Ország-világ

2012.02.09. 13:57

A lázadók szerint Etiópia akadályozza német foglyaik elengedését

Addisz-Abeba – Az Etiópia északi részén három hete európai, köztük szegedi turistákat megtámadó lázadók azzal vádolják az addisz-abebai kormányt, hogy akadályozza két német foglyuk szabadon engedését, erőszakos légkört tartva fenn a térségben.

MTI

Az etióp kormány „rendre megakadályozza a két német biztonságos térségbe szállítására tette erőfeszítéseinket (...) újabb támadásokat indítva ellenünk" – hangoztatta egy szerda esti közleményében az afar kisebbség nevében fellépő etióp lázadócsoport, az Afar Forradalmi Demokratikus Egységfront (ARDUF).

A két német állampolgárt abban a január 18-i támadásban hurcolták el, amelyet a lázadók az eritreai határ közelében található Erta Ale vulkán közelében hajtottak végre európai turisták ellen, két magyar, két német és egy osztrák turistát megölve.

A lázadók már januárban magukra vállalták a támadást, s hogy abban túszokat ejtettek. Állításuk szerint azonban január 18-a óta nem szűnnek az összecsapások az etióp hadsereg erői és az ARDUF között.
„Ha a két német meghal a harcokban, az etióp rezsim lesz (...) a felelős halálukért" – figyelmeztetnek.

Etiópia a maga részéről azzal vádolja a szomszédos Eritreát, hogy támogatást nyújt az ARDUF-nak, és azt állítja, hogy a két német turistát a határ túloldalán, Eritrea egy távoli sivatagi részében tartják fogva a lázadók. Az aszmarai kormány cáfolja Addisz-Abeba állítását.

Az ARDUF az elmúlt években számos gerillatámadást hajtott végre a térségben. 2007-ben öt európait – három brit, egy francia és egy olasz–brit állampolgárt – ejtettek túszul, de 12 nappal később szabadon engedték őket Eritreában.

Címkék#etiópia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában