Hallgassa élőben!

A kiskapukat bezárnák

A kabinet minapi döntése értelmében nem csökken 15-ről 10 millióra a kedvezményes lakáshitel felső határa, az adójóváírás is megmarad, de e téren lesznek változások.

A lakástámogatási rendszerben 2003 júniusáig közel 200 ezer család több mint 900 milliárd forint hitelt vett fel lakásépítésre, -vásárlásra, -korszerűsítésre. Az elképzelések szerint az adójóváírás megmarad a hitelfelvétel első négy-öt évében, mértékéről a kabinet hamarosan dönt. Várhatóan a jelenleginél alacsonyabb lesz, és igénybe vehetik mindazok, akik az átlagos hitelfelvétel kétszeresénél nem magasabb hitelt vettek igénybe, illetve jövedelmük nem magasabb, mint az átlagjövedelem háromszorosa.
A támogatási rendszerről nem kellene lemondaniuk a magasabb jövedelműeknek sem, a kormány azonban a kiskapukat be kívánja zárni. Egyszerre csak egy támogatott hitelt lehetne felvenni, és a hitel maximális összege 15 millió forint. Az adó-visszatérítésnél törekednek arra, hogy az alacsonyabb összegű hitelt felvevőknek, az átlagjövedelemmel rendelkezőknek a lehető legnagyobb mértékben megmaradhasson. 2004. január 1-jétől a szocpol emelését tervezik, év közben pedig szeretnék bevezetni a használt lakásra a félszocpolt.

Közjegyző nélkül?

A második világháború előtti rendszer egyik elemét kellene visszahozni a jelzáloghitelek esetében – mondta Hegedűs Éva, az OTP Bank ügyvezetője az Országgyűlés Lakásügyi Albizottságának minapi ülésén. Így ugyanis a bankok által kibocsátott szerződés közokiratnak minősülne, azt nem kellene közjegyzőnek ellenjegyeznie. Ezzel tetemes költséget takaríthatnának meg a hitelfelvevők, illetve gyorsulna a hitelhez jutás.

ITM: a járványhelyzet előtti szintre szorult vissza az álláskeresők száma
A kormány gazdaságvédelmi intézkedéseinek eredményességét egyre több kedvező foglalkoztatáspolitikai adat erősíti meg.
Többen meghaltak Törökországban egy turistabusz balesetében
A turistákat éppen Antalya repülőterére szállították.
Anyagi gondjairól vallott Kárpáti Rebeka
Volt idő, amikor Kárpáti Rebekának a sorozatszerepe mellett is plusz munkát kellett vállalnia, hogy fizetni tudja a lakását.
443 erdőtüzet már eloltottak, 217 még mindig ég
A lángok elleni védekezéshez ötezer embert, valamint 745 járművet és 20 repülőgépet mozgósítottak.
Megkezdte működését a Tokaj-Hegyalja Egyetem
Az alakuló szenátusi ülésen átvette kinevezését az új intézmény rektora, Bolvári-Takács Gábor is.
Letiltja a „Sugar Daddy” appokat a Google
Holott igény bőven van rájuk: a Play Áruházból, a Google alkalmazásboltjából eddig több millió ilyen appot töltöttek le. Ma még elérhetőek.