Ukrán válság

2023.10.03. 06:18

Joe Biden Ukrajna folytatódó támogatásáról biztosította nyugati szövetségeseit

587. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Egészségügyi dolgozók, önkéntesek és katonák közös képzésen vesznek részt az oroszországi Rosztov megye Aksaysky kerületében 2023. október 1-én

Forrás: Anadolu Agency via AFP

Fotó: Vladimir Aleksandrov

Joe Biden Ukrajna folytatódó támogatásáról biztosította nyugati szövetségeseit

Joe Biden Ukrajna folytatódó amerikai támogatásáról biztosította az Egyesült Államok szövetségeseit egy telefonértekezleten kedden - közölte a washingtoni Fehér Ház.

Az amerikai elnök azt követően kezdeményezett telefonos egyeztetést többségében európai partnerekkel, hogy az amerikai szövetségi törvényhozás alsóházában szombaton csak úgy kapta meg a többséget az átmeneti költségvetés, hogy abban nem szerepelt az ukrajnai támogatás folytatásához szükséges összeg.

A Fehér Ház az egyeztetés részleteiről nem számolt be, de Joe Biden a hétvégén azt hangoztatta, hogy "az Egyesült Államok semmilyen körülmények között nem engedheti meg Ukrajna támogatásának megakadását".

A telefonos egyeztetésen többek között részt vett Kanada, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Japán, Románia, Lengyelország, az Európai Bizottság és az Európai Tanács vezetője és a NATO főtitkára.

Andrzej Duda lengyel államfő a megbeszélésről egy sajtótájékoztatón számolt be, és azt mondta, hogy az amerikai elnök biztosította őket az Egyesült Államok folytatódó támogatásáról Ukrajna javára, és "erős meggyőződéséről azt illetően, hogy a Kongresszus nem fordít hátat" Ukrajna további támogatásának. A lengyel elnök beszámolója szerint Joe Biden arról beszélt, hogy a Kongresszusban sokkal szélesebb az Ukrajna mögötti kiállás, mint azt a média bemutatja.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a közösségi médiában megjelent posztjában hasznos telefonbeszélgetésnek nevezte az egyeztetést és úgy értékelt, hogy minden résztvevő elkötelezettségét hangoztatta Ukrajna támogatása mellett az Oroszország ellen vívott háborújában "tartson, ameddig tart".

Az amerikai Képviselőház republikánus tagjai között az elmúlt hónapokban széles ellenzéke alakult ki Ukrajna feltétel nélküli további támogatásának, ezért vették ki az amerikai kormányzati intézmények működését biztosító jogszabályból a kérdést.

A Kevin McCarthy házelnök által 45 napra kidolgozott kompromisszumos büdzsével vált elkerülhetővé október 1-től az amerikai kormányzati intézmények többségének leállása. A Képviselőház elnöke ígéretet tett arra, hogy az Ukrajnának szánt amerikai költségvetési forrásokról külön törvényt terjeszt a Képviselőház elé.

Kevin McCarthy ellen ugyanakkor - a költségvetési kompromisszum ellenére - a republikánusok konzervatív frakciójának tagja, Matt Gaetz képviselő a leváltására irányuló szavazást kezdeményezett, ami helyi idő szerint kedden délután várható.

Rakétaüzemanyag-gyár megsemmisítéséről számolt be az orosz védelmi tárca

Megsemmisített az orosz hadsereg egy páncélozott járműveket javító üzemet a harkivi tankgyár területén, a Dnyipropetrovszk megyei Pavlohradban egy pedig szilárd rakétaüzemanyagot és robbanóanyagot gyártó vállalatot - közölte kedden az orosz védelmi minisztérium.

A kedden kiadott orosz hadijelentés hét visszavert ukrán támadásról számolt be, ezekben mintegy 665 ukrán katona esett el vagy sebesült meg. A napi összesítés a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között sorolt fel egy lőszerraktárt, egy Buk légvédelmi rendszer kilövőállványát, három harckocsit, hat páncélozott harcjárművet, egy francia gyártmányú CAESAR önjáró tarackot, egy Grad sorozatvetőt, két HIMARS-rakétát és 58 drónt.

Az orosz statisztika szerint az ukrán fegyvereres erők a háború kezdete óta 440 légvédelmi rendszert és 1160 sorozatvetőt vesztettek.

Igor Kimakovszkij, a "Donyecki Népköztársaság" vezetőjének tanácsadója kedden a Pervij Kanal tévécsatorna adásában azt mondta, hogy az ukrán hadsereg az elmúlt napokban több száz katonát veszített a Vuhledar déli frontján folytatott harcokban. Azt mondta, hogy Kijev igyekszik még a talajnak az őszi esőzések okozta felázása előtt eredményeket felmutatni.

A moszkvai katonai tárca kedden közölte, hogy orosz katonák biztosították a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) megfigyelőinek rotációját a zaporizzsjai nukleáris erőműben. A tárca szerint a váltás során a szakértők útvonalán külföldi gyártmányú, fel nem robbant lövedékekre bukkantak, amelyek "az ukrán hadsereg szisztematikus ágyúzása után maradtak az atomerőmű közvetlen közelében".

Az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek kedden a helyi hatóságok ukrán tüzérségi és dróntámadást. A Brajnszk megyei Klimovo települést kazettás lőszerrel lőtték, több lakóház megsérült, egy lövedék pedig lerombolta a Nova Kahovka-i kórház kazánját.

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) a távollétében, terrorcselekmény elkövetése címén, vádat emelt Kirilo Budanov, az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főcsoportfőnökségének (GUR) vezetője és több más ukrán parancsnok ellen az orosz területen végrehajtott dróntámadások miatt. Az érintettek között van Mikola Olescsuk, az ukrán légierő parancsnoka, Olekszij Nyeizspapa, a haditengerészet parancsnoka, Szerhij Burdenyuk, az ukrán légierő 383. önálló távirányítású repülőezredének parancsnoka. Az SZK a vádlottak ellen körözést szándékozik kiadni.

Az orosz belügyminisztérium kedden körözést adott ki Olekszij Aresztovics, az ukrán elnöki hivatal volt tanácsadója ellen, akit Oroszországban korábban terroristának és szélsőségesnek minősítettek, amiért élő televíziós adásban "szélsőséges, különösen súlyos bűncselekmények, köztük politikai, nemzeti gyűlölet által motivált gyilkosságok elkövetésére bujtogatta az ukrán lakosságát". Aresztovics ellen Fehéroroszországban is büntetőeljárás indult.

A "Donyecki Népköztársaság" legfelsőbb bírósága kedden fejenként 22 évi fegyházbüntetésre ítélte az Azov katonai alakulat három volt tagját, amiért tavaly márciusban válogatás nélkül aknavetőtűz alá vették Mariupol egyik lakónegyedét.

Újabb orosz tüzérségi rendszert semmisített meg egy ukrán HIMARS

Az ukrán hadseregnek sikerült kiiktatnia egy 2Sz5 Giacint-Sz típusú 152 milliméteres orosz tüzérségi rendszert– számolt be a Ukraine Weapons Tracker.

A fegyvert egy amerikai gyártmányú M142 HIMARS rakéta-sorozatvetővel semmisítették meg. A HIMARS-rendszerek egy ideje szabályosan vadásznak az orosz tarackokra, amelyekből 

eddig 44-et semlegesítettek az ukrán fegyveres erők.

Litván kikötőben ellenőrzik a Lengyelországon áthaladó ukrán gabonaszállítmányokat

A litvániai Klaipeda kikötőjébe helyezik át az ukrán-lengyel határról az ukrán gabona növényegészségügyi ellenőrzését a következő két nap során - közölte kedden tárcája hivatalos honlapján Mikola Szolszkij ukrán agrárminiszter.

A közlemény szerint erről Szolszkij állapodott meg litván és lengyel partnerével keddi online megbeszélésükön. A megállapodás Kijev szerint felgyorsítja a Lengyelországon keresztüli ukrán gabonatranzitot.

"Fontos kérdésben állapodtunk meg. Szerdától a Litvánián áthaladó ukrán gabona ellenőrzése az ukrán-lengyel határról litván területre, litván kikötőbe kerül" - erősítette meg Robert Telus lengyel agrárminiszter.

Védelmi miniszter: az orosz vezérkar nem tervez további mozgósítást

Nem tervez további mozgósítást az orosz vezérkar, az év eleje óta több mint 335 ezren jelentkeztek szerződéses szolgálatra az orosz fegyveres erőkhöz - jelentette ki Szergej Sojgu védelmi miniszter kedden.

"Az orosz csapatok rendelkeznek a különleges hadművelet végrehajtásához szükséges számú katonai személyi állománnyal, a vezérkarban nem terveznek további mozgósítást" - mondta.

A tárcavezető szerint 

az év eleje óta több mint 335 ezren jelentkeztek szerződéses katonai szolgálatra és önkéntes alakulatokba, és csak szeptemberben több mint 50 ezren írtak alá szerződést.

 Bejelentette, hogy az október 1-jén megkezdődött őszi sorozási kampány a tervek szerint zajlik, és a vonatkozó elnöki rendelet értelmében 130 ezer embert fognak behívni. Megismételte azt az ígéretet, hogy egyetlen sorköteles sem kerül majd a hadműveleti övezetbe, beleértve azokat, akik az új (Ukrajnától elcsatolt) régiókból érkeztek.

Szeretteitől búcsúzik egy orosz újonc az Oroszország által annektált Krím félszigeten fekvő Szevasztopol vasútállomásán 2022. november 9-én 
Forrás: MTI/EPA

Sojgu beszámolója értelmében egyébként az orosz hadsereg visszavert minden ukrán támadást Szoledar-Bahmut irányában, valamint a védekezés áttörésére tett kísérleteket Verbove és Rabotine közelében, Zaporizzsja megyében.

"Aktív akciókkal csapataink jelentősen meggyengítették az ellenség harci potenciálját, és komoly károkat okoztak neki" - hangoztatta.

Kiemelte az ukrajnai "különleges hadművelethez" a Csecsen Köztársaság és személy szerint annak vezetője, Ramzan Kadirov támogatását. Elmondta, hogy Csecsenföldön összesen három gépesített lövészezredet és három zászlóaljat állítottak fel, az orosz különleges erők gudermeszi egyetemén pedig több mint 14 500 embert készítettek fe a harcokra.

Kitért a katonai egészségügyi szolgálatra is. Azt mondta, hogy a "különleges hadművelet" övezetében az orosz katonák orvosi ellátása "jó szinten van megszervezve", és a harctéri elsősegélynyújtás "általában a sebesülést követő első percekben megtörténik".

Sojgu szerint az orosz erők sebesültjeinek több mint 98 százaléka felépül. A kórházakban a halálozási arány 0,43 százalék, és folyamatosan csökken.

Hegyi-Karabahról szólva elmondta, hogy ott az orosz békefenntartók a kiélezett helyzetben is teljesítik feladatukat, és az ő közvetítésükkel sikerült megállapodni a teljes tűzszünetben. Közölte, hogy az orosz hadsereg megszervezte több mint 98 ezer civil, köztük 32 ezer gyermek Örményországba evakuálását, és biztosította közel 300 tonna humanitárius segélyszállítmány eljuttatását.

Ukrajna szerint kevesebb katonát mozgósítanak az oroszok

Ukrajna jelentős csökkenést tapasztalt az Oroszország egyes területeiről mozgósított katonák számában - jelentette az Ukrinform. Pavlo Kovalcsuk, az ukrán hadsereg vezérkarának szóvivője ezt az orosz katonák folyamatosan növekvő veszteségeinek számlájára írta.

Utalt az oroszországi Izsevszk városára, ahonnan a múlt hónapban 20-30 fős csoportokat hívtak be a megszállt területekre, szemben a korábbi mozgósítások 100-120 fős létszámával.

Prigozsin fia köthet új alkut Putyinnal

Jevgenyij Prigozsin 25 éves fia, Pavel Prigozsin tárgyalásokat folytat az orosz nemzeti gárdával arról, hogy a Wagner-csapatok visszatérjenek a frontvonalba, egyúttal leválthatja a Kreml által kinevezett Andrej Trocsevet – írta a The Guardian.

Pavel Prigozsin csak Oroszországra összpontosítana, nem pedig az afrikai és közel-keleti Wagner-műveletekre 

– mondták katonai bloggerek.

Mexikói elnök: az USA Ukrajna helyett bennünket támogasson!

Az Egyesült Államok ukrajnai katonai kiadásai "irracionálisak" - mondta Andres Manuel Lopez Obrador mexikói elnök, miközben sürgette Washingtont, hogy fordítson több forrást a latin-amerikai országok megsegítésére.

A baloldali elnök régóta felszólította az Egyesült Államokat, hogy fordítson több forrást a közép-amerikai és a karibi térség gazdasági fejlődésének elősegítésére a migrációs nyomás enyhítése érdekében.

Lopez Obrador arra törekedett, hogy Mexikó semleges legyen a háborúban, és bírálta a Kijevnek nyújtott nyugati katonai segélyt, és béketárgyalásokat javasolt a konfliktus lezárása érdekében, bár kormánya támogatott néhány fontos ENSZ-határozatot, amelyek Oroszországnak a konfliktusban betöltött szerepét kritizálják.

Oroszország drónokkal és robotrepülőgépekkel támadott

Oroszország keddre virradó éjjel drónokkal és robotrepülőgépekkel támadta Ukrajnát, amely 31 drónból 29-et és egy robotrepülőgépet is megsemmisített - közölte az ukrán légierő. Az orosz repülőeszközök többségének célpontja Mikolajiv és Dnyipropetrovszk megye volt.

A támadási hullámok több mint három órán át tartottak

- számolt be korábban az ukrán erők déli parancsnoksága.

Strikes continue in several Ukrainian regions including capital Kyiv
Mentők az orosz dróntámadások következtében megsemmisült épületet vizsgálnak át, miközben folytatják terepmunkájukat az ukrajnai Kijevben 2022. október 18-án
Fotó: Metin Aktas  / Forrás: Anadolu Agency via AFP

A délkeleti Dnyipro városában lezuhant törmelék egy magánvállalatnál tüzet okozott, amelyet gyorsan eloltottak - közölte Szerhij Liszak, Dnyipropetrovszk megye kormányzója a Telegram üzenetküldő alkalmazáson. Hozzátette: Pavlohrad városban egy ipari vállalkozás termelőberendezéseinek megrongálódása tüzet okozott, amelyet szintén eloltottak.

Tizenhat drón megsemmisült a déli Mikolajiv megye felett - közölte a terület kormányzója, Vitalij Kim.

Biden teljes mértékben elvárja Ukrajna finanszírozását

Joe Biden kijelentette, hogy "teljes mértékben elvárja", hogy az amerikai szenátus házelnöke, Kevin McCarthy és a republikánusok többsége jóváhagyja Ukrajna új finanszírozását.

"Semmilyen körülmények között nem engedhetjük meg, hogy Amerika Ukrajnának nyújtott támogatása megszakadjon. Túl sok élet forog kockán, túl sok gyerek, túl sok ember" - mondta az amerikai elnök a kabinet ülésén, azonban a kötelezettségvállalás pontos természetéről hallgatott.

Zelenszkij alternatív gabonafolyosókról tárgyal

Volodimir Zelenszkij az ukrajnai gabonaexport lehetséges alternatív "folyosóiról" tárgyalt Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével - közölte az ukrán elnöki hivatal.
Júliusban Oroszország kilépett az EU által támogatott megállapodásból, amely lehetővé tette, hogy Ukrajna három fekete-tengeri kikötőből exportálhasson gabonát. Azóta Kijev egy úgynevezett ideiglenes humanitárius folyosót indított.

Zelenszkij hivatala közölte, hogy ő és von der Leyen megállapodtak abban, hogy "konstruktív párbeszédet" folytatnak az Ukrajnával szomszédos államok gabonaexport-korlátozásainak feloldására tett erőfeszítésekről.

Egyszerűbb, olcsóbb fegyvereket kérnek

Egy magas rangú ukrán tisztviselő az Ukrajnának szállított nyugati légvédelmi rendszerek újraértékelését kérte, mondván, az egyszerűbb és olcsóbb fegyverek költséghatékonyabbak lehetnek az oroszok által használt iráni gyártmányú Shahed drónok elleni küzdelemben.

Mihajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij tanácsadója szerint a kérdés nem csupán több légvédelmi fegyverrendszer biztosításáról szól, hanem "a háború gazdaságtanában rejlő matematikai probléma megoldásáról".

Míg a nyugati rendszereket, például a NASAMS-t és az Iris-T-t rakéták kiiktatására szánták, a Shahedek elfogására való felhasználásuk nem biztos, hogy költséghatékony.

"A megoldás kézenfekvő: a mobil nagykaliberű géppuskák mellett ma már rengeteg egyszerűbb és olcsóbb légvédelmi rendszer kapható, amelyek beváltak a Shahedek ellen. Ilyenek a Gepard és a Vampire is" - mondta Podoljak.

A Gepard egy Németországban gyártott légelhárító lövegtank, míg az USA-ban gyártott Vampire egy teherautóra szerelhető lézervezérelt rakétavető.

Orvosok, önkéntesek és katonák taktikai kiképzésen vesznek részt, beleértve az elsősegélynyújtást és a sebesült evakuálásának szimulációját, a dél-oroszországi rosztovi régióban 2023. október 1-jén
Fotó: Stringer / Forrás: AFP

A befagyasztott orosz vagyonokra számít Kijev

Ukrajna külügyminisztere szerint fel kell gyorsítani a befagyasztott orosz vagyon Kijevbe történő átszállítását célzó jogi munkát.

Az Európai Unió külügyminisztereinek ukrán fővárosban tartott találkozója után felszólaló Dmitro Kuleba azt mondta, hogy az eszközök segíthetnek finanszírozni Ukrajna újjáépítési erőfeszítéseit az orosz inváziót követően, ami az EU-nak és Ukrajnának is előnyös lenne.

Négyszeresére nőtt a német katonai export Ukrajnába

A német katonai felszerelés exportja Ukrajnába idén eddig több mint négyszeresére nőtt – közölte a német gazdasági miniszter. Az év első kilenc hónapjában Ukrajna részesedése 3,3 milliárd euró volt Németország 8,76 milliárd eurós engedélyezett katonai exportjának teljes értékéből. A tavalyi év azonos időszakára 775 millió euró értékű berendezést hagytak jóvá Ukrajna számára.

Németország ígéretet tett arra, hogy a szükséges ideig támogatja Ukrajnát Oroszország tavalyi inváziója után.

Borrell: a tagság az tagság

Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője elvetette azt az elképzelést, amelyet Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke és akadémikusok vetettek fel a közelmúltban, hogy Kijev szakaszosan csatlakozhat az EU-hoz, először az egységes piachoz való hozzáféréssel, majd a politikai integrációval.

"A tagság az tagság" – mondta Borrell. "Szó sem lehet 25 vagy 50 százalékos tagságról. Ez a legerősebb biztonsági kötelezettségvállalás, amit Ukrajna felé tehetünk" - fogalmazott.

5 milliárd eurós uniós segély

Az EU 5 milliárd euró értékű katonai segélycsomagot készül átadni Ukrajnának – jelentette ki az EU vezető diplomatája az EU külügyminisztereinek kijevi találkozója után. Az uniós országok 40 ezer katonát képeznének ki, "speciális képzést" biztosítanának a vadászpilótáknak, és elmélyítenék a kapcsolatokat az EU és az ukrán védelmi vállalatok között – mondta Josep Borrell.

Josep Borrell (b) az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter sajtótájékoztatón vesz részt az EU-Ukrajna külügyminiszterek kijevi találkozóját követően 2023. október 2-án
Fotó: Sergei SUPINSKY  / Forrás: AFP

Újabb ukrán drónt lőttek le az oroszok

Az orosz légvédelmi erők megsemmisítettek egy drónt, amely Brjanszk megye felett repült – állította Alexander Bogomaz kormányzó. A drónt a régió Trubcsevszkij kerülete felett lőtték le. Áldozatokról vagy károkról nem érkezett jelentés.

Az elmúlt hetekben megszaporodtak az Orosz Föderáción belüli dróntámadásokról és támadási kísérletekről szóló jelentések, elsősorban az Ukrajnával északkeleten határos Brjanszk megyéből.

Az ukrán kormány jellemzően nem kommentálja ezeket a jelentéseket.

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. október 2-án az ukrán-magyar határszakaszon 4745 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4292 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 52 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

EBRD: Ukrajna folyamatos támogatása kulcsfontosságú kihívás

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) szerint az Ukrajna számára nyújtott támogatás magas szintjének fenntartása kulcsfontosságú kihívás a jövőben.

Az EBRD elnöke, Odile Renaud-Basso, miután az Egyesült Államok Kongresszusa olyan törvényjavaslatot fogadott el, amelyik nem tartalmazza Ukrajna támogatását, azt mondta, hogy a Kongresszusban történtek "felvetnek néhány kérdést", és hozzátette: "az amerikai elnök megerősítette, hogy határozottan elkötelezett, ami nagyon fontos kérdés Ukrajna számára."

Az Egyesült Államok a legnagyobb részvényese a 71 ország és az Európai Unió intézményeinek tulajdonában lévő EBRD-nek.

Dánia képviseletet nyit Mikolajivban

Volodimir Zelenszkij éjszakai videójában köszönetet mondott Dániának azért a döntéséért, hogy nagykövetsége fiókot nyit Mikolajivban.

"Ez a régió újjáépítése feletti pártfogás példaértékű esete, és abszolút hatékony módja a Frederiksen miniszterelnökkel kötött megállapodásaink végrehajtásának" - fogalmazott az ukrán elnök.

Zelenszkij: még idén megkezdődhetnek a csatlakozási tárgyalások

Az EU Külügyi Tanácsának Kijevben tartott kihelyezett ülése megmutatta, milyen lesz, amikor Ukrajna teljes jogú tagként csatlakozik az Európai Unióhoz - mondta éjszakai videóüzenetében az ukrán elnök.

Volodimir Zelenszkij szerint országa teljes mértékben teljesíteni fogja a csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez szükséges ajánlásokat, az EU-tagállamok részéről pedig érzi a politikai szándékot a tárgyalások idei megindításához.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában