Ország-világ

2014.03.07. 14:54

A Jobbik a Btk. minden enyhítését visszavonná

Egyes életellenes bűncselekményeknél pedig halálbüntetést alkalmazna.

MTI

Visszavonná a büntető törvénykönyv (Btk.) valamennyi enyhítését a Jobbik, egyes életellenes bűncselekményeknél pedig halálbüntetést alkalmazna.

[namelink name="Szilágyi György"], a párt országgyűlési képviselője pénteki sajtótájékoztatóján bírálta, hogy a Btk. módosítása miatt brutális bűncselekményeket elkövetők is lényegesen korábban szabadulhatnak a börtönből, mint amennyi a kiszabott büntetésük. Kifejtette: korábban a legsúlyosabb fegyházbüntetésre ítéltek legkorábban a büntetésük négyötödénél, közepesen súlyos esetben háromnegyedénél, az enyhébb fogház esetében pedig a büntetés kétharmadánál szabadulhattak. Ezt a kormány úgy módosította, hogy főszabályként a kétharmad lett érvényes akkor, ha az elkövető nem visszaeső - tette hozzá.

Az ellenzéki képviselő példaként említette, hogy az új eljárás miatt 2 év 4 hónappal korábban szabadul egy 12 évre ítélt ember, aki különös kegyetlenséggel gyilkolt, és 1 év 3 hónappal előbb engednek el egy csecsemőjét meggyilkolt nőt.

Kijelentette: a Jobbik kormányra kerülése esetén azonnal visszavonná a "felelőtlenül enyhe" szabályozásokat, önfenntartó börtönöket hozna létre, ahol az áldozat családjának járó kártérítés összegét is meg kellene téríteni az elkövetőnek.

Szilágyi György jelezte azt is: az idősek, gyermekek és nők ellen elkövetett súlyos, életellenes bűncselekmények esetében halálbüntetést alkalmaznának.

A jobbik képviselője szólt arról is: nemcsak a bűnözőkkel szemben alkalmaznának zéró toleranciát, hanem a "politikusbűnözőkkel" szemben is, akikre dupla büntetés kiszabását javasolnák.

A politikus úgy fogalmazott: két hét alatt nem szavakban, hanem tettekben tennének rendet az országban, és a létbiztonság mellett közbiztonságot teremtenének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában