Ország-világ

2013.03.20. 12:20

A lőszerekre is kiterjesztenék a fegyverkereskedelmi ellenőrzést

A New Yorkban kedden kiadott dokumentumban az áll, hogy a jövőbeni megállapodás céljai csak a világméretű lőszer-kereskedelem átfogó ellenőrzésének segítségével érhetők el.

MTI

Hatvankilenc, túlnyomórészt afrikai és latin-amerikai ország nyilatkozatban követelte az ENSZ-től, hogy a hagyományos fegyverek kereskedelmét szabályozó tervezett megállapodásba foglalják bele a lőszer-kereskedelmet is.

A New Yorkban helyi idő szerint kedden kiadott dokumentumban az áll, hogy a jövőbeni megállapodás céljai csak a világméretű lőszer-kereskedelem átfogó ellenőrzésének segítségével érhetők el.

Az ENSZ 193 tagállama hétfőtől március 28-áig tárgyal a hagyományos fegyverek - a páncélosoktól és a támadó helikopterektől a kézi- és gépfegyverekig - éves szinten 70 milliárd dolláros kereskedelmét szabályozó világméretű megállapodásról. A 2012. júliusi hasonló konferencia eredménytelen maradt, mert az Egyesült Államok, Oroszország és Kína több időt kért. A tervezett megállapodás normákat állítana fel az összes hagyományos fegyver határokon átnyúló kereskedelmére, és előírná az államok számára ennek ellenőrzését. A cél az, hogy a szállított fegyverekkel ne lehessen emberi jogokat sérteni, fegyverembargót kijátszani, a fegyverek ne kerüljenek terroristák vagy a szervezett alvilág kezébe.

Noha a legtöbb ország egyetért az átlátható szabályozás szükségességében, sokan kivételeket szeretnének érvényesíteni. Így mindenekelőtt az Egyesült Államok ellenzi azt, hogy a megállapodás a lőszer-kereskedelmet is szabályozza. Sok latin-amerikai és afrikai országnak ellenben éppen ez az egyik legfőbb célja, mert ezáltal remélik a kormányellenes lázadókat és a kábítószerbandákat megfékezni.

Ha a konferencián nem sikerülne konszenzusra jutni, diplomaták szerint a megállapodás egy ENSZ-közgyűlési szavazással volna megmenthető. Ezt a nemzeti parlamenteknek ratifikálniuk kellene, de sokan attól tartanak, hogy az Egyesült Államok - a világ legnagyobb fegyverszállítója - megpróbálja "kiüresíteni" a szerződéstervezetet, hogy elfogadhatóvá tegye az amerikai fegyverexportőrök számára.

Emberi jogi csoportok szerint a megállapodás értelmetlen lenne a lőszer-kereskedelmet szabályozó előírások nélkül. Brian Wood, az Amnesty International fegyverzetellenőrzési és emberi jogi vezetője keddi nyilatkozatában arra figyelmeztetett, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa által elrendelt embargókat rendszerint semmibe veszik vagy kijátsszák, mert az egyes államok szabályozása nem elég szigorú.

Világszerte évente csaknem 12 milliárd lőszert adnak el. A lőszer-kereskedelemből származó éves jövedelem meghaladja a 4 milliárd dollárt, és ennek fele amerikai fegyvercégek zsebébe vándorol. A befolyásos NRA fegyverlobbi nyomást gyakorol a washingtoni kormányzatra, hogy a lőszer-kereskedelmet vegyék ki a készülő megállapodásból.

Címkék#fegyver

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában