Ország-világ

2017.12.03. 08:52

A CIA igazgatója óva intette az iráni Forradalmi Gárdát iraki műveletektől

Az Egyesült Államok Teheránt fogja felelősnek tartani minden támadásért, amelyet amerikai érdekeltségek ellen követnek el Irakban.

MTI

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója figyelmeztette az Iráni Iszlám Forradalmi Gárda külföldi műveletekért felelős parancsnokát, hogy az Egyesült Államok Teheránt fogja felelősnek tartani minden támadásért, amelyet amerikai érdekeltségek ellen követnek el Irakban.


Mike Pompeo erről egy kaliforniai - Ronald Reagan volt amerikai elnökről elnevezett - védelmi fórumon számolt be helyi idő szerint szombaton. Mint elmondta, Kászim Szulejmani vezérőrnagynak írt levelet, miután egy iráni katonai parancsnok támadásokkal fenyegette meg az amerikai érdekeltségeket Irakban. Hozzátette, hogy tudomása szerint a tábornok el sem olvasta az üzenetet.

Azt közöltük vele a levélben, hogy Iránt fogjuk felelőssé tenni. (...) Azt akartuk, hogy ez kristálytiszta legyen számára és az iráni vezetés számára"

- mondta Pompeo.


Szulejmani októberben többször is figyelmeztette az amerikaiakkal szövetséges észak-iraki kurd erőket, hogy vonuljanak ki Kirkuk olajvárosból és környékéről, vagy leszámolnak velük az iraki kormánycsapatok és az oldalukon harcoló, irániak által támogatott milíciák.


A CIA igazgatója szerint az utóbbi hetek eseményei azt mutatják, hogy Irán igyekszik fokozni befolyását Észak-Irakban, és erőfeszítéseket tesz a hegemón szerep elnyeréséért az egész Közel-Keleten.


Pompeo az Iránnal kötött nemzetközi atomalku elszánt bírálója. Szulejmani vezérőrnagy az elitalakulatnak számító Iszlám Forradalmi Gárda Al-Kudsz (Jeruzsálem) nevű egységét vezeti külföldi bevetéseken.

Címkék#cia#Irán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában