Ország-világ

2009.03.09. 09:40

A forintzuhanás kiüti a szlovák kereskedőket

Öt év elteltével megtört a kiskereskedelmi forgalom növekvő trendje Szlovákiában: a pozsonyi statisztikai hivatal jelentése szerint januárban 3,3 százalékkal visszaestek az értékesítések.

2008 decemberében még 5,3 százalékkal nőtt a forgalom. Vladimír Vano, a Volksbank elemzője szerint a visszaesés főleg a munkanélküliség növekedésének számlájára írható, továbbá a vásárlók az elbocsátástól való félelmükben visszafogták fogyasztásukat. A bank tapasztalatai szerint idén januárban 43 százalékkal vettek fel kevesebb kölcsönt az ügyfelek, mint 2008 januárjában. A nagykereskedelem értékesítése 23,4 százalékkal zuhant 2008 januárjához képest.

Adrián Durcek, az egyik legnagyobb szlovák kiskereskedelmi üzletlánc, a Coop Jednota regionális igazgatója arról számolt be, hogy a vásárlók a korábbinál kisebb tételeket vesznek és csökken a különbség a hétköznapi és a hétvégi vásárlások között. Durcek nem tagadta, hogy az utóbbi trend főleg annak tudható be, hogy a határ mentén élők a hétvégéken a szomszédos országokba járnak vásárolni, azaz megugrott a bevásárlóturizmus.

A szlovák lakosság egyre intenzívebb magyarországi bevásárlásai nyomán jelentősen bővültek a magyar kiskereskedelmi üzletláncok hirdetései a szlovákiai lapokban és az internetes portálokon. A pozsonyi Új Szóban például korábban is hirdetett az egyik győri üzletközpont, ám a napokban már Miskolcról is megkeresték a lapot. "Az utóbbi hetekben látványosan nőtt a magyarországi hirdetőink száma" - közölte Miriam Hasková, a losonci regionális lap, a Lucenecko munkatársa, főleg salgótarjáni vállalkozók adnak fel hirdetéseket. A Tesco magyar szórólapokat osztogat a határ közeli Füleken és Érsekújvárban. A CTK cseh hírügynökség szerint meg is látszik a hatása az akciókat gondosan feltüntető reklámoknak, hiszen míg a szlovák oldalon üresen konganak az áruházak, Salgótarjánban szlovák rendszámú autókkal vannak tele a szupermarketek parkolói.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában