Ország-világ

2010.10.10. 21:34

70 milliárdos felújítás: újra megnyílt a londoni Savoy

Három évig tartó, 220 millió fontba (mintegy 70 milliárd forint) kerülő felújítás után vasárnap újra megnyitotta kapuit London legendás szállodája, a Savoy Hotel.

Delmagyar.hu

A híres Temze-parti palota királyok, miniszterelnökök és hollywoodi sztárok hosszú sorát mondhatta vendégének. Felújítása a brit építészet egyik legambíciózusabb vállalkozása volt, az eredetileg 1889-ben épült fényűző hotel egészét újjávarázsolták és új berendezéssel látták el.
A Savoy a világ egyik leghíresebb luxusszállodája legendás Art Deco fém- és márványbejáratával, vendéglistája pedig önmagában is a történelmet idézi.

Claude Monet, a nagy francia impresszionista festő fél évig volt lakója és festette az előtte hömpölygő folyót, Frank Sinatra a nagy zongora mellől énekelt a vendégeknek és Winston Churchill miniszterelnök a második világháború idején a Savoy éttermében folytatott fontos tárgyalásokat.
Erzsébet királynő és a néhai Diana hercegnő számtalan rendezvényen vett részt a palota termeiben, lakosztályainak a filmcsillagok közül vendége volt többek között Marilyn Monroe, Humphrey Bogart, Charlie Chaplin, Coco Chanel.

Gyakorlatilag a Rolls-Royce is jár a szállodához. Fotó: internet

Gyakorlatilag a Rolls-Royce is jár a szállodához.
Fotó: internet

A nagy szállodák közül a Savoy az egyik első volt, amelyet árammal világítottak és Londonban először volt benne elektromossággal működő felvonó.

Miután az utóbbi években már jelentkeztek rajta az elhasználódás jelei, a kanadai tulajdonos, a Fairmont Hotels cég a teljes felújítás mellett döntött, hogy így vehesse fel a versenyt a brit főváros számos új luxusszállodájával.

Visszakapta régi fényét. Fotó: internet

Visszakapta régi fényét.
Fotó: internet

A munkában részt vevő több mint ezer munkás három éven át dolgozott. Kicserélték az elöregedett villamos- és vízvezeték-hálózatot, modern légkondicionálást építettek be, eltávolították a veszélyes azbeszt szigeteléseket és sok tonna acélt használtak fel az épülethez még 1910-ben, egy nem túl sikeres felújítás során illesztett balkonsor megerősítéséhez. Az eredetileg 100 millió fontra tervezett munka végső költsége így elérte a 220 millió fontot.

Kiaran MacDonald, a hotel igazgatója visszafogottan fogalmazta meg az elmúlt három év történetét: „Nem túlzás azt mondani, hogy a megvalósítás során akadt egy-két kihívás".

A szálloda hallja. Idáig még ingyenes... Fotó: internet

A szálloda hallja. Idáig még ingyenes...
Fotó: internet

A megfiatalított Savoy új, legnagyobb és legdrágább lakosztálya a teljes ötödik emeleti homlokzatot elfoglalja. A hatalmas királyi lakosztály – royal suite – márvány előcsarnokából több különböző funkciójú terem, szalon, dolgozószoba, étkező, két hálószoba nyílik, a gardróbszobában még a cipőknek is külön légkondicionált részt különítettek el. A lakosztályhoz külön komornyik és londiner jár – és napi 10 ezer fontos számla.

Kilenc további lakosztályt egykori híres vendégekről neveztek el, és berendezésükben is utalnak rájuk. A Marlene Dietrich-lakosztályban például 12 szál halvány „pink" rózsaszál emlékeztet arra, hogy a német filmszínésznő mindig ezt a virágot rendelte.

Az eredeti kabarészínpad helyére új Art Deco bár épült fekete, aranyszínű és bőrborítással, a teázóba pedig üvegkupolából ömlik be a fény. Mind a 268 szobát felújították, és gondosan ügyeltek arra, hogy környezetbarát anyagokat alkalmazzanak. A konyhák főzőolaját biodízellé dolgozzák fel, az új fűtőrendszer takarékoskodni fog az árammal és a hotel hulladékának 90 százalékát újrahasznosítják.

Címkék#London

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában