Ország-világ

2009.11.30. 07:21

A busehri erőmű gyors befejezését ígérik

Az első iráni atomerőmű gyors befejezését ígérte az orosz energetikai miniszter két héttel a legutóbbi halasztás után, de nem nevezett meg konkrét időpontot az üzembe helyezésre.

MTI

Szergej Smatko azután beszélt erről, hogy vasárnap Teheránban tárgyalt Maszúd Mir Kazemi olajipari miniszterrel és Irán bejelentette, hogy tíz új urándúsító üzemet létesít.

November közepén Smatko közölte: műszaki okokból a mérnökök a tervezettől eltérően az év végéig nem tudják elindítani az orosz Atomsztrojexport által épített busehri reaktort. Orosz illetékesek hangsúlyozták, hogy a késlekedésnek semmi köze sincs a politikához.

A nyugati hatalmak azzal gyanúsítják Iránt, hogy atomfegyver gyártására készül. Irán, a világ ötödik legnagyobb olajkitermelője, kitart amellett, hogy atomprogramja békés energiatermelő célokat szolgál.

Smatko vasárnap nem kívánta kommentálni a tíz új urándúsító építésére vonatkozó döntést, és a busehri erőműre terelte a szót, amely - mint mondta - megfelel a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) valamennyi követelményének.

"Mindent megteszünk az építkezés befejezése érdekében. Most teszteljük a rendszert a NAÜ biztonsági előírásainak megfelelően. Meg vagyok lepve, hogy milyen jól haladnak a próbák" - mondta, de az indítás időpontját firtató kérdésre csak annyi felelt, hogy nem kíván találgatásokba bocsátkozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában