Ország-világ

2019.05.03. 20:11

A bolgár ortodox keresztények nem vesznek részt közös misén Ferenc pápával

A katolikus egyházfő fontosnak tartja a felekezetek közötti párbeszédet, de vasárnapi és hétfői látogatása alkalmával a túlnyomórészt ortodox keresztény Bulgáriában nem lesz közös istentisztelet.

A bolgár ortodox keresztények nem vesznek részt közös misén Ferenc pápával - erősítette meg pénteken a bolgár ortodox egyház vezetése, a szent szinódus.


"A közös istentisztelet vagy ima minden formája elfogadhatatlan számunkra" - hangsúlyozta a bolgár szent szinódus még április elején közzétett állásfoglalásában. A vallási testület elutasító hozzáállását pénteken a dpa német hírügynökség megkeresésére megerősítette: "Nem született más döntés".

    

A katolikus egyházfő fontosnak tartja a felekezetek közötti párbeszédet, de vasárnapi és hétfői látogatása alkalmával a túlnyomórészt ortodox keresztény Bulgáriában nem lesz közös istentisztelet.

    

A bolgár ortodox egyházvezetés indoklása szerint a "szent szabályok" ugyanis nem teszik lehetővé a közös misét. Ezen még az sem változtat semmit, hogy a május 6-án Szófia belvárosában eredetileg ökumenikus békeima néven tervezett rendezvényt átnevezték "béketalálkozóra".

    

Ferenc pápát a bolgár világi vezetés hívta meg - emlékeztetett a szent szinódus, s ennek megfelelően Bojko Boriszov miniszterelnök fogja fogadni a katolikus egyházfőt a szófiai nemzetközi repülőtéren. Rumen Radev bolgár államfővel tartott megbeszéléseit követően pedig Neofit pátriárkával, a bolgár ortodox egyház fejével találkozik.

    

Pénteki videoüzenetében Ferenc pápa kiemelte, hogy előre örül a találkozónak.

    

"Közösen fogjuk hirdetni szándékunkat, hogy az Úrjézust követjük a keresztények testvéri közösségében" - hangsúlyozta Ferenc pápa.

    

Hivatalos adatok szerint a hétmilliós Bulgáriában 80 ezer katolikus él. A lakosság mintegy tíz százaléka török nemzetiségű.

   

Bulgáriai látogatását követően Ferenc pápa május 7-én Észak-Macedóniába utazik tovább.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában