Ország-világ

2014.05.29. 12:48

A Boko Haram szabadon engedett négy diáklány

Az elrabolt 276 növendékből még 219-en vannak fogságban a nigériai terrorszervezetnél.

MTI

A Boko Haram nigériai terrorista csoport szabadon engedett négyet abból a több mint 200 diáklányból, akiket hetek óta fogva tart - közölte csütörtökön a helyi sajtó helyi kormányzati forrásokat idézve.

A nyugat-afrikai ország északkeleti részén található Chibok település egyik iskolájának 276 növendékét április 14-én rabolták el a Boko Haram tagjai. A lányok közül 53 nem sokkal később kiszabadult, és nigériai lapok arról számoltak be, hogy szerdán további négy diák is megmenekült, így 219-en vannak még fogságban. A Reuters brit hírügynökség jelentése szerint a Chibokot is magában foglaló Borno állam egyik tisztségviselője viszont úgy nyilatkozott, hogy a négy diáklány már hetek óta szabad, csak a szülők ezt nem jelentették a hatóságoknak.

A túszdrámával kapcsolatban külföldön és otthon is tehetetlenséggel vádolt nigériai hadsereg hétfőn közölte: tudja, hol vannak a fogva tartott diákok, de nem fog fegyveres erőt bevetni kiszabadításukra, nehogy bántódásuk essen a művelet közben.

A Boko Haram korábban azzal fenyegetőzött: ha a hatóságok nem engedik szabadon bebörtönzött társaikat, akkor eladják a lányokat.

A Boko Haram célja egy iszlám állam létrehozása Nigéria többségében muzulmánok lakta északi részén. A csoport, amelynek neve helyi nyelven azt jelenti, hogy a "nyugati oktatás bűn", véres hadjáratot folytat azóta, hogy a rendőrség 2009-ben végzett a szervezet alapítójával és akkori vezetőjével, Mohamed Juszuffal.

A vallási mozgalomból néhány év alatt jól felfegyverzett lázadócsoporttá vált Boko Haram ma már a legnagyobb biztonsági fenyegetést jelenti Afrika első számú kőolajtermelő országa számára.

Címkék#Nigéria

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában