Ország-világ

2013.08.08. 15:31

A Fidesz és a KDNP támogatja Áder jelöltjét, az LMP csalódott

A Fidesz és a KDNP országgyűlési képviselőcsoportja elfogadja Székely László jelölését. Az LMP csalódott, hiányolják az alapjogvédelmi gyakorlatot. Az MSZP komolyan megfontolja a javaslatot.

MTI

A Kereszténydemokrata Néppárt támogatja a köztársasági elnök által az alapvető jogok biztosának jelölt Székely László személyét - közölte a kisebbik kormánypárt.

Mint írták, biztosak benne, hogy a komoly jogi tudással és nemzetközi tapasztalatokkal is felvértezett jogász magas színvonalon lesz képes betölteni a rá bízott feladatot.

A Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja is elfogadja [namelink name="Áder János"] köztársasági elnök jelölését és támogatni fogja [namelink name="Székely László"] ombudsmanná választását - reagált a nagyobbik kormánypárt közleményben az államfő bejelentésére.

A köztársasági elnök a Sándor-palotában csütörtökön tett sajtónyilatkozatában jelentette be, hogy Székely Lászlót, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Állam- és Jogtudományi Karának oktatóját jelöli az alapvető jogok biztosának. Székely László az elmúlt években miniszteri biztosként koordinálta az új polgári törvénykönyv (Ptk.) előkészítését.
[namelink name="Szabó Máté"] jelenlegi ombudsmant az Országgyűlés 2007-ben választotta meg hat évre, megbízatása idén szeptember 24-én jár le.

Az alkotmány értelmében az alapvető jogok biztosát és helyetteseit az Országgyűlés a parlamenti képviselők kétharmadának szavazatával választja meg hat évre.

- Csalódás az ombudsmanjelölt személye, hiszen Székely Lászlónak nincs alapjogvédelmi gyakorlata, noha ennek fontosságát hangsúlyozta a jelöltről folytatott megbeszélésen a köztársasági elnök - reagált [namelink name="Schiffer András"], az LMP társelnöke, független országgyűlési képviselő.

Schiffer András kiváló egyetemi oktatónak és elméleti szakembernek nevezte Székely Lászlót. Ám - hangsúlyozta - mivel az alapjogi biztos az alkotmányosság utolsó bástyája, egy konfliktusokat bátran felvállaló ombudsmanra volna szükség.

Álláspontja szerint azonban Székely László eddig minden Fidesz-kormány alatt "hűségesen ellátott" különböző miniszteri biztosi feladatokat, ám annak semmilyen tanújelét nem adta, hogy adott esetben felvállalná a konfliktust "egy narancsos kormánnyal szemben".

Az LMP-s politikus kifogásolta azt is, hogy a jelölt az új polgári törvénykönyv (Ptk.) előkészületeinek miniszteri biztosaként nem támogatta azokat a javaslatokat, amelyeket a jövő nemzedékek érdekei védelmében nyújtott be az LMP, miközben az ombudsman látja el a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának feladatkörét is.

Schiffer András azt is nehezményezte, hogy Székely Lászlónak "egy rossz szava nem volt ahhoz", hogy a Ptk. - mint mondta - több ponton is a szólásszabadságot és a tényfeltáró újságírást korlátozó szabályokat tartalmaz.

Az MSZP frakciója "komolyan megfontolja" Áder János javaslatát, és a képviselőcsoport első őszi ülésén fog dönteni arról, hogy alkalmasnak találja-e Székely Lászlót az alapvető állampolgári jogok alkotmányos felügyeletére - tájékoztatta az MTI-t [namelink name="Steiner Pál"] csütörtökön.

A Jobbik a soron következő frakcióülésén dönt arról, hogy támogatja-e Székely László alapvető jogok biztosává választását - tájékoztatott az ellenzéki párt csütörtökön.

A Jobbik továbbra is kitart amellett, hogy az ombudsman feleljen meg a szakmai követelményeknek és a lehető legszélesebb társadalmi réteget fedje le, illetve az ellenzéki párt számára kizáró tényező bármiféle párttagság. "Székely László pártkötődése ismert, az Orbán-kormánytól több kormánybiztosi megbízást is kapott", így a Jobbik ezek alapján alakítja ki álláspontját Székely László jelölésével kapcsolatban - áll a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában