Hallgassa élőben!

A háború csapás lesz a nemzetközi turizmusra

Az Irak-elleni háború rettenetes csapást mér majd a világgazdasági pangás miatt amúgy is legyengült turizmusiparágra – fejtette ki véleményét az idegenforgalmi világszövetség, a WTO vezetője.

Francesco Frangialli főtitkár szerint az iraki konfliktus még azelőtt, hogy elkezdődött volna, kedvezőtlen hatásokkal járt a nemzetközi turizmusra. A következő hónapokban pedig állások ezrei szűnhetnek meg és csak abban az esetben lehet majd a szektorban korlátozott hatásokkal – és a nyári szezon zavartalanságával – számolni, ha az összetűzés rövid ideig tart és a helyzet utána gyorsan nyugvópontra jut.

Az adatok szerint az utazási üzletágban fellendülésre legkésőbb az év végeztével lehet számítani. Ez a fellendülés azonban elmaradhat ahhoz hasonlóan, ahogyan az 1991 évi öbölháború idején történt. Szemben azonban az akkori helyzettel, ezúttal aggodalomra ad okot, hogy a 2001 szeptember 11-i terroristatámadás miatt a turizmus iparág legyengült. Ehhez még hozzáadódik a legfőbb piacokon, az amerikai , a német és a japán piacon tapasztalható konjunktúra gyengesége, illetve a nemzetközi légiforgalom válsága is.

Frangialli ilyen körülmények között csak abban bízik, hogy az emberek igénye, legalábbis középtávon nem változik, mivel „mély gyökeret eresztett az emberekben az utazási vágy, tehát a turisták ugyan eltolhatják utazásaikat, megváltoztathatják az úticélokat, de utazni változatlanul akarnak majd”.

Elmondta, hogy a WTO igyekszik a közel-keleti országoknak segítséget nyújtani a válságból való kikerüléshez. Tavaly a térségben az utasforgalom látványosan, 11 százalékkal bővült, miközben a világ egészében mindössze 3 százalékos volt a növekedés. A közel-kelet országok tehát könnyebben vészelhetik át a válságát. Többen közülük, így Szaúd – Arábia, Katar, Bahrein, Kuvait és Omán belépett a közelmúltban, vagy be fog lépni rövidesen a madridi székhelyű WTO-ba, amely az arabot is fel fogja venni a munkanyelvek közé. „Ezek az országok a turizmusra mint a nyitottságot és a gazdasági sokszínűséget elősegítő tényezőre tekintenek” – mondta a főtitkár.

Szenvedély és tragédia a színen
A fiatalság szertelensége, a művészlét keserédes, rögös mindennapjai elevenednek meg vágyakkal és szenvedéllyel fűszerezve a Szegedi Nemzeti Színház soron következő bemutatójában.
Magyarország a harmadik legnagyobb gazdasági növekedést érheti el idén az Európai Unióban
Megerősítette a magyar GDP-növekedési és inflációs előrejelzését az IMF.
Útlezárások Makón
Áramszünet okozza a galibát a Kisszínházban
A Black Comedy bohózat szereplői a sötétben (tipi-)tapogatóznak, miközben a néző mindent lát.
Szakály Sándor: 1956 üzenete a 21. században is meghatározó
Az 1956-os forradalom és szabadságharc üzenete a 21. században is meghatározó és fontos.
A világ legveszélyesebb kígyóját találták egy Indiából érkezett csomagban
A fűrészpikkelyes vipera több ember haláláért felelős, mint a többi kígyó összesen.