Koronavírus-járvány

2021.01.16. 14:05

A kormány szerint elhibázott és lassú az uniós vakcinabeszerzés

Ha csak Brüsszelre hagyatkozunk, akkor szeptember végénél előbb nem lehet feloldani a korlátozásokat.

Egy lakó megkapja a Moderna amerikai biotechnológiai cég koronavírus elleni vakcináját az ürömi Platán Idősek Otthonában 2021. január 16-án.

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

Brüsszeli forrásból kevesebb mint félmillió ember beoltására elegendő vakcina érkezik Magyarországra március végéig – értesült az M1 csatorna kormányzati forrásból. A szombati adásban elhangzott, hogy a kabinet egyértelműen elhibázottnak és lehetetlenül lassúnak tartja az Európai Unió vakcinabeszerzését. A kormány számításai szerint,

ha Magyarország csak Brüsszelre hagyatkozik, akkor szeptember végénél előbb nem lehet feloldani a korlátozásokat. Ezért úgy döntöttek, hogy hazánk nem vár Brüsszelre, a miniszterelnök utasítására a Pénzügyminisztérium a napokban több tízmilliárd forintot különített el az uniós keretszerződésen kívüli vakcinák beszerzésére.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pedig felhatalmazást kapott a tárgyalásokra. A műsorban elhangzott, hogy Magyarország Kína mellett Oroszországgal is egyeztet, Szijjártó Péter pedig rövidesen Moszkvába utazik.

Az M1 információi szerint kormánykörökben az orosz és a kínai vakcinát is hatékonynak és biztonságosnak tartják, hiszen mindkét készítménnyel – világszerte – már több millió embert beoltottak.

A kínai és az orosz vakcinát használják az Egyesült Arab Emírségekben és Bahreinben is. Magyarország mindkét országgal felvette a kapcsolatot, és azok hatóságai pozitív tapasztalatokról számoltak be a Sinofarm kínai gyártó vakcinájával és az orosz oltóanyaggal kapcsolatban is.

– Kormánykörökben lehetségesnek tartják, hogy márciusig akár kétmillió ember beoltására is elegendő vakcina érkezik Magyarországra Brüsszelen kívüli forrásokból – hangzott el a köztelevízió műsorában.

Eközben, a hétvégén országszerte oltanak a száz főnél nagyobb idősotthonokban a koronavírus ellen: 34 helyszínen 3400 embernek adják be a Moderna vakcináját.

A folyamat adategyeztetéssel kezdődik, majd egy hozzájárulási nyilatkozatot kell leadni. Ha a kötelező orvosi vizsgálat során mindent rendben találnak, akkor beadják a vakcinát. Utána fél óra megfigyelés következik, oltási reakció azonban eddig még senkinél sem alakult ki. Az egészségügyi csapatok 28 nappal később térnek majd vissza, hogy beadják a készítmény második adagját, amely kialakítja a teljes védettséget. György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára azt mondta az M1-nek, hogy a mostani 34 idősotthon érintettjeinek beoltásával már elérik a százas intézményi nagyságot, több mint 6500 embernek adták már be a vakcinát az idősotthonokban, ezen a hétvégén pedig 3400 oltás várható.

Borítókép: egy lakó megkapja a Moderna amerikai biotechnológiai cég koronavírus elleni vakcináját az ürömi Platán Idősek Otthonában 2021. január 16-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában