Ország-világ

2017.09.11. 20:45

A lett elnök állampolgársághoz juttatná az országban élő hontalanok gyermekeit

Automatikusan állampolgársághoz juttatná Raimonds Vejonis lett államfő a Lettország területén élő hontalanok gyermekeit - értesült a Diena című helyi napilap. Ugyanakkor a kormánypártok a nap folyamán tartott tanácskozásukon elvetették az elnök javaslatát.

A lett újság úgy tudja, Vejonis hamarosan ennek megfelelő törvénytervezetet terjeszt a rigai törvényhozás elé. 


"Bátornak kell lennünk, és el kell döntenünk, hogy ne adjunk többé hontalan státust az újszülötteknek. Ők ugyanis  a mi gyermekeink" - idézte a lap a balti állam elnökét.


A kérdést a nap folyamán megvitatta a rigai kormánykoalíció is, amely nem támogatta az államfő ez irányú kezdeményezését. Raivis Dzintars, a jobboldali Nemzeti Szövetség társelnöke emlékeztetett, hogy a koalíciós szerződésben meghatározták azon kérdések körét, amelyekben a kormánypártoknak teljes egyetértésre kell jutniuk, s ezek egyike az állampolgárok körének bővítése. Dzintars újságíróknak továbbá elmondta: pártja koalíciós partnerei biztosították arról, hogy a hontalanok gyermekeinek automatikus állampolgársághoz juttatását nem fogják támogatni.


Maris Kucinskis miniszterelnök - szavai szerint a kormánykoalíció stabilitását szem előtt tartva - leszögezte: a Nemzeti Szövetség álláspontjának ismeretében a kérdésben nem nyitnak vitát.


Lettországban mintegy 2 millióan élnek, és a rigai belügyminisztérium adatai szerint 11 százalékuk, vagyis az ország mintegy 242 ezer lakosa hontalannak számít. Sokan közülük a helyi orosz, ukrán vagy fehérorosz kisebbséghez tartoznak. 


A balti állam 1991-es függetlenné válása óta hontalanná vált emberek és utódaik nem élhetnek számos politikai joggal, így például nem szavazhatnak és nem választhatók a helyhatósági, parlamenti és európai parlamenti választásokon, illetve nem vehetnek részt az országos népszavazásokon sem. Emellett számos gazdasági és szociális jogosultság is elérhetetlen számukra. A hontalanok közül mintegy 6100-an 18 évesnél fiatalabbak.


A lett állampolgársági törvények szerint a hontalan szülők gyermekeinek, akik a balti állam területén születtek, 15. életévükig kell igényelniük a lett állampolgárságot. Ezt a szabályozást - de önmagában a hontalanok jogi státusát is - ismételt nemzetközi bírálatok érték. Oroszország az érintettekkel való bánásmódot a helyi hatóságok bosszújaként jellemzi a számos lett által megszállásnak tekintett szovjet időkért.


Az SKDS közvéleménykutató-intézet felmérése szerint a lettek túlnyomó többsége - 76 százalékuk - támogatja Vejonis javaslatát, miszerint a hontalan szülők gyermekei automatikusan kapják meg a lett állampolgárságot. A megkérdezettek 16 százaléka ugyanakkor ellenezte a felvetést.

Címkék#Lettország

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában