A Gömböc képviseli hazánkat a Sanghaji Világkiállításon

A világsajtót is bejárt magyar találmány, a Gömböc köré szerveződik Magyarország részvétele a 2010-es Sanghaji Világkiállításon. A Gömböc egy olyan geometriai forma, amelyet bárhová fordítanak, minden helyzetben visszatér a "talpára". VIDEÓVAL

Domokos Gábor és Várkonyi Péter találmánya, a Gömböc fogja jelképezni hazánkat 2010-ben a Sanghaji Világkiállításon. A Gömböc egy olyan geometriai forma, amelyet bárhová fordítanak, minden helyzetben visszatér a “talpára”. Huszty András szerint ez jól bemutatja, hogy Magyarország mindig talpra áll.

Az expón a magyar pavilon egy 1000 négyzetméteres bérelt épület lesz, amelynek külső és belső kialakítására kiírt pályázatot Lévai Tamás nyerte el. Az alapelképzelés már megvan, a részletekről még folynak az egyeztetések. Várhatóan idén szeptemberben kiírják a közbeszerzési eljárást a kivitelezésre.

A Gömböc fogja jelképezni hazánkat 2010-ben a Sanghaji Világkiállításon
A Gömböc fogja jelképezni hazánkat 2010-ben a Sanghaji Világkiállításon

A világkiállításon való magyar részvétel teljes költsége 3,3 milliárd forint – mondta Huszty András.

A Sanghaji Világkiállítást 2010 májusa és októbere között rendezik meg. A szervezők összesen 70 millió látogatót várnak, ami naponta átlagosan 4-500 ezer érdeklődőt jelent. Becslések szerint döntő többségük távol-keleti lesz. Az expó a “Jobb város, jobb élet” témáját dolgozza fel, ez természetesen a magyar programokban is meg fog nyilvánulni – hangsúlyozta Huszty András.

A miniszterelnöki megbízott szerint a távol-keletiek nagyon érdeklődők, a cél pedig az, hogy hazánk maradandó élményt nyújtson.

Mi is az a Gömböc?

A Domokos Gábor és Várkonyi Péter, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék vezetője, illetve adjunktusa által kifejlesztett Gömböc jelentősége a Rubik-kockáéhoz mérhető: nemzetközi tudományos szaklapok, egyetemek, konferenciák foglalkoznak vele, így például ma már a Harvard Egyetemen is a tananyag része, a New York Times pedig a világ hetven legérdekesebb találmánya közé sorolta.
Gömböc, a magyar találmány.

A kutatók egy 1995-ben a ma élő egyik legnagyobb matematikus, Vlagyimir Igorjevics Arnold által felvetett elméleti kérdést válaszoltak meg a Gömböccel, amire korábban még senki nem volt képes: ennek a testnek egy stabil és egy instabil, azaz összesen két egyensúlyi pontja van. Akárhogy is tesszük le, mindig a stabil egyensúlyi pontjába tér vissza, akárcsak a keljfeljancsi.

A Gömböc különlegessége azonban, hogy anyaga homogén: nem egy, a belsejében elhelyezett súly, hanem maga a forma által állapodik meg minden esetben ugyanazon a ponton, bizonyítandó, hogy kettőnél kevesebb egyensúlyi ponttal rendelkező test nem létezik.