Hallgassa élőben!

A heveny hasnyálmirigy-gyulladás

Az akut hasnyálmirigy-gyulladást az emésztőenzimek kiszabadulása okozza a környező szövetekbe. A legtöbb eset epeúti betegséggel (rendszerint 5 mm-nél kisebb átmérőjű epekő áthaladása) vagy nagyobb mennyiségű alkohol fogyasztásával kapcsolatos.

A számos egyéb kiváltó tényező közé tartozik a magas kalciumszint, emelkedett vérzsírszint, a hasi traumák (beleértve a sebészeti traumát is), bizonyos gyógyszerek szedése, vírusfertőzések, veleszületett hasnyálmirigyvezeték-rendellenesség. Ritkán a heveny gyulladás a hasnyálmirigy vagy a közös epevezeték daganatának első jele is lehet.

Panaszok és tünetek

Az esetek többségében a heveny hasnyálmirigy-gyulladás kórházi kezelést igényel. Többnyire enyhe a betegség, mely napok alatt meggyógyul.

A súlyos gyomortáji fájdalom rendszerint hirtelen kezdődik, majd állandóvá és gyötrelmessé válik. Járáskor és hanyatt fekvéskor többnyire fokozódik, felüléskor és előrehajláskor pedig csökken. A fájdalom általában a hátba sugárzik, de vetülhet a jobb vagy a bal oldalra is. Rendszerint hányinger, hányás kíséri. Rohamokban kifejezett gyengeség, izzadás és szorongás lép fel. Az előzményekben közvetlenül a roham előtti alkoholfogyasztás, megterhelő étkezés vagy epegörcs szerepelhet.
A has vizsgálatakor a has nyomásérzékeny, főként a felső részben. A társuló bélrenyheség miatt a has puffadt, elődomborodó lehet. Gyakori a 38–39 fokos láz, a szapora szívverés, alacsony vérnyomás (vagy akár sokkos állapot), a sápadtság, a nyirkos, hűvös bőr. Sokszor enyhe sárgaság is észlelhető.

A betegség megállapításában laboratóriumi és képalkotó vizsgálatok (hasi röntgen, hasi ultrahang, szükség esetén hasi CT) vannak segítségünkre.

Kezelés

Az esetek többségében a heveny hasnyálmirigy-gyulladás kórházi kezelést igényel. Többnyire enyhe betegség, mely napok alatt meggyógyul. Súlyos esetben (a hasnyálmirigy bevérzése, elhalása esetén) akár intenzív osztályos kezelés is szóba jön.

A hasnyálmirigy „nyugalomba helyezését” célzó kezelési tervbe tartozik az étel- és folyadékfogyasztás felfüggesztése szájon át, az ágynyugalom, a fájdalomcsillapítás.

Sem folyadékot, sem ételt nem adunk mindaddig, míg a beteg fájdalmai nagyrészt meg nem szűnnek, bélhangjai vissza nem térnek. Ilyenkor folyadékpótlásra infúziós kezelést alkalmazunk. Ezt követően szájon át először folyadékot adunk, majd fokozatosan zsírszegény diétát írunk elő szigorú alkoholtilalom mellett.

Mivel a fenti betegség hátterében sokszor epekő áll, panaszokat okozó epeköves betegeimnek az epehólyag eltávolítását javaslom, hogy a hasnyálmirigy-gyulladást megelőzzük. 

Dr. Horváth Zsuzsanna
(belgyógyász szakorvos, győr-ménfőcsanaki háziorvos)

Magyarországon fogták el a világszerte körözött gyilkos szerelmespárt
Fejvadászok ütöttek rajtuk a budapesti rejtekhelyükön.
5 millió 342 ezer a beoltott, 255 az új fertőzött, elhunyt 21 beteg
A hétvégi összesített adatokat közöljük.
Friss hírek a koronavírussal kapcsolatban Csongrád-Csanád megyéből
A Szegedi Tudományegyetem munkatársai mostanáig már csaknem 120 ezer embernek adták be valamelyik oltóanyagot.
Jön az első tartós hőhullám a héten
Szentélyt emeltek a koronavírus ellen egy indiai faluban
Maszkos istennő segítségét kérték a vírus eltűnéséhez.
Mirco Brodthage váltja Rábai Dánielt a Continentalnál
Mirco Brodthage veszi át Rábai Dánieltől a Continental délkelet-európai régiós gumiabroncs kereskedelmi üzletágának vezetését 2021. július 1-jétől. A szakember korábban az osztrák piac ügyvezető igazgatója, valamint a nemzetközi kiskereskedelmi és német kiskereskedelmi üzletág igazgatója volt, ahol átfogó és alapos ismereteket szerzett a gumiabroncsok világáról.