Ökumenikus Segélyszervezet

2023.06.11. 19:09

Segélyakciókkal támogatják a gátrobbantás miatt víz alá került településeket

Az első húsztonnás segélyszállítmány már célba ért a frontvonalon lévő Herszonba, az ökumenikusok következő segélyakciói pedig már a víz visszahúzódását követő szakaszra is koncentrálnak, többek között szivattyúk, generátorok adományozásával.

MW

A Dnyeper folyón lévõ Nova Kahovka-i víztározó részleges megsemmisítése előidézte árvízből mentik az embereket Herszonban 2023. június 7-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Mikola Timcsenko

Szatmári Barnabás, az Ökumenikus Segélyszervezet ukrajnai humanitárius programigazgatója és csapata a Nova Kakhovka-i gát felrobbantását követő árvíz által sújtott régióban koordinálja a segélyakciókat, melyek az otthonukból menekülni kényszerülő, illetve elárasztott otthonukban maradt emberek túlélését segítik.

A Dnyeper folyón lévő, jelenleg orosz ellenőrzés alatt álló Nova Kahovka-i víztározó részleges megsemmisítése előidézte árvíz a dél-ukrajnai Herszonban 2023. június 10-én
Fotó: - / Forrás: MTI/AP

 A Segélyszervezet a város felszabadítása óta állandó herszoni jelenlétének köszönhetően azonnal tudott reagálni a fellépő szükségletekre, valamint megkezdte a következő lépések kidolgozását. 

Az élelmiszerből és higiéniai termékekből álló első segélyszállítmány pénteken érkezett meg Herszonba, a folyamatban lévő osztások mellett pedig zajlik a katasztrófa következő szakaszára reagáló segélyakciók előkészítése is.

 

Forrás: Ökumenikus Segélyszervezet

Emlékezetes, a gátrobbantás napján 350 háztartás számára biztosított gyorssegélyt a magyar segélyszervezet és helyi partnere. A kedden Budapestről útnak indított szállítmányt már a hétvégén elkezdték kiosztani az áradások által súlyosan érintett lakosságnak. A Segélyszervezet és helyi partnere az élelmiszer- és tisztasági csomagok egy részét a sok megpróbáltatáson átesett Herszon kórházában adják az idemenekített sérült, vagy beteg evakuáltak számára.

A további terveket ismertetve Szatmári Barnabás elmondta, hogy 

a Segélyszervezet matracokat, párnákat, ágyneműt, törölközőket és higiéniás csomagokat is biztosít az evakuáltaknak, 50 új generátor átadásával pedig helyben maradó közösségek túlélését segíti majd.  

A súlyos ivóvízhiányra válaszul negyven tonna ivóvizet is kioszt a városban és környékén. A helyi hatóságokkal állandó a kapcsolat, a helyszínen folytatott tárgyalások hatására a Segélyszervezet a helyi víz- és csatornázási művek részére szivattyúkat, valamint további generátorokat biztosít a helyreállítás érdekében.

A Dnyeper folyón lévő Nova Kahovka-i víztározó részleges megsemmisítése előidézte árvízből mentenek egy nőt Herszonban 2023. június 7-én
Fotó: Libkosz / Forrás: MTI/AP

A régióban továbbra is nagyon súlyos a helyzet, hiszen csak a Dnyeper jobb partján 33 települést öntött el a víz, 16 ezer embert veszélyeztetve közvetlenül. A csaknem 600 négyzetkilométernyi elöntött területen kívül is emberek tízezreit érinti a katasztrófa: a vezetékes ivóvízellátás szünetel, sok helyen áram sincsen, az áradás következtében a talajvízbe bemosódó biológia- és vegyi szennyezések pedig további súlyos következményeket vetítenek előre.

Az evakuációs és segélyezési munkálatokat továbbra is tüzérségi támadások hátráltatják. 

Az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársainak jelenléte azonban folyamatos, hisz a régióban egymást követő válsághelyzetek megkövetelik a támogatások intenzitásának növelését.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában