nem csoda

2021.07.14. 20:22

A járványt tartják a legnagyobb reális veszélynek a csehek

A Csehországot fenyegető veszélyek második helyén, 48 százalékkal, a nemzetközi gazdasági válság szerepel.

Jelenleg a koronavírus-járványt tartják az országukat fenyegető legnagyobb reális veszélynek a csehek – derült ki abból az országos felmérésből, amelynek eredményét szerdán hozta nyilvánosságra az akadémiai CVVM közvélemény-kutató intézet.

A felmérés szerint a koronavírus-járványt a megkérdezettek 65 százaléka minősítette az országot fenyegető legnagyobb veszélynek. 2019 decemberében, tehát négy hónappal azelőtt, hogy a járvány Csehországban is megjelent, egy hasonló felmérésen csak 31 százalék tartotta „reális problémának” a koronavírust.

A Csehországot fenyegető veszélyek második helyén, 48 százalékkal, a nemzetközi gazdasági válság szerepel. A további helyeken a nemzetközi nyersanyaghiányt, a háborúkat és a természeti katasztrófákat nevezték meg a megkérdezettek, egyaránt 20-25 százalék közti szinten.

Biztonsági szempontból azonban a csehek leginkább a nemzetközi terrorizmustól, a szervezett bűnözéstől és az illegális migrációtól tartanak. A terrorizmust a megkérdezettek 53 százaléka, a szervezett bűnözést 51 százalék, míg az illegális migrációt 47 százalék jelölte meg nagy biztonsági fenyegetésként. A CVVM megjegyzi, hogy mind a három esetben 5-6 százalékkal jelenleg alacsonyabb a félelem szintje, mint egy éve.

Figyelemre méltó, hogy a Csehországban dolgozó és élő külföldi állampolgárokat a megkérdezettek 20 százaléka minősítette kockázati tényezőnek. A 10,7 milliós Csehországban jelenleg mintegy 650 ezer külföldi él tartósan, de számuk folyamatosan növekszik. Politikusok és vállalkozók szerint az országnak a gazdaság fejlődése érdekében még legalább 200 ezer külföldi vendégmunkásra lenne szüksége.

Ami az országokat illeti, a csehek leginkább Oroszországtól (38 százalék), Kínától (17 százalék) és az Egyesült Államoktól (10 százalék) tartanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában