Ország-világ

2012.09.08. 20:34

A közmédia napja: sok színes program közül választhattak a Millenárison

Sok érdeklődőt vonzott az első alkalommal megrendezett közmédia napja szombaton a Millenáris Parkban, ahol számos színes és interaktív program közül választhattak a látogatók.

MTI

A Fogadó zsúfolásig megtelt, a közönség feszült figyelemmel követte a Magyarország, szeretlek! című játékot Szente Vajk vezényletével. Csapattagként [namelink name="Buda Márton"], [namelink name="D. Tóth Kriszta"], [namelink name="Gundel Takács Gábor"], [namelink name="Horváth Gergely"], [namelink name="Szöllősi Györgyi"] és [namelink name="Varga Edit"], kapitányként [namelink name="Jakupcsek Gabriella"] és [namelink name="Csiszár Jenő"] vett részt a megmérettetésben. A helyes válaszokat nagy tapssal értékelték az érdeklődők, valamint kiabálással és füttyögéssel drukkoltak a kiválasztott csapatnak.

A kulturális műsorok standján egyebek mellett az M1 Aranymetszés című műsorába tekinthettek be az érdeklődők. A kulturális magazinban elsőként [namelink name="Eszenyi Enikő"], a Vígszínház igazgatója beszélt arról, hogy a Vígszínházban október 13-án mutatják be Bertolt Brecht Jóembert keresünk című zenés színművét, amelyet Michal Docekal rendez. Megemlítette, hogy a színház is olyan jó embereket keres, akik vígszínházi utalvány vásárlásával hozzásegítik majd a kevésbé tehetőseket ahhoz, hogy elmehessenek egy-egy előadásra. A műsor vendége volt még [namelink name="Sebestyén Márta"] és [namelink name="Bajári Levente"], a Magyar Állami Operaház magántáncosa is.

A közmédia napja a Millenáris parkban. Fotó: MTI/Kovács Attila (galéria)


Vállalkozó kedvű mesemondókat is vártak a rendezvényen. A nagy mese elnevezésű kezdeményezés keretében 10 és 15 óra között 6 és 17 év közötti fiatalok mondhatták el kedvenc meséjüket, vagy éppen saját történetüket 5 percben. Az előadásokat rögzítették is a Teátrum mellett felállított közvetítő kocsiban. A pályázat a közmédia napja után is folytatódik, a jelentkezőknek október közepéig kell beküldeniük hanganyagukat.

A szabadtéri színpadon bemutatkozott a Duna ősszel induló Fölszállott a páva című új tehetségkutató műsora. Az érdeklődők megtekinthették a Magyar Állami Népi Együttes műsorát, népi táncot tanulhattak Novák Péterrel, népdalokat énekelhettek Herczku Ágnessel, kulisszatitkokat tudhatnak meg a Hagyományok Háza munkatársaitól és a televíziós stáb tagjaitól.

A Teátrumban 17 órától a Fábry show mulattatta a vendégeket [namelink name="Szőke András"] és [namelink name="Badár Sándor"] közreműködésével. A műsor kezdete előtt negyedórával már több méteres sor állt, végül nem mindenki jutott be az előadásra.

A közmédia napja a Millenáris parkban. Fotó: MTI/Kovács Attila (galéria)


Számos érdeklődőt vonzottak a Pollack Mihály téri Rádió- és Televíziótörténeti Múzeum tárgyai, Wieber Mariann jelmeztervező munkái, valamint a 2012-ben felújított Süsü és a Futrinka utca lakói. A Pixel Galériába látogatók több mint 200 fényképet tekinthettek meg az MTVA Sajtó- és Fotóarchívumának ötvenes, hatvanas, hetvenes évek jellegzetes életképeiből.

Idősebbek és fiatalok is kíváncsian ácsorogtak a Kívánságkosár standjánál, ahol nótafelismerő versenyen mérhették össze tudásukat a vállalkozó kedvűek, vagy videoüzenetet küldhettek rokonaiknak, barátaiknak.

Az Együtt vagyunk! szlogenű rendezvényen a látogatók megismerkedhettek a közmédiában dolgozó rádiós és televíziós munkatársakkal, műsorvezetőkkel és riporterekkel, ízelítőt kaphattak az ősszel induló új produkciókból, betekintést nyerhettek a műsorkészítés kulisszatitkaiba és mikrofont ragadva kipróbálhatták magukat hírolvasóként, vagy éppen sportkommentátorként.

A közmédia napja a Millenáris parkban. Fotó: MTI/Kovács Attila (galéria)


A kisebbek is érdekesen és tartalmasan tölthették el az időt: egyebek mellett táncolhattak a Csillagszemű táncegyüttessel, bebarangolhatták a televízióból ismert Maci szobát, mesejátékot nézhettek, lovacskázhattak és mondókákat is tanulhattak. Természetesen a sport és a mozgás sem maradhatott el, az olimpiáról hazatért sportriportereink játékos vetélkedőre invitálták a gyerekeket.

A Millenáris Parkban rengeteg kifejezetten közösségi játék, amelyekkel kicsik és nagyok, gyerekek és felnőttek közösen játszottak.

Az egész napos rendezvény házigazdája D. Tóth Kriszta és Gundel Takács Gábor volt.

A közmédia napja a Millenáris parkban. Fotó: MTI/Kovács Attila (galéria)


A rendezvény bejáratánál demonstrált a rendezvény ideje alatt a Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezete (TFSZ) néhány tagja, a szerintük manipulált hírszolgáltatás ellen. Nagy Navarro Balázs, a TFSZ alelnöke sajtótájékoztatóján jogsértőnek nevezte, hogy nem engedték be őket a rendezvényre.

Arról is beszámolt, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság bűncselekmény hiányában megszűntette az eljárást a tavaly decemberben, az MTVA Kunigunda útjai gyártóbázisa előtt tartott éhségsztrájkjukkal összefüggésben, zaklatás, gyülekezési jog akadályozása, és más bűncselekmények gyanújával az MTVA ellen tett feljelentésük ügyében. A TFSZ alelnöke felháborítónak és megdöbbentőnek nevezte a határozatot, amely ellen közlése szerint panasszal élnek, ezen kívül a budapesti és az országos rendőrfőkapitányhoz, valamint az ombudsmanhoz fordulnak.

Címkék#média

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában