Ország-világ

2014.08.16. 09:04

A Fehér Ház is aggódik az orosz behatolás miatt

Ugyan a a behatolásról még tart az információszerzés, de az eddigiek alapján az amerikai vezetés aggódik, és véget vetne a provokációnak.

Egyelőre nem tudja megerősíteni a washingtoni Fehér Ház azokat a jelentéseket, amelyek szerint orosz katonai járművek hatoltak be Ukrajnába, és ezeket az ukrán oldalon harcképtelenné tették.

Ezt [namelink name="Caitlin Hayden"] szóvivő közölte pénteken Washingtonban, hozzátéve, hogy a témával összefüggő információk összegyűjtése még zajlik.

A szóvivő mindazonáltal az amerikai vezetés aggodalmát tolmácsolta az orosz behatolásokra utaló információkkal kapcsolatban, és arra sürgette Moszkvát, hogy vessen véget a provokációknak.

"Oroszországnak nincs joga járműveket, személyeket vagy bármilyen jellegű szállítmányt küldeni Ukrajnába az ukrán kormány engedélye nélkül" - áll a közleményben.

Ukrajna pénteken azt állította, hogy orosz páncélozott harcjárművek és katonai teherautók lépték át illegálisan az ország keleti határát annál a Luhanszk megyei átkelőnél, amelynek orosz oldalára nem sokkal korábban megérkezett a csaknem 300 kamionból álló orosz segélykonvoj. A kijevi közlés szerint az ukrán tüzérség megsemmisítette az országba behatolt orosz "haditechnika" nagy részét. Moszkva tagadta, hogy orosz hadoszlop lépett volna Ukrajna területére. A védelmi tárca szóvivője egyúttal reményét fejezte ki, hogy az ukrán hadsereg "egy fantomot semmisített meg, és nem menekülteket vagy a saját katonáit".

A fehér házi szóvivő megismételte azt az amerikai álláspontot, hogy Oroszország Ukrajna stabilitását igyekszik gyengíteni az elmúlt hetekben tapasztalt, "kivételesen veszélyes és provokatív" tevékenységével, így az ukrajnai oroszbarát szakadárok fegyverzetének javításával.

Caitlin Hayden emlékeztetett arra is, hogy [namelink name="Vlagyimir Putyin"] elnök a minap arról beszélt: Moszkva minden tőle telhetőt megtesz, hogy befejezéshez segítse az ukrajnai konfliktust. Az orosz államfő a közlemény szerint "kezdheti azzal, hogy leállítja az Ukrajnába való orosz belövéseket, beszünteti a szeparatisták fegyverrel és pénzzel való ellátást, és lezárja határát a fegyveresek előtt".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában