Ország-világ

2009.05.27. 20:54

52 millióért vágtáznak a hétvégén

Nemzeti Vágta-lázban ég újra az ország. A budapesti Hősök terén második alkalommal rendezik meg e hétvégén a nagyszabású lovas gyorsasági és ügyességi versenyt, amelyre idén közel 100 település nevezett. Érkeznek indulók Romániából, Szlovákiából és Szlovéniából is. A Dél-Alföldről 12 ló áll majd a rajtvonalhoz, a felkészülés minden istállóban a végéhez közeledik.

Szűcs Csaba

Lódobogástól és nyerítéstől lesz hangos az előttünk álló hosszú hétvégén a budapesti Hősök tere, ekkor rendezik meg ugyanis második alkalommal a Nemzeti Vágta névre keresztelt versenyt. A Geszti Péter által megálmodott nagyszabású lovas gyorsasági és ügyességi viadalon idén 90 település képviselteti magát, a Dél-Alföldről 12 nevezés érkezett a szervezőkhöz: Csongrád megyéből 4, Békésből 5, míg Bács-Kiskun megyéből 3. Kíváncsiak voltunk, a versenyzők és patásaik a felkészülés mely szakaszában tartanak néhány nappal a vágta előtt. A tét összesen 52 millió forint.

– Arany Patak tréningje a végéhez közeledik – tudtuk meg a Szegedet képviselő ló hajtójától, Tormási Gyulától. A férfi és a 6 éves telivér pej nyargalt tavaly is a csongrádi megyeszékhelyért, de akkor a középfutam második körének elején a ló a palánknak sodródott, Gyula pedig ráesett a fémkordonra, ami következtében csigolyatörést szenvedett. A súlyos sérülés azonban nem szegte kedvét a rutinos zsokénak, felgyógyult, és újra lóra pattant. – Naponta kétszer, reggel és délután edzünk a lóval, ilyenkor 2500–3000 métert futunk – árulta el a felkészülésről. Tormási Gyula hozzátette: Arany Patak jó formában van, a cél pedig a győzelem, más helyezésre nem is gondolnak. A lovas szerint különösebb előnyt nem jelent számukra, hogy 2008-ban is indultak a Nemzeti Vágtán: a szervezők kicsit változtattak a pályán, és az ellenfelek is mások.

Szegedért idén is Tormási Gyula és Arany Patak nyargal. Fotó: Segesvári Csaba

Szegedért idén is Tormási Gyula és Arany Patak nyargal. Fotó: Segesvári Csaba
Egy hónappal ezelőtt kezdte a közös munkát a Bajai kistérség színeiben induló ló és hajtója, Molnár Gyöngyi. A 25 éves nő a hétvégén versenyzik életében másodszor, először áprilisban a fővárosi megmérettetés nem hivatalos selejtezőjén, a Bácska Vágtán ült nyeregbe, amelyet megnyert, így ő kapta a komoly feladatot, hogy a térség színeiben induló 4 éves félvér lovat, Tétényt hajtsa.

– A ló remek formában van, különösen nem kellett sokat tréningelni, rendszeresen indul ugyanis versenyeken, így edzésben volt – mondta az Érsekhalmon élő zsokéja. – Most pihen, csak annyit mozog, amennyi az étvágyhoz kell. A felkészüléshez külön pályát alakítottunk ki, ahol többek között a hirtelen sprintet gyakoroltuk, amelyet a rajtnál kamatoztathatunk.

Molnár Gyöngyi áprilisban megnyerte a Bácska Vágtát. Fotó: Kubatovics Tamás

Molnár Gyöngyi áprilisban megnyerte a Bácska Vágtát. Fotó: Kubatovics Tamás
Gyöngyi a 4. előfutamban indul majd, ő lesz a mezőny egyetlen hölgy hajtója, de mégsem emiatt izgul: a versenyzésben még nincs rutinom, a Nemzeti Vágta pedig komoly kihívást jelent minden résztvevőnek – árulta el.

– Pedró több hónapos kemény edzésen van túl, a Vágtáig hátralévő néhány napban pedig már nem erőltetjük meg, hogy a versenyen maximális formáját nyújtsa – ezt már Gyula város lovának hajtója, Potocska Attila mondta. A 24 éves fiatalember 1998 óta indul díjugrató versenyeken, az első Nemzeti Vágtán is ő ült a 11 esztendős félvér Pedró hátán. Attila az „országimázs fesztivált" remek kezdeményezésnek tartja, tavaly ugyan voltak hiányosságok, de bízik abban, hogy ezeket mostanra kiküszöbölték. A zsoké hozzátette: a legtöbb induló ló telivér, amelyeket külön ilyen versenyekre tenyésztettek ki, ellenben a félvérekkel, amelyek díjugratásokon szerepelnek jól. A fiatal hajtó szerint ez némi előnyt jelent a telivéreknek, de ennek ellenére a legkisebb cél, amit maga elé tűzött, hogy bejut a középdöntőbe. Pedrónak ehhez Miskolc, a Velencei-tavi kistérség, Jászberény, a Bátor Tábor és a Bajai kistérség paripáját kell maga mögé utasítania.

Dél-alföldi vágtázók

Csongrád megyéből Szegeden kívül Makó, Pitvaros, illetve Szentes és Csongrád nevezett a hétvégi Nemzeti Vágtára. Utóbbi két település közösen. A Maros-parti városért Kati László irányítása mellett a 8 éves Jackson Joker nyargal majd, Pitvarost Hernádi Zsuzsanna és Szulej képviseli, míg Szentes-Csongrád színeiben Hegyi Zsolt ül a 4 esztendős telivér pej kanca, Raviola nyergébe. A megmérettetésre Békés megyéből Gyula mellett nevezett még Füzesgyarmat (Mészáros Imola, Magiszák), Gyomaendrőd (Kohut Gyöngyi, Az úr), Szarvas (Schiller Péter, Fokos Főhős) és Sarkad (Harraszti György, Mi legyen?). Bács-Kiskun megyéből Baján kívül Bácsalmás és Szentkirály lova is rajtvonalhoz áll. Előbbié egy 4 éves pej telivér, National Face, hajtója Németh Sándor; utóbbié pedig Peppy Cash Olena, egy 8 esztendős tarka, nyergében Csiki Árpád ül majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában