettek két alkalommal.   

Ferenc pápa április 27-én Denisz Smihal ukrán kormányfőt fogadta a Vatikánban.   

Volodimir Zelenszkij a találkozók után interjút ad a RAI1 köztelevízió Porta a porta című népszerű politikai műsorának.

Robbanás Luhanszkban

A Russia Today közlése szerint a délelőtti órákban egy robbanás történt egy korábbi belügyminisztériumi bázison, ahol 2015 óta orosz katonák állomásoznak. A média szerint áldozatok is lehetnek.

Kijev új típusú rakétát vethetett be

A Luhanszki terület fő városára mért ukrán rakétacsapás miatt az elemzők úgy vélik, hogy Kijev egy új, nagyobb hatótávolságú rakétát használhatott, mivel a város messze fekszik az ukrán állásoktól.

A moszkvai tisztviselők pénteken azt mondták, hogy a rakéták hat gyermeket és egy orosz parlamenti képviselőt sebesítettek meg, és megrongáltak két használaton kívüli gyárat mintegy 100 kilométerre a frontvonalak mögött.

Oroszország kritikus infrastruktúrát támad

Egy kritikus infrastrukturális létesítményt ért támadás a nyugat-ukrajnai Hmelnyickij régióban május 13-án a kora reggeli órákban Oroszország legújabb, Ukrajna elleni támadása során - jelentette a helyi katonai adminisztráció a Telegramon.

Megsérült egy orosz parlamenti képviselő a luhanszki robbanásban – videó

Az orosz Állami Duma képviselője, Viktor Vodolatszkij sérült meg, miután robbanás történt tegnap Luhanszkban.

Szorítják vissza az oroszokat Bahmutnál

Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint csapatai egy része "előnyösebb védelmi pozíciókba" vonult vissza egy Bahmuttól négy kilométerre északnyugatra fekvő víztározó közelében.

A Wagner-csoport alapítója, Jevgenyij Prigozsin szerint amit a védelmi minisztérium leírt, az valójában "megfutamodás", amelynek során a csapatok elmenekültek.

Több mint 12 ezer menekülő jött tegnap Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 6002 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 6289 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság. 

Támadás érte Mikolajivot is, három ember megsebesült

Az oroszok támadták ma hajnalban Mikolajivot is, itt három ember megsebesült - jelentette Olekszandr Szienkevics polgármester. A csapás egy gyárat ért, ami kigyulladt, de találat ért egy ötemeletes házat is, ahol három lakásban keletkezett tűz.

 

Támadás érte kora reggel Kijevet

A kijevi légvédelem működésbe lépett, a régió katonai vezetése arra kérte a lakosságot, hogy a dróntámadások veszélye miatt maradjanak az óvóhelyeken.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában