Ukrán válság

2023.06.07. 08:38

A magyarok szerint nem tesz eleget a békéért a baloldal

A Real-PR 93. friss felmérése szerint a nemzetközi és a hazai politikai szereplők közül legtöbben Orbán Viktorról gondolják (49 százalék), hogy mindent megtesz az Ukrajnában zajló háború mihamarabbi békés lezárásáért. A magyarországi baloldali pártokról ellenben a magyarok 61 százaléka, de még a baloldali szavazók 43 százaléka is úgy gondolja, hogy nem állnak teljes szívvel a béke pártján.

MW

Az orosz védelmi minisztérium által 2023. június 5-én közreadott képen orosz önjáró löveg tüzel ukrán állásokra egy meg nem nevezett helyszínen

Fotó: -

A Real-PR 93. közvélemény-kutatásában vizsgált politikusok és politikai szervezetek közül kiemelkedik a békepárti tettek megítélésében Orbán Viktor. Mint írják, 

minden második magyar választó (49 százalék) úgy gondolja, hogy hazánk miniszterelnöke mindent megtesz azért, hogy az orosz–ukrán háború mielőbb békés módon véget érjen,

csak 37 százaléknyian vélekednek a kérdésben ellenkezőleg, 14 százaléknyian pedig nem tudnak vagy nem akarnak válaszolni. Ha csak a határozott véleményeket vesszük számításba, körükben 57 százalék tartja Orbán Viktor erőfeszítéseit egyértelműen békepártinak. 

A többi politikai szereplő kapcsán a negatív vélemények vannak egyértelmű többségben: 

Vlagyimir Putyin orosz elnökről a magyarok csaknem háromnegyede (72 százalék), Volodimir Zelenszkij ukrán elnökről és Joe Biden amerikai elnökről a magyarok kétharmada (67-68 százalék), míg az Európai Unióról és a hazai baloldali pártokról a magyarok egyaránt 61 százaléka, de még a Mi Hazánk Mozgalomról is 44 százaléka gondolja azt, hogy nem tesznek meg mindent a háború mihamarabbi békés lezárásáért

– derül ki a felmérésből.

A béke előmozdítása érdekében tett lépéseket illetően az EU-ról mindössze a magyarok egynegyede (24 százalék), az ukrán elnökről pedig mintegy 17 százaléka, a Mi Hazánk Mozgalomról és a baloldali pártokról 14-15 százaléka, az amerikai és az orosz elnökről pedig csupán 11-11 százaléka nyilatkozott elismerően. 

Hozzáteszik, a Mi Hazánk Mozgalom vonatkozásában viszonylag nagy azok aránya, akik nem válaszoltak a kérdésre (42 százalék), így a magyar ellenzéken belül is különbséget lehet tenni a határozott vélemények alapján, ugyanis csak ezeket figyelembe véve a baloldalról 82 százalék, a Mi Hazánkról 75 százalék gondolja, hogy nem tesz meg mindent a béke érdekében. 

A Real-PR 93. közvélemény-kutatása megjegyzi, természetesen alapvetően meghatározzák a véleményeket a pártpreferenciák, a kormánypárti és a baloldali szavazók eredményei között minden politikai szereplőt illetően határozott különbség van.

 

A Fidesz szavazóinak 84 százaléka vélekedik úgy, hogy a magyar kormányfő mindent megtesz a háború mielőbbi békés lezárásáért, a baloldali szavazók közül 15 százalék válaszolt ekképpen. 

Figyelemre méltó eredmény, hogy a magyarországi baloldali pártok szavazótáborán belül is másfélszeres többségben (43 százalék) vannak a béke ügyében tett baloldali lépéseket keveslők, szemben azokkal, akik e téren elégedettek (29 százalék). 

Ezek alapján elmondható, hogy 

a baloldali szereplők még saját támogatóikat sem tudták meggyőzni arról, hogy nem a háború pártján állnak

– emelik ki.

Nem meglepő, hogy kormánypárti szavazók baloldali pártokról alkotott véleménye pedig még ennél is kedvezőtlenebb, 78 százalékuk válaszolt negatívan a kérdésre. Igen jelentős véleménykülönbség van a fegyvereket vásárló és szállító Európai Unió tevékenysége megítélésében is. A Fidesz-szavazók többsége (78 százalék) kritikus, és úgy gondolja, hogy az EU vezetése nem tesz meg mindent a békéért. A baloldali szavazók pedig erősen megosztottak, 41 és 44 százalékuk értékeli az Európai Unió vezetését pozitívan, illetve negatívan a kérdésben. Megfigyelhető, hogy pártválasztástól függetlenül mind a háborút kirobbantó orosz, mind a védekezéshez fegyvertámogatást követelő ukrán elnök, valamint a legnagyobb fegyverszállító Amerikai Egyesült Államok elnökének munkáját úgy értékeli az abszolút többség, hogy nem tesznek meg mindent a békéért.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában