Hallgassa élőben!

A FEOSZ üdvözli a hiteleseket segítő törvénycsomagot

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) által régóta szorgalmazott változtatásokat léptet életbe az Országgyűlés által a hitelesek védelméről hétfőn elfogadott törvénycsomag - közölte a szervezet szerdán az MTI-vel.

A FEOSZ közleménye ismerteti: a pénzintézetek eddig sokszor saját maguk által önkényesen meghatározott indokokkal, a fogyasztók hátrányára, egyoldalúan módosították szerződési feltételeiket. Tették mindezt jogszerűen, hiszen a jogszabályi háttér eddig biztosította számukra ezt a lehetőséget.

A FEOSZ évek óta tiltakozik a hitelintézetek ilyen típusú gyakorlata ellen, és két bank ellen indított közérdekű kereset esetén is felperesként lépett fel annak megállapítása érdekében, hogy azok a fogyasztókkal szemben egyoldalú és tisztességtelen szerződési feltételeket alkalmaznak – emlékeztet a szervezet.

A törvénymódosítás kimondja az ügyfél számára kedvezőtlen egyoldalú szerződésmódosítás tilalmát. Ez alól a hitelszerződésben meghatározott kamat emelésekor enged már csak meg kivételt, azt is szűk körben és szigorúbb feltételek fennállása esetén. Így a kamat növelését többek közt a jegybanki alapkamat, a refinanszírozási kamatlábak és a pénzpiaci indexek meghatározott változása alapozhatja csak meg.
A FEOSZ teljes mértékben egyetért azzal, hogy a jogalkotó jogszabályban, nem pedig önkéntes vállaláson alapuló magatartási kódexekben szabályozza a hitelintézetek működését, és reméli, a jövőben a bankok a jogszabályok előírásait, a fogyasztók érdekeit szem előtt tartva fognak eljárni – tartalmazza a közlemény.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Sós vendégváró finomságok
A Mindmegette karácsonyi ajánlata
A legjobb töltött káposzta receptek
hirdetés
Ötletből érték – de kié lesz a haszon?
Orbán Viktor levelet ír a külhoni magyaroknak
A miniszterelnök arra kéri őket, vegyenek részt a választáson.
Hazai sikerével közelebb került az FTC-hez a Kisvárda
A Kisvárda hazai pályán 2-1-re legyőzte vasárnap a MOL Fehérvárt a labdarúgó OTP Bank Liga 15. fordulójában.
Hétfőn északon inkább hó, máshol eső várható
A legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 7 fok között alakul.
Tizenhét éves magyar csúcsot döntött meg a KSI atlétája Bostonban
Pataki Anna 15:55.65 perc alatt teljesítette a viadal 5000 méteres távját, és ezzel megjavította Papp Krisztina 16:00.17 perces rekordját.
Ilyenek voltak az első Széchenyi téri karácsonyi vásárok – fotókkal
GI Joe, a szirénázó szórakoztató elektronika, a csodatévő féldrágakövek és a plasztikjátékok hazája.
Lépésről lépésre: Viki járni tanul
Korán, a 33. héten született, majd csecsemőkori agybénulást szenvedett. Később kiderült, epilepsziás is.