Ország-világ

2016.02.15. 12:47

A Greenpeace az EU-nál támadja a paksi bővítést

A Greenpeace Magyarország szerint a Paks II beruházás csak állami támogatással tudna megépülni, a projekt több ponton is uniós jogot sért, és megvalósulás esetén korlátozná a szabad versenyt mind a magyar, mind az uniós villamosenergia-piacon.

A szervezet azután jelentette ki ezt hétfőn, hogy benyújtotta a paksi beruházással kapcsolatos hivatalos véleményét az Európai Bizottság (EB) versenypolitikai főigazgatóságának.


A környezetvédő szervezet az MTI-hez eljuttatott közleménye felidézte, a bizottság tavaly novemberben indított vizsgálatot arról, hogy a paksi projekt tartalmaz-e állami támogatást.


A Greenpeace szerint Paks II gazdasági értelemben életképtelen, kizárólag állami támogatással tudna megvalósulni. Azt várják a bizottságtól, hogy kötelezze a magyar államot a projekt leállítására - jelentette ki  Perger Andrást, a szervezet energetikai szakértője.


A szervezet szerint Paks II üzembe helyezésével a piaci verseny szereplői és a fogyasztók is kiszolgáltatottá válnának a magyar államnak. Az atomerőmű bővítésével a magyar állam részesedése jelentősen megnőne a hazai villamosenergia-piacon, ez lehetővé tenné a kormánynak, hogy visszaéljen domináns piaci pozíciójával, és korlátozza az uniós villamosenergia-kereskedelmet.


A Greenpeace szerint a projekt több uniós irányelvet is sért. Ezek egyike az EU villamos energiáról szóló irányelve, amelynek értelmében a magyar államnak kapacitástendert kellett volna kiírnia, még jóval azelőtt, hogy leszerződött volna az orosz féllel a paksi atomerőmű bővítésére. A tenderen derülhetett volna ki, hogy milyen energiaforrások alkalmazása a legelőnyösebb Magyarországnak - hangsúlyozták. A paksi atomerőmű-bővítés sérti továbbá az EU közbeszerzésről szóló irányelveit is, ennek uniós szintű vizsgálata már megindult - írták a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában