Ország-világ

2009.10.20. 12:02

A japán császárné atomfegyverek nélküli világról álmodik

Az atomfegyverek nélküli világot szeretne a 75. születésnapját kedden ünneplő Micsiko japán császárné, aki méltatta a friss Nobel-békedíjas Barack Obama erőfeszítéseit a nukleáris fegyverektől mentes világ megteremtésére.

MTI

"A nukleáris fegyverek szörnyűségei nemcsak pusztítás mértékét jelentik, hanem a sugárzás komoly és tragikus hatásait, amelyek hosszú időre szenvedést okoznak az áldozatoknak" - fogalmazott a császárné, aki szerint Barack Obama Prágában mondott beszédében "erős elszántságról" tett tanúbizonyságot az atomfegyverek eltörlésével kapcsolatban. Micsiko szerint ez a kezdeményezés hozzájárult ahhoz, hogy az amerikai elnök kapja a Nobel-békedíjat.

"Véleményem szerint az atombombák által sújtott Japánnak hozzá kell járulnia ahhoz, hogy a nemzetközi közösség jobban megértse a fegyverek ügyét" - olvasható a császárné által írt üzenetben. Japánra a II. világháború végén, 1945 augusztusában dobtak le amerikai gépek két atombombát, Hirosimában és Nagaszakiban összesen 210 ezren haltak meg.

A császárnét az utóbbi időben a szigetországban tapasztalható komoly gazdasági nehézségek aggasztották a leginkább - derült ki Akihito császár feleségének soraiból.

Micsiko egy japán mágnás lányaként 1959-ben házasodott be a császári családba, férje 20 évvel ezelőtt lett Japán uralkodója. A kerek évforduló alkalmából jövő hónapban nagyszabású ünnepségekre kerül sor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában