Ország-világ

2008.06.28. 15:31

A Fidesz és a KDNP a gyes és a gyed mellett

A Fidesz és a KDNP mindenképpen megvédi a gyes és a gyed intézményét - hangoztatta szombati sajtótájékoztatóján Harrach Péter képviselő. Az ellenzéki frakció ugyanis úgy látja, hogy a kormány a két ellátási intézmény fokozatos leépítésére törekszik. <br>

A politikus idézte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök feleségének szavait, miszerint "a gyes és a gyed zsákutca". Mint elmondta, a kormány tervek között szerepel a gyes két éves időtartamra való szorítása, ami alatt megadnák a három éves juttatási összeget. Ez azt mutatja, hogy fokozatosan, lépcsőzetesen kívánják leépíteni ezt az ellátási formát - jelentette ki. "Mindenképpen kiállunk a gyes és a gyed védelme mellett, egy olyan korban, amikor meggyőződésünk szerint az anyaság jelenti a legnagyobb szolgálatot a jövő érdekében" - tette hozzá.

Harrach Péter utalt arra: a kormányfő felesége azt is mondta, hogy a két támogatási fajtával több száz ezer anyát zárnak panellakásokba. "Én inkább úgy fogalmaznék, hogy a gyessel és a gyeddel több százezer anya kap lehetőséget arra, hogy saját lakásában nevelje fel gyermekét" - hangsúlyozta a KDNP-s politikus.

Véleménye szerint a részmunkaidő intézményrendszerének fejlesztése az, ami a legtöbb segítséget adhat a gyermekükkel otthon lévő anyáknak. "Magyarország számára nem megoldás az úgynevezett svéd modell, miután Svédországban szabad döntés alapján működőképes az egykeresős családmodell, Magyarországon pedig nagyon nehéz ezt elképzelni" - emelte ki Harrach Péter.

A politikus szerint a gyed a demográfusok felmérése szerint is a leginkább gyermekvállalási kedvet teremtő támogatási forma.

Daróczi Dávid: Harrach Péternek lelkiismeret-furdalása van

A kormányszóvivő szerint Harrach Péternek lelkiismeret-furdalása van, hiszen amikor ő volt a szociális miniszter egyszer sem emelte sem a családi pótlék,s em a gyes összegét -reagált a kormányszóvivő Harrach Péter szombati sajtótájékoztatójára, amelyen az ellenzéki politikus arról beszélt, hogy a Fidesz és a KDNP mindenképpen megvédi a gyes és a gyed intézményét, az ellenzéki frakció szerint ugyanis a kormány a két ellátási intézmény fokozatos leépítésére törekszik.

Harrach Péter szerint az, hogy, a kormány tervei között szerepel a gyes két éves időtartamra való szorítása, oly módon, hogy ez idő alatt is megadnák a három éves juttatási összeget azt mutatja, hogy fokozatosan, lépcsőzetesen kívánják leépíteni ezt az ellátási formát - jelentette ki. Daróczi Dávid szerint viszont a kormány csak a választás lehetőségét akrják megadni az anyukáknak, hogy ők döntsék el, mikor akarnak visszamneni dolgozni, hogy hogyan tudják összeegyeztetni a családot a munkájukkal. A kormányszóvivő szerint megszorításokra egyedül a Fidesz készül, hiszen ők araják reálértéken befagyasztani a nyugdíjakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában