Ország-világ

2015.07.31. 15:17

A fogvesztés megelőzhető, a fogpótlásnak több módja is van

Magyarország az európai országokhoz viszonyítva rossz helyen áll abban a statisztikában, ahol a szuvas, illetve a már eltávolított fogak szempontjából vizsgálták a száj egészségét. Az ember két okból veszítheti el a fogazatát: az egyik a fogszuvasodás, ami hazánkban népbetegség, a másik a fogágybetegségek, amelyek következtében a fogak meglazulhatnak, és emiatt kieshetnek, vagy eltávolításra kerülhetnek.

Kancsár Tímea

– A fogszuvasodás és a fogágybetegségek is bakteriális eredetűek. Ha a szájüregben megfelelő módon tudunk küzdeni a baktériumokkal, ezek a betegségek gyógyíthatók, de talán még fontosabb, hogy megelőzhetők. A rendszeres fogászati kontroll és professzionális ellátás, illetve az otthoni megfelelő szájhigiénia megteremtése és megtartása segít nekünk ebben. Ha mindezt nagyon le szeretnénk csupaszítani, azt mondanánk: a megfelelő prevenciót a fogak tisztán tartása jelenti.

Hazánkban rendkívül rossz a statisztika a fogkefehasználat és a fogkrém fogyasztása szempontjából. Ebből is jól látható, hogy még ezt sem veszik komolyan a páciensek. Pedig az otthoni szájhigiénés protokollt még ki kell egészíteni azzal is, hogy fogselymet, fogtisztító termékeket, szájvizeket használunk a mechanikus fogtisztítás során – érvel prof. dr. Nagy Katalin, a Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Karának dékánja.

Fogmosással a prevenció érdekében

A szakorvostól azt is megkérdeztük, ideális esetben hányszor javallt naponta a szájápolás. – Háromszor kellene fogat mosni, szájüreget ápolni, de a kettő elengedhetetlen. Természetesen a módszer is nagyon fontos, amire a fogorvosok a rendelőkben is felhívják a figyelmet. Nemcsak a fogakon, hanem a nyelven is sokszor nagy mennyiségű lepedék halmozódik fel, amely tulajdonképpen baktériumtömeget jelent.

Ha ezt a nyelvlepedéket megfelelően eltávolítjuk, a szájüregben a baktériumok száma csökken, amellyel az előbb említett bakteriális eredetű megbetegedések megelőzhetők. Ki kell egészíteni a mechanikus fogtisztítást a fogkefe mellett fogköztisztító termékekkel. A fogkefe ugyanis képtelen a fogak közé teljes mértékig behatolni. A két fog között megbúvó lepedék szintén fogszuvasodást, fogágybetegséget okozhat. Esetenként gyulladást eredményez, amelynek későbbi megnyilvánulása a fogínyvérzés – mondja el prof. dr. Nagy Katalin.

 

A fogorvos a barátunk.

 

Táplálkozás és fogvesztés

– A táplálkozás minősége, a finomított cukrok fogyasztása mind befolyásolják a szájban a lepedék kialakulását. Gyermekkorban, amikor a fogak szerkezete kialakul, átépül, sokkal nagyobb jelentősége van az általános tápanyagbevitelnek. Felnőttkorban pedig a szájüregben megjelenő sav végtermék-lebontású szénhidrátok nagy károsodást képesek okozni.

Felnőttkorban tehát a szájüreg PH-ja, azaz savas-lúgos vegyhatása az, ami döntő lehet. A fogszuvasodás és a fogágybetegségek megelőzhetők, a kialakult betegség visszafordíthatósága szempontjából viszont nem azonosak az esélyek. A fogszuvasodásnál sokkal kevésbé valósítható meg, mint a fogágybetegségeknél. A lepedék eredetű fogszuvasodás csak a legkezdetibb stádiumában fordítható vissza. A problémát azonban csak mikroszkóppal lehetne látni, emiatt ebben a fázisban a páciens és a fogorvos sem észleli a bajt. A fogágybetegség a lepedék megfelelő eltávolításával nagyon szépen regenerálható – kivéve, ha nem súlyos, általános megbetegedés következménye – biztat a szakorvos.

 A fogpótlás lehetőségei

– A foghiány sokféleképpen pótolható. Léteznek konzervatív megoldások, és vannak modern implantológiai módszerek, ilyen a foggyökér-beültetés is. Az utóbbi típusú fogpótlásokat a társadalombiztosítás általában nem tudja finanszírozni, és az egészséges betegek számára magánpraxisban elérhető. Ezeket az implantológiai eljárásokat finanszírozza azonban a társadalombiztosítás a balesetet szenvedett vagy daganatos betegségben szenvedők számára.

Az eljárás a gyakorlatban egyre elterjedtebbé válik, nagyon remélem, hogy emiatt az ára valamelyest csökkenni fog, és hosszú távon egyre többek számára elérhetővé válik. Foghiány esetén egyébként nem feltétlenül kell implantátumot elhelyezni ahhoz, hogy a rágóképesség helyreálljon, természetesen a kezelésnek vannak alternatívái.

A fog az egyetlen olyan szervünk, amely teljes egészében az eredetihez képest tökéletesen helyreállítható – fejezi be prof. dr. Nagy Katalin. Fontosnak tartja hozzáfűzni, hogy manapság Magyarországon is rengeteg fogászati kongresszust rendeznek a fogászati témákkal, technológiai fejlődéssel kapcsolatban. Ezek közül is a legkiemelkedőbb a tavasszal Szegeden tartott fogászati szimpózium, amelyre a múlt héten gyűltek össze az érdeklődők. A konferencián a legnagyobb számban vesznek részt a fogorvos kollégák, számos környező országokból érkeznek az eseményre, világszerte elismert szakemberek tartanak előadásokat. Ezeknek a konferenciáknak is az a céljuk, hogy a magyar fogorvosellátás világszínvonalú legyen.

Mit tehetünk a Fogkő ellen?

A fogkő a lepedék megkeményedett formája, ezért teljesen lepedékmentes szájban a fogkő sem tud megtelepedni. Egy otthoni, nagyon pontosan betartott napi szájhigiénés gyakorlat mellett a fogkő kialakulás majdnem teljesen megelőzhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában