Ország-világ

2014.02.03. 14:16

A kulturális bizottság támogatta az MMA-törvény módosítását

Balog Zoltán javaslata szerint kikerülhet az államfő által kifogásolt rendelkezés az MMA-törvény módosításából.

MTI

Általános vitára alkalmasnak találta a Magyar Művészeti Akadémiáról (MMA) szóló törvényjavaslat módosítását hétfői ülésén az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottsága.

Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének javaslata szerint kikerülhet az államfő által kifogásolt rendelkezés az MMA-törvény módosításából. Ád[namelink name="er János"] még decemberben küldte vissza megfontolásra a parlamentnek a Nemzet Művésze díjat létrehozó törvénymódosítást.

Az államfő indoklása szerint a december 9-én elfogadott módosításban szereplő rendelkezés, miszerint kivételes méltánylást érdemlő esetben a díj bűncselekmény elkövetése miatt jogerősen elítélt művésznek is adományozható - függetlenül attól, hogy mentesült-e az elítéléshez fűződő jogkövetkezmények alól -, nem felel meg annak a társadalmi elvárásnak, hogy egy ilyen rangos elismerést kizárólag olyanok kapjanak meg, akik a maguk művészeti területén nyújtott kimagasló teljesítményen túl törvénytisztelő állampolgárként is méltók a címre.

Az Országgyűlés tavaly [namelink name="Balog Zoltán"] javaslatára 272 igen szavazattal, 50 nem ellenében fogadta el az MMA-ról szóló 2011-es törvény módosítását, amelynek alapján a Nemzet Művésze díjat előzőleg Kossuth-díjjal kitüntetett művészek kaphatják meg, feltéve, hogy elmúltak 65 évesek (a tánc- és a cirkuszművészek 50 évesek).

[namelink name="Mesterházy Attila"] és [namelink name="Bárándy Gergely"] MSZP-s képviselők a Horthy-szobrok állításának tilalmáról nyújtottak be határozati javaslatot, amely mellett a beterjesztők távollétében [namelink name="Hiller István"] érvelt. Mint hangsúlyozta: Horthy kormányzósága idején zsidótörvényeket fogadtak el és a halálba küldtek Magyarországon menedéket nyert zsidó és nem zsidó embereket. Ez alól a felelősség alól az sem mentesíti a kormányzót, hogy fellépett a budapesti zsidóság védelmében - fűzte hozzá.

[namelink name="Novák Előd"] és [namelink name="Pörzse Sándor"] (Jobbik) hozzászólásában felvetette: az MSZP tavaly a "hazája ellen fegyvert fogott" Horn Gyulának emelt szobrot és a szocialisták nem sérelmezték azt sem, hogy Kádár Jánosnak szobrot lehetett állítani.

[namelink name="L. Simon László"], a bizottság fideszes elnöke a szimbolikus viták kerülésére hívta fel politikustársait, úgy vélte ugyanakkor, hogy egy szoborállítási tilalmat sok más történelmi személyiségre - így Szálasira, Rákosira vagy Kádárra - is ki lehetne terjeszteni.

A javaslat tárgysorozatba vételét a bizottság 3 igen és 5 tartózkodás mellett nem támogatta.

[namelink name="Hegedűs Lorántné"] és Novák Előd (Jobbik) november 16-ának, Budapest vörös terror és román megszállás alóli felszabadulásának, valamint Horthy Miklós bevonulásának emléknappá nyilvánításáról terjesztett be határozati javaslatot; érvelésük szerint ugyanis a vörös terror sok ezer áldozatának máig nem jár ki az őket megillető tisztelet.

Az indítvány tárgysorozatba vételét a bizottság 2 igen és 3 tartózkodás mellett nem támogatta, 2 tartózkodással általános vitára alkalmasnak találták azonban víz alatti kulturális örökség védelméről szóló UNESCO egyezmény kihirdetéséről szóló törvényjavaslatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában