Látogatás

2023.11.03. 23:16

Novák Katalin: Magyarország nem csak a saját, de az Európai Unió határait is védi

Magyarország nem csak a saját, de az Európai Unió határait is védi - mondta pénteken Novák Katalin köztársasági elnök a Sky News Australia televízió műsorvezetőjének, Rita Panahinak nyilatkozva.

MW

A Sándor-palota által közzétett képen Novák Katalin köztársasági elnök kezet fog Péterffy Kund sydney-i lelkipásztorral a reformáció ünnepe alkalmából tartott istentisztelet után Sydney-ben 2023. október 31-én

Forrás: MTI/Sándor-palota

Fotó: Bartos Gyula

"Nagyon erős nyomás nehezedik déli határainkra, tulajdonképpen az Európai Unió és a schengeni övezet külső határát védjük" - húzta alá a köztársasági elnök, aki a nap folyamán Sydney-ben tett látogatást. 

Kifejezte egyben azon meggyőződését, hogy erős határok erős országot jelentenek. "Egy ország annyira erős, amennyire meg tudja védeni a területét és határait" - tette hozzá. 

"Minden egyes ország maga kell, hogy eldöntse, kit enged be és kit nem" 

- mondta. 

A migráció és a demográfiai kihívások kapcsán Novák Katalin kijelentette, hogy 

Magyarország a bevándorlás helyett a családok támogatására és gyermekvállalásra helyezi a hangsúlyt. 

Beszélt arról is, hogy Magyarországon központi értéket képvisel a család, illetve miként igyekeznek enyhíteni a család- és gyermekvállalási támogatások rendszerével a fiatal párok, valamint gyermeküket egyedül nevelő szülők anyagi terhein. Mint mondta, a magyar kormány a bruttó hazai termék több mint hat százalékát fordítja családok támogatására, ami világszerte a legmagasabb arány, és amelyre Magyarország befektetésként tekint. De nemcsak anyagi támogatásról van szó, hanem családbarát környezet megteremtése a cél. A köztársasági elnök hangsúlyozta: "a gyermekvállalás nem járhat anyagi hátránnyal." 

Novák Katalin a családpolitikai eredményeiről szólva elmondta, hogy 

az utóbbi tíz évben megkétszereződött a házasságkötések száma, a termékenységi ráta 25 százalékkal emelkedett. 

A köztársasági elnök kérdésre válaszolva elmondta, hogy Magyarország talán éppen a családbarát irányultsággal tudna egyfajta például szolgálni Ausztráliának. 

Novák Katalin az ukrajnai háborúról is szót ejtett. "Közvetlenül érint minket az ukrajnai háború azzal, hogy a szomszédságunkban zajlik, valamint azzal,  hogy magyar kisebbség él Ukrajnában" - fogalmazott. 

"A háború napi szintű tragédiát jelent mindkét oldalon az elvesztett életekkel" 

- mondta. 

A köztársasági elnök hangsúlyozta, hogy Magyaroroszág minden tőle telhetőt megtesz, hogy tárgyalásos úton a lehető leghamarabb elérjék a békét. 

Kijelentette, hogy

 Magyarország elítéli Oroszország agresszióját Ukrajnával szemben és humanitárius segítséget nyújt a szomszédos országból menekülő embereknek. 

Novák Katalin aggodalmát fejezete ki az izraeli történések kapcsán, egyben támogatásáról biztosította Izraelt. 

Novák Katalin az amerikai elnökválasztási folyamattal, illetve az amerikai-magyar viszonnyal kapcsolatos kérdésre azzal felelt, hogy Magyarország mint szuverén ország számára az a legfontosabb, hogy senki se avatkozzon be a belügyeibe.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában