Hallgassa élőben!

A heveny hasnyálmirigy-gyulladás

Az akut hasnyálmirigy-gyulladást az emésztőenzimek kiszabadulása okozza a környező szövetekbe. A legtöbb eset epeúti betegséggel (rendszerint 5 mm-nél kisebb átmérőjű epekő áthaladása) vagy nagyobb mennyiségű alkohol fogyasztásával kapcsolatos.

A számos egyéb kiváltó tényező közé tartozik a magas kalciumszint, emelkedett vérzsírszint, a hasi traumák (beleértve a sebészeti traumát is), bizonyos gyógyszerek szedése, vírusfertőzések, veleszületett hasnyálmirigyvezeték-rendellenesség. Ritkán a heveny gyulladás a hasnyálmirigy vagy a közös epevezeték daganatának első jele is lehet.

Panaszok és tünetek

Az esetek többségében a heveny hasnyálmirigy-gyulladás kórházi kezelést igényel. Többnyire enyhe a betegség, mely napok alatt meggyógyul.

A súlyos gyomortáji fájdalom rendszerint hirtelen kezdődik, majd állandóvá és gyötrelmessé válik. Járáskor és hanyatt fekvéskor többnyire fokozódik, felüléskor és előrehajláskor pedig csökken. A fájdalom általában a hátba sugárzik, de vetülhet a jobb vagy a bal oldalra is. Rendszerint hányinger, hányás kíséri. Rohamokban kifejezett gyengeség, izzadás és szorongás lép fel. Az előzményekben közvetlenül a roham előtti alkoholfogyasztás, megterhelő étkezés vagy epegörcs szerepelhet.
A has vizsgálatakor a has nyomásérzékeny, főként a felső részben. A társuló bélrenyheség miatt a has puffadt, elődomborodó lehet. Gyakori a 38–39 fokos láz, a szapora szívverés, alacsony vérnyomás (vagy akár sokkos állapot), a sápadtság, a nyirkos, hűvös bőr. Sokszor enyhe sárgaság is észlelhető.

A betegség megállapításában laboratóriumi és képalkotó vizsgálatok (hasi röntgen, hasi ultrahang, szükség esetén hasi CT) vannak segítségünkre.

Kezelés

Az esetek többségében a heveny hasnyálmirigy-gyulladás kórházi kezelést igényel. Többnyire enyhe betegség, mely napok alatt meggyógyul. Súlyos esetben (a hasnyálmirigy bevérzése, elhalása esetén) akár intenzív osztályos kezelés is szóba jön.

A hasnyálmirigy „nyugalomba helyezését” célzó kezelési tervbe tartozik az étel- és folyadékfogyasztás felfüggesztése szájon át, az ágynyugalom, a fájdalomcsillapítás.

Sem folyadékot, sem ételt nem adunk mindaddig, míg a beteg fájdalmai nagyrészt meg nem szűnnek, bélhangjai vissza nem térnek. Ilyenkor folyadékpótlásra infúziós kezelést alkalmazunk. Ezt követően szájon át először folyadékot adunk, majd fokozatosan zsírszegény diétát írunk elő szigorú alkoholtilalom mellett.

Mivel a fenti betegség hátterében sokszor epekő áll, panaszokat okozó epeköves betegeimnek az epehólyag eltávolítását javaslom, hogy a hasnyálmirigy-gyulladást megelőzzük. 

Dr. Horváth Zsuzsanna
(belgyógyász szakorvos, győr-ménfőcsanaki háziorvos)

Prága kártérítést fog kérni Moszkvától a vrbeticei robbanásért
Csehország legalább egymilliárd korona (14 milliárd forint) kártérítést fog követelni Oroszországtól a vrbeticei lőszeraktárakban történt robbanások okozta károkért – közölte szombat este Alena Schillerová cseh kormányfőhelyettes, pénzügyminiszter.
Több mint ezerkétszáz migráns kötött ki egy nap alatt Lampedusán
Több mint ezerkétszáz illegális bevándorló érkezett a dél-olaszországi Lampedusa szigetre vasárnap kilenc különböző hajóval és csónakkal.
Bosszúból ölte meg 3 éves kislányát a horrorapa
Az anyuka exhumálni szeretné a kislányt.
Kincseket őrzött a szántóföld – galéria
Közel 150 éve kutatják a csomorkányi Árpád-kori templomromot, az azt körülölelő temetőt és a 16. században elpusztult mezővárost. Most az elmúlt két évben gyűjtött leletanyag fémtárgyait restau­rálják. 
A bőrszín szülte előítéletekkel is foglalkozik a Vándorok
Hétfőn jelenik meg Barát Enikő, azaz B. E. Belle negyedik regénye, a Vándorok. Az írónő új könyve ismét olyan témákat feszeget, amelyekről az emberek nem szívesen beszélnek: a regény a családi, a közösségi és a társadalmi elvárásokkal is foglalkozik, mindezt a szentesi írónő egyedi stílusába csomagolva.
Ó, az a terasz! Avagy egy szegedi, tetőtéri luxus lakás... – fotók
A tetőtéri lakás kérdése összetett, pro és kontra sok érv felsorakoztatható. Egy biztos, ha ilyen szép, hosszanti, tágas erkély is párosul hozzá, nincs nagyon min gondolkodni. Meg kell venni! Már ha van rá épp 39,9 millió forintunk és amúgy Szegeden szeretnénk élni...