Fegyverkereskedelem

2023.05.30. 07:57

Ukrajnából származó fegyvereket használhatnak a francia alvilági bandák

Az európai feketepiacra is kerülhet abból a temérdek fegyverből, amelyet a nyugati országok Ukrajnának szántak. Egyre több országban erősítik meg, hogy az ukrajnai háború az illegális fegyverkereskedelem újabb aranykorát hozhatja el, sőt a nemzetközi hatóságok is erre hívják fel a figyelmet – írja a V4NA.

MW

Illusztráció

Forrás: AFP

Fotó: Christophe SIMON

A franciaországi Marseille-ben jelenleg nagy mennyiségű Ukrajnából származó fegyver keringhet az alvilági bandák között, erről beszélt a BFM-TV francia televíziós csatorna műsorában Dominique Rizet igazságügyi szakértő. A kérdéskör annak kapcsán merült fel, hogy a napokban három ember meghalt egy éjszakai klub előtt történt lövöldözésben a városban, a rendőrség szerint rivális drogkereskedő bandák közötti összecsapásról volt szó. Tíz nappal korábban pedig egy nő halt meg egy lövöldözésben, neki nem volt köze a drogbizniszhez, csupán ártatlan áldozata lett egy tűzharcnak – tudta meg a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Csakúgy, ahogy a jugoszláviai háború esetében, az Ukrajnában zajló konfliktus is lehetőséget adhat a maffiahálózatoknak arra, hogy felvirágoztassák a fegyverkereskedelmet és a feketepiacot.

A briteknél alig két hónapja kongatták meg a vészharangot

Paul James brit fegyverszakértő határozottan meg van győződve arról, hogy több millió fegyver kerülhet forgalomba, amikor az ukrajnai háború véget ér, és sok közülük bűnözői bandák kezébe kerülhet. A BBC brit közmédia beszámolója szerint James egy időzített bombához hasonlította az Ukrajnából származó fegyverek nyugati piacon való megjelenését, amely csak arra vár, hogy felrobbanjon.

Az elmúlt 15-20 év tapasztalatai szerint a Nyugat-Balkánról származó fegyverek voltak az Európába irányuló fegyvercsempészet főszereplői. Ezeket a fegyvereket számos nagy horderejű bűncselekményben és terrorista incidensben használták fel, és még mindig próbáljuk csökkenteni az onnan származó lőfegyverek beáramlását. Úgy gondolom, hogy Ukrajnában ennél sokkal rosszabb lehet a helyzet

– figyelmeztetett a fegyverszakértő a brit közmédiában.

Az amerikai oknyomozó újságíró szerint temérdek fegyver kerülhet a feketepiacra

Seymour Hersh Pulitzer-díjas amerikai oknyomozó újságíró az RT orosz hírcsatornának adott interjújában korábban szintén arról beszélt, hogy Ukrajnába exportált fegyverek közül nagyon sok kerülhet a feketepiacra.

Már a konfliktus korai szakaszában eláraszthatták Lengyelországot, Romániát és Ukrajna más szomszédjait azok a fegyverek, amelyeket mi szállítottunk Kijevnek a háborúhoz

– jelentette ki az újságíró, hozzátéve, hogy a szállítmányokat alacsonyabb rangú parancsnokoknak adhatták át, ahonnan gyakran a feketepiacra kerülnek. 

Kiemelte azt is, hogy csak hónapokkal később merült fel az a félelem, hogy a fegyvereket a nyugati országokban továbbértékesíthetik. 

Wesley Satterwhite, az amerikai külügyminisztérium egykori tanácsadója korábban már felszólította az Egyesült Államokat, hogy vezessen be hatékony ellenőrzést az Ukrajnának küldött fegyverek követésére, hogy megakadályozza, hogy azok a feketepiacon végezzék, a Biden-adminisztráció pedig azóta igyekszik ellenőrizni a szállítmányokat – a jelek szerint egyelőre kevés sikerrel.

A NATO és az EU is riasztást adott ki az ukrajnai fegyvercsempészet miatt

Az Europol – amely segítséget nyújt a tagállamok bűnüldöző hatóságainak a súlyos nemzetközi bűncselekmények és a terrorizmus elleni fellépésben – nemrég már jelezte, hogy fennáll a veszélye annak, hogy bűnszervezetek kezére kerülnek az Ukrajnának szánt fegyverek. De a NATO és az EU is riasztást adott ki tavaly nyáron az ukrajnai fegyvercsempészet miatt. A hatóságok először nyomkövető rendszerekkel akarták felszámolni a feketepiac ezen részét. Egy hónappal ezt megelőzően pedig az Interpol – a rendőrségi együttműködést segítő nemzetközi szervezet – arra figyelmeztetett, hogy az Ukrajnába küldött fegyverek a bűnszervezetekhez juthatnak és ezek a csoportok tovább erősödhetnek, ahogy egyre több fegyver érkezik Ukrajnába.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában