Ország-világ

2010.10.27. 20:00

A FEOSZ üdvözli a hiteleseket segítő törvénycsomagot

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) által régóta szorgalmazott változtatásokat léptet életbe az Országgyűlés által a hitelesek védelméről hétfőn elfogadott törvénycsomag - közölte a szervezet szerdán az MTI-vel.

Delmagyar.hu

A FEOSZ közleménye ismerteti: a pénzintézetek eddig sokszor saját maguk által önkényesen meghatározott indokokkal, a fogyasztók hátrányára, egyoldalúan módosították szerződési feltételeiket. Tették mindezt jogszerűen, hiszen a jogszabályi háttér eddig biztosította számukra ezt a lehetőséget.

A FEOSZ évek óta tiltakozik a hitelintézetek ilyen típusú gyakorlata ellen, és két bank ellen indított közérdekű kereset esetén is felperesként lépett fel annak megállapítása érdekében, hogy azok a fogyasztókkal szemben egyoldalú és tisztességtelen szerződési feltételeket alkalmaznak - emlékeztet a szervezet.

A törvénymódosítás kimondja az ügyfél számára kedvezőtlen egyoldalú szerződésmódosítás tilalmát. Ez alól a hitelszerződésben meghatározott kamat emelésekor enged már csak meg kivételt, azt is szűk körben és szigorúbb feltételek fennállása esetén. Így a kamat növelését többek közt a jegybanki alapkamat, a refinanszírozási kamatlábak és a pénzpiaci indexek meghatározott változása alapozhatja csak meg.
A FEOSZ teljes mértékben egyetért azzal, hogy a jogalkotó jogszabályban, nem pedig önkéntes vállaláson alapuló magatartási kódexekben szabályozza a hitelintézetek működését, és reméli, a jövőben a bankok a jogszabályok előírásait, a fogyasztók érdekeit szem előtt tartva fognak eljárni - tartalmazza a közlemény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában