A béke egyelőre álom

Rakéták egész sorozatát lőtte ki tegnap este a libanoni síita Hezbollah az észak-izraeli Haifa kikötővárosra, legalább három ember halálát és vagy harminc személy sérülését okozva. Ez volt eddig a legjelentősebb támadás, amelyet a Hezbollah Izrael harmadik legnagyobb városa ellen intézett a július 12-én kitört háborúban.

A város két lakónegyedére hullottak a Libanonból kilőtt rakéták. A haifai tűzoltóság szóvivője szerint egy lakónegyedet öt vagy hat találat ért. Legalább egy ház összedőlt és égett, valószínű, hogy sokan rekedtek a romok alatt. A nap folyamán korábban Kfar-Gileádit érte Hezbollah-rakétatámadás. Ott tizenkét izraeli katona vesztette életét a támadás következtében. Ez volt eddig az áldozatok számát tekintve a legsúlyosabb rakétatámadás izraeli terület ellen.
Libanon hivatalosan fel fogja kérni az arab országokat, hogy vessék el az ENSZ Biztonsági Tanácsába benyújtandó amerikai–francia határozati javaslatot, és támogassák inkább a bejrúti kormány hétpontos rendezési javaslatát a libanoni háború ügyében – közölte a libanoni parlament elnöke. A síita Nabih Berri azzal indokolta bejrúti sajtóértekezletén az amerikai–francia javaslat elvetésének szükségességét, hogy a két nyugati hatalom rendezési terve csak az izraeli érdekek érvényesülését tartja szem előtt, s ellentétes Libanon érdekeivel. A libanoni kormány javaslata több ponton jelentősen eltér az amerikai–francia elképzeléstől. Az utóbbi az ellenségeskedések azonnali beszüntetését írná elő, de nem követelné a libanoni területen állomásozó izraeli csapatok azonnali kivonását az arab országból. A libanoni kormány tervezete szerint az azonnali tűzszünetet nyomban követnie kellene az izraeli csapatok teljes kivonásának.
Az amerikai–francia javaslat szerint nemzetközi erőt kellene Dél-Libanonba vezényelni a síita Hezbollah szervezet Izrael-ellenes akcióinak megakadályozására. Libanon terve szerint a libanoni hadsereg ellenőrzése alá kell helyezni a térséget, s egy nemzetközi erő segítséget nyújthatna a terület ellenőrzésében. A két nyugati hatalom javaslata szerint a Hezbollahnak azonnal szabadon kellene engednie két általa elfogott izraeli katonát, az izraeli börtönökben lévő libanoniak szabadon bocsátását ellenben nem írná elő, csak indítványozná, hogy kezdődjenek erről tárgyalások a felek között. A libanoni kormány javaslata a foglyok kölcsönös szabadon engedését szorgalmazza. Berri szerint az amerikai–francia javaslat elfogadása törvényesítené a megszállást és a Libanon ellen indított háborút. (mti)
Szíria kész egy regionális háborúra, és „azonnal felelne minden izraeli agresszióra” – jelentette ki Valíd Moallem szíriai külügyminiszter. Hangoztatta, hogy Damaszkusz támogatja Libanont a háborúval kapcsolatos amerikai–francia biztonsági tanácsi határozati javaslat elutasításában, mert a francia–amerikai javaslat Izraelnek kedvez, és figyelmen kívül hagyja „azt, hogy a libanoniak katonai győzelmet arattak az izraeli hadsereg fölött”.