A lakótelep nem lakópark

Felveszi a harcot a lakhatatlan, agyonzsúfolt „lakóparkok” ellen a város új főépítésze. Három, hasonló épületegyüttesekre szóló tervet már elutasított a városi tervtanács, s hamarosan a rendezési tervet is módosítják.

– Megdöbbentem, amikor Győrbe érkezésem után először jártam a Mediterrán lakóparkban, s nemcsak azért, mert nyomokban sem érezni rajta a városrész neve által sugallt hangulatot, hanem a sok monoton, barakkszerű épület riasztó látványától – mondta Révi Zsolt, aki állítása szerint semmiképpen nem engedélyezte volna az épületek felépítését. A főépítész most azon dolgozik, hogy a rendezési terv módosításával megakadályozza további „fekvő tízemeletesek” építését.
Révi Zsolt a legnagyobb bajnak azt tartja, hogy sokan összekeverik a lakótelepeket a lakóparkokkal, holott előbbi sok egyforma, tömbszerű, viszonylag olcsó épületet, utóbbi pedig egy kertváros jellegű, parkokkal, zöldterületekkel tagolt városrészt takar. Mint mondja, klasszikus lakóparkot nem is igen találni a városban, legfeljebb jó minőségű lakótelepeket, holott Skandináviában, Németországban sok jó példa van arra, hogyan lehet sűrű, intenzív beépítéssel, viszonylag kis lakásokkal, pici kertekkel élhető, humánus városrészeket teremteni.
A főépítész véleménye szerint a

jelenlegi rendezési terv egyes

szabályozási formáival nemcsak lehetőséget ad a zsúfolt lakóparkok építésére, de szinte kényszert is jelent az ingatlanfejlesztők számára a területek maximális beépítésére.
– A fejlesztési területeken eleve úgy, merev rendszer szerint vannak berajzolva az utak és a telkek, hogy még akkor sem lenne elegendő mozgásterük a beruházóknak, ha egyébként nem utasítanák el a humánus, élhető lakóparkok építését. Ezen szeretnék lazítani, akár úgy, hogy egy adott területre csak a szükséges építési paramétereket és a maximálisan felhúzható lakásszámot határoznánk meg, konkrét épületkontúrok és a kötelező utak vonalának meghatározása nélkül. Nem lesz könnyű menet, fel vagyok készülve arra, hogy nagy ellenállásba ütközöm.
Ez annál is inkább így van, mert a zöldfelületekkel tagolt, szellősebben beépített fejlesztési területek esetleg kevesebb

pénzért értékesíthetők (kisebb profittal kecsegtetnek) – bár a „minőség luxusa” értéknövelő, árfelhajtó tényező is lehet, ahogy ezt szintén számos külföldi példa bizonyítja. Ilyen területből van bőven, több tucat hektár, szinte minden győri városrészben: a legtöbb Ménfőcsanakon, de akad Révfaluban, Bácsán és Likócson is.
Révi Zsolt tervei szerint a lakóparkok, tömbházak építésére vonatkozó módosítások (legalábbis egy részük) már 2007-ben bekerülhetnek a rendezési tervbe, amelybe szeretné kötelező jelleggel beépíteni az úgynevezett településrendezési szerződés intézményét is. Utóbbi azt jelenti, hogy az ingatlanberuházó a lakások építésének fejében vállalja, hogy a területhez tartozó egyéb létesítményeket – utakat, parkokat, játszótereket – is megépíti, s bár ilyen megállapodások eddig is születtek, többnyire csak a nagyberuházások, például bevásárlóközpontok építésénél élt vele a város.
A főépítész „keze alá játszik” az építési törvény májusi módosítása. Tavasz óta minden építés engedélyezése előtt kötelező ugyanis kikérni a városi tervtanács véleményét, ami eddig csak ajánlott volt, így sok ingatlanfejlesztő megkerülte. Nehezítette a helyzetet, hogy az építési hatóság általában akkor is megadta az engedélyt, ha a szakmai vélemény negatív volt, tekintve, hogy ha másodfokig jutott az ügy, ott amúgy is csak az építési szabályzat esett latba, a tervtanács véleménye nem.
Jó hír – legalábbis a győri lakók számára –, hogy idén három, kaszárnyaszerű épületegyüttes terve már megbukott a tervtanács előtt, ezeket három különböző ingatlanberuházó építette volna Győr-Ménfőcsanakon, a Mediterrán lakópark közelében – ahol sajnos egyébként sincs hiány zsúfolt sorházakból. Több kezdeményezést pedig kifejezetten üdvözöltek a szakemberek, ezek építése már idén megkezdődhet.