Ország-világ

2014.06.16. 12:47

25 éve temették újra Nagy Imrét

A rendszerváltoztatás évfordulójára Omega- és Scorpions-koncerttel készülnek, amely ellen az ötvenhatos mártírok több hozzátartozója tiltakozik.

KDNP: Nagy Imre újratemetése szimbolikus esemény volt



A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szerint negyed évszázada Nagy Imre újratemetése egy olyan szimbolikus esemény volt, ami rövid idő alatt elsöpört egy 40 éven át tartó önkényuralmi rendszert.

Ezt a kisebbik kormánypárt közölte hétfőn az MTI-vel, kiemelve: a szabadság korlátozása és a félelem még a látszólagos jólét mellett is "megérlelte a magyarok szívében" azt az elhatározást, hogy saját kezükbe vegyék sorsuk irányítását.

Mint írták, az 56-os forradalom és szabadságharc eszméihez való visszatérés, az elkövetett hibákkal való szembenézés vezetett el ahhoz, hogy az itt állomásozó szovjet hadsereg elhagyta Magyarországot és lehetővé vált a szabad, többpárti választások kiírása, a demokrácia megalapozása.

Az emlékezés a hősök előtti főhajtáson túl ma is azt az üzenetet hordozza, hogy szabadságunk, függetlenségünk, nemzetünk egységének megőrzése legfontosabb kincsünk, amit őriznünk kell - zárul a KDNP közleménye.

Áder: a közös reményről szólt 1989. június 16.



Huszonöt évvel ezelőtt a közös reményről szólt 1989. június 16., ez a remény "a kommunista blokk börtönébe kényszerített" népeknek a szabadság lehetőségét, a diktatúra végét jelentette - mondta Áder János köztársasági elnök a rákoskeresztúri Új Köztemetőben tartott megemlékezésen hétfőn.

A Nagy Imre és mártírtársai újratemetésének 25. évfordulóján tartott rendezvényen az államfő beszédében kiemelte: ez a nap a magyaroknak az 1848-as demokratikus hagyományok folytatását és a nyugatos polgárosodás reményét, európaiságuk és függetlenségük visszanyerésének reményét is hordozta.

A nemzet 1989. júniusi közös gyásza a szabadságunkért, függetlenségünkért, európaiságunkért és jövőnkért vállalt erőfeszítéseink kiindulópontjává vált - hangoztatta Áder János.
Az eseményen részt vett Németország államfője, valamint a visegrádi országok képviseletében a cseh, a lengyel és a szlovák elnök is.

Fotók

Koszorúzási ünnepség Nagy Imre szobránál



Katonai tiszteletadással tartottak koszorúzási ünnepséget [namelink name="Nagy Imre"] szobránál Budapesten, a Vértanúk terén hétfő reggel az egykori miniszterelnök és mártírtársai 1989-es újratemetése, valamint a rendszerváltoztatás 25. évfordulója alkalmából rendezett emléknap állami rendezvényeinek kezdeteként.

A szobor mellett előre elhelyezett koszorúknál elsőként [namelink name="Kövér László"], az Országgyűlés elnöke tisztelgett néma főhajtással Nagy Imre és mártírtársai, valamint az 1956-os forradalom hősi halált halt áldozatainak emléke előtt.

Őt követte [namelink name="Polt Péter"] legfőbb ügyész, majd a kormány képviseletében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes tisztelgett az áldozatok emléke előtt.

Fejet hajtott továbbá [namelink name="Boross Péter"] volt miniszterelnök, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke, [namelink name="Radnainé Fogarasi Katalin"], a Nemzeti Örökség Intézetének elnöke, majd [namelink name="Áder János"] köztársasági elnök képviseletében [namelink name="Szegő László"] dandártábornok, a köztársasági elnök szárnysegédje.

Koszorúzási ünnepség Nagy Imre szobránál (Fotó: MTI)


A koszorúk előtt tisztelgett még [namelink name="Benkő Tibor"] vezérezredes, honvédvezérkari főnök, [namelink name="Rogán Antal"] V. kerületi polgármester, [namelink name="Hiller István"], az Országgyűlés szocialista alelnöke, [namelink name="Székely László "] alapvető jogok biztosa.

Az ünnepségen az Alkotmánybíróság és a Kúria mellett több 56-os civil szervezet képviselője is fejet hajtott Nagy Imre és mártírtársai emléke előtt.
Az ünnepségen mások mellett jelen volt [namelink name="Pintér Sándor"] belügyminiszter, [namelink name="Schmitt Pál "] volt köztársasági elnök, [namelink name="Lomnici Zoltán"], az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, [namelink name="Szili Katalin"] volt házelnök, a Közösség a Társadalmi Igazságosságért Néppárt (KTI) elnöke, [namelink name="Schiffer András"], az LMP társelnöke, [namelink name="Szakály Sándor"] történész, a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatója, valamint több politikus és a diplomáciai testületek képviselője. Az ünnepséget a sajtó képviselői mellett több tucatnyi járókelő és turista követte figyelemmel.


Nagy Imre, az 1956-os forradalom miniszterelnökének az újratemetése a kommunizmusból a demokráciába vezető magyar átmenet egyik legnagyobb hatású szimbolikus eseménye volt, 1989. június 16-án. Nagy Imre kormányfőként kilépett a Varsói Szerződésből, bejelentette a többpártrendszert. Kivégezték, testét arccal lefelé, kátránypapírba csomagolva találták meg 1989-ben.



Tiltakoznak az ötvenhatos mártírok



Ötvenhatos mártírok több hozzátartozója tiltakozik az 1956-os mártírok emléknapján a Hősök terén hétfő este megrendezendő Omega- és Scorpions-koncert ellen. Erről [namelink name="Jánosi Katalin"], Nagy Imre miniszterelnök unokája tájékoztatta az MTI-t.

A közleményben - amelyet Jánosi Katalin mellett Mal[namelink name="éter Pálné"], [namelink name="Maléter Pál "] özvegye és [namelink name="Szilágyi Júlia"], [namelink name="Szilágyi József"] leánya is aláírt - úgy fogalmaznak "tiltakozunk a durva, kegyeletsértő kormányzati rendezvény" ellen.

Kifejtették: ahogy október 6., úgy június 16. is nemzeti gyásznap. Az aradi vértanúk emléknapját sem keresztelik át a béke napjára, a Batthyány-emlékmécsesnél sem rendeznek az egykori miniszterelnök halála alkalmából táncmulatságot "vagy Aradon, az emlékműnél Madonna-koncertet október 6-án" - tették hozzá.

"Június 16. Nagy Imre és mártírtársai kíméletlen meggyilkolásának, a hazáért hozott áldozatának, vértanúhalálának emléknapja, mely semmiképp sem lehet a "szabadság napja" és a gyásznapon semmiképp sem táncolhatnak-vigadhatnak katartikus gyászszertartásuk helyszínén!" - hangsúlyozták.

A közlemény szerint "embertelen és sértő" (ahogy egy kormányzati alkalmazott említette:) "örömünnepet" rendezni a gyászszertartás helyszínén. "Ez történelmünk fontos eseményeinek hazug átírására tett gyalázatos kormányzati kísérlet, mely újabb bizonyítéka a regnáló hatalom otromba érzéketlenségének" - fogalmaztak.

Az aláírók "minden jóérzésű magyar hazafit" és az említett zenekarokat arra kérik: ne sértsék meg Nagy Imre, Maléter Pál, [namelink name="Gimes Miklós"], Szilágyi József, [namelink name="Losonczy Géza"], és az összes 1956-os mártír emlékezetét. "Hajtsunk fejet, emlékezzünk csendben, méltó módon hőseinkre, vértanúinkra!" - olvasható a közleményben.

Előzmények



Katonai tiszteletadással, Európa több államfőjének részvételével tartandó koszorúzással, valamint kulturális rendezvényekkel emlékeznek ma az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozataira, illetve Nagy Imre miniszterelnök és mártírtársai 25 évvel ezelőtti újratemetésére az emléknap kormányzati programjain.

Az állami rendezvényeken a rendszerváltoztatás egyik legfontosabb állomására emlékeznek, arra, hogy az áldozatokat 1989. június 16-án mártíroknak kijáró méltó tiszteletadás mellett ravatalozták fel a Hősök terén, majd temették újra a rákoskeresztúri Új köztemetőben.

A programsorozat 9 órakor katonai tiszteletadás mellett koszorúzással és néma főhajtással kezdődik a belvárosi Vértanúk terén, a Nagy Imre-szobornál.

A rákoskeresztúri Új köztemetőben, a felújított nemzeti emlékhelyen 11 órakor kezdődik a megemlékezés, az ünnepi beszédet Áder János köztársasági elnök mondja.

Ezt követően a visegrádi együttműködés - Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia - országainak köztársasági elnökei és a német államfő részvételével katonai tiszteletadás mellett megkoszorúzzák az emlékhelyet, majd virágot és mécsest helyeznek el Nagy Imre sírjánál.

Délután a Terror Háza Múzeumban sajtótájékoztatót tartanak a kommunizmus áldozatainak számbavételéről szóló magyar-német együttműködésről.

Este nyolc órakor magyar, cseh, szlovák, lengyel és német zeneszerzők műveiből ünnepi koncert kezdődik a Pesti Vigadóban.

Az emléknap kiemelt kísérőprogramjaként és a Közös siker elnevezésű, a rendszerváltoztatás 25. évfordulója alkalmából meghirdetett eseménysorozathoz kapcsolódóan kora este a Hősök terén ingyenes Szabadságkoncerten lép fel az Omega és a német Scorpions együttes.

A Terror Háza Múzeum szervezésében az Andrássy úti intézmény előtti területen kiállítást is nyitnak, az Átlépni a szabadságba elnevezésű, nyár végéig megtekinthető ingyenes kiállításon a határnyitáshoz kapcsolódó páneurópai pikniket idézik fel.

Az 1989. június 16-i Hősök terei megemlékezést, illetve az újratemetést az M3 tv-csatorna 22.50-től vetíti, Végtisztesség címmel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában