Ország-világ

2009.02.11. 08:30

A Kadima nyerte az izraeli választásokat

Izraelben Cipi Livni pártja, a Kadima nyerte az előrehozott általános választásokat a szavazatok összesítése alapján - közölte szerdán az izraeli központi választási bizottság.

Az eddigi külügyminiszter jobbközép pártjának egyetlen hellyel lesz több a parlamentben, a Kneszetben, mint legfőbb riválisának, a jobboldali Likudnak.

Az izraeli központi választási bizottság bejelentése szerint a Kadima 28 helyet szerzett a 120 tagú parlamentben, míg a Benjamin Netanjahu vezette Likud 27-et. 15 helye lesz az Avigdor Lieberman által vezetett és ultranacionalistának tartott Iszrael Béténu pártnak, amelynek bázisa az orosz ajkú választói réteg. Lieberman pártja az izraeli arab kisebbség ellen kampányolt, és a palesztinokkal szemben a keményvonal híve. A választásokon a negyedik helyet, 13 parlamenti hellyel, a balközép Munkapárt szerezte meg, ami a párt történetének legrosszabb eredménye. A parlamentbe jutott még az ultraortodox Shas, amely 11 hellyel rendelkezik majd. Száeb Erakat palesztin főtárgyaló kedd este azt mondta az AFP-nek, hogy szerinte az izraeli választások kimenetele megbénítja a békefolyamatot.

Az izraeli politikai rendszer sajátsága, hogy nem feltétlenül az alakít kormányt, akinek a pártja győzött. Elemzők szerint az eredmények alapján Netanjahu-nak van a legnagyobb esélye, hogy Izrael következő kormányfője legyen egy erősen jobboldali koalíció élén. Az eddig ellenzékben lévő Likud kedd esti közleménye máris Benjámin Netanjahu-t nevezi meg új miniszterelnöknek. Ám a Kadima is azt jelezte, hogy vezetője, Cipi Livni lesz az új kormányfő. Annak szinte alig van esélye, hogy nagykoalíció lesz, vagyis a Kadima és a Likud alakít kormányt.

Az előrehozott választásokat azután írták ki, hogy a korrupció gyanújába keveredett Ehud Olmert kormányfő lemondott, majd Cipi Livni nem tudott új kormányt alakítani. A több mint 5 millió szavazásra jogosult izraeli 33 listára adhatta le voksát. Izraelben a parlamenti küszöb 2 százalék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában