Ország-világ

2014.02.25. 14:43

A hágai bíróság elé állítanák a szökésben lévő Janukovicsot

Az ukrán parlament határozatot hozott arról, hogy állítsák bíróság elé a leváltott elnököt az általa elkövetett "súlyos bűncselekmények" miatt.

Az ukrán parlament határozatot hozott kedden arról, hogy állítsák a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elé a szökésben lévő leváltott elnököt, Viktor Janukovicsot az általa elkövetett "súlyos bűncselekmények" miatt.

A képviselők túlnyomó többsége által támogatott határozat szerint Janukovics irányította a kijevi tüntetők elleni erőszakot, amely "több mint száz ukrán és más állampolgár halálához vezetett".

A határozat szerint a hatóságok által szintén körözött Vitalij Zaharcsenko volt belügyminisztert és Viktor Psonka előző főügyészt is a Nemzetközi Büntetőbíróság elé kell állítani.

Az ICC kedden közölte, hogy egyelőre nem kapta meg az ukrán parlament kérését Janukovics és társai büntetőbíróság elé állításáról. Fadi El Abdallah szóvivő azt mondta, hogy egy ország kormányának kell erre vonatkozóan nyilatkozatot tennie, és a büntetőbíróság főügyésze ezután dönt arról, hogy megindítja-e az eljárást.

Az ukrán rendőrség tömeggyilkosság vádjával hétfőn adott ki letartóztatási parancsot Viktor Janukovics ellen, akinek hollétéről nem tudni biztosat. Egyes, meg nem erősített hírek szerint a fekete-tengeri Krím félszigeten tartózkodik.

Újabb luxusingatlan bukkant elő Janukovics "háza tájáról"

Újabb, Viktor Janukovics megbuktatott elnök használatában lévő luxusingatlanról számolt be kedden a LIGABizneszInform ukrán hírportál.

A Teaháznak vagy Janukovics-dácsának is nevezett ingatlan a Krím félszigeti Maszandrához tartozó Otradnoje településen (ukránul Vidradne) áll. Janukovicsnak és a fiának, Olekszandrnak nem jutott ideje a villa nagytatarozásának befejezésére.

A birtok területén több épület is található: a tengerparti luxusvilla, a horgászház, valamint egy háromemeletes lakóház és gazdasági épületek, ahol gőzerővel folyik a helyreállítás.

A Teaházat a régi otradnojei a Magaracs Intézet egykori szőlészeti gyűjteményének helyén építették, az Agrártudományi Akadémia elnöksége önként mondott le a telekről. A Krími Autonóm Terület kormánya 2003-ban 49 évre bérbe adta a telket a Janukovics-közeli Régióközi Ipari Szövetségnek. A krími kormány 2008-ban jóváhagyta a szövetség kérését, hogy a bérleti szerződést két, összesen 2,05 hektáros telekre terjesszék ki, és azokat azt az Olekszandr Janukovicshoz közel álló alapító részvényesek érdekeltségébe tartozó Családi Típusú Panzió nyílt részvénytársaság rendelkezésére bocsássák.

[namelink name="Olekszandr Janukovics"] tagadta, hogy köze lenne a Teaházhoz, de a maszandrai városi tanács (önkormányzat) 2012-ben döntött egy telek Olekszandr Janukovics részére történő átadásáról, amelynek címe megegyezik a Teaházéval.

[namelink name="Viktor Janukovics"]nak a Kijev melletti Novi Petrivciben lévő Mezsihirja nevű luxusrezidenciáját vasárnap helyezte vissza állami tulajdonba a kijevi parlament

Címkék#Ukrajna

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában