A madárbarát kert

Egészséges termést csak gondos ápolással és a kártevők elleni intenzív védekezéssel érhetünk el. Annak, aki a hasznos madarakat fészkelő odúval és téli etetéssel a kertjébe csalogatja, legkevesebb panasza lesz a kártevőkre.
Kékcinke

Kertünk tervezésénél, rendezésénél ne csak a saját igényeinkre gondoljunk, próbáljuk meg kertünket úgy kialakítani, hogy egyben a természet része is legyen. Lehetőségeink a kert méretétől, szűkebb és távolabbi környezetétől, a haszonnövények fajösszetételétől függenek.

Egész más felépítést kíván a kert a megtelepítendő madárfajok szempontjából is, ha gyümölcsöt, s mást, ha zöldséget, veteményt termesztünk. Kialakíthatjuk a madárvédelmi növényegyüttest a kert egy elkülönített részében vagy a kert határai mentén, esetleg a kettőt kombinálva. A kert kimondottan madárvédelmi részének park jellegűnek kell lennie, megteremtve ezzel a

Vörösbegy

madarak nyugodt – biztonságérzetet adó – fészkelési lehetőségét. Bizonyos ismeretekre szükség van ahhoz, hogy a megtelepíteni kívánt fajok igényeit ki tudjuk elégíteni. Gondolnunk kell az odúlakókra, a bokorlakókra és a szabadon fészkelőkre is. Figyelembe kell vennünk ezek évszakonkénti táplálkozási igényeit. Ez részben befolyásolható is: kiegészíthető, pótolható a táplálékkészlet, ami csalogató, megtartó erejű is lehet.

Természetesen egy kert, de még egy park is, legyen az bármennyire változatos, nem képes valamennyi számításba jöhető madárfaj igényeit kielégíteni. Minél összetettebb, sokszínűbb a növényanyag, annál több az alkalmi látogatók, különösen vonuláskor és a téli etetés időszakában hosszabb-rövidebb ideig itt vendégeskedő madarak száma. Igen csalogató például a fürdési, ivási lehetőség is.

Néhány szempont a növényzet, a kert kialakításához:

Csíz

• A cserjéken érdemes fészekrakásra alkalmas elágazásokat kialakítani a metszés során.
• Alakítsunk ki olyan sövényt, bokorsort is, amelynek nem egyenesre metszettek az oldalai.
• A bokrok alatti avar meghagyása az avarszinten élő élőlények megtelepedését segíti. Ez viszont terített asztalt jelent a rigóknak.
• Érdemes egyes fák elhalt részeit is meghagyni, illetve teljes elhalt fákat megőrizni.
• Az oldalról zárt bokorcsoportok biztonságos fészkelőhelyet jelentenek a madaraknak (alulról sem legyenek átláthatóak).
• Hagyjuk meg a kertben az idős fákat, kíméljünk meg néhány idős gyümölcsfát is. Célszerű régebbi, ellenállóbb gyümölcsfajták beszerzése, szaporítása.
• Legyen a kertben fenyők, örökzöldek csoportja vagy idősebb egyede.
• A táplálékot kínáló fák bokrok telepítése is fontos.

Madarak az itatónál

Tavaszi teendők

Még nem késő fészekodúkat kirakni, bár a cinegék már március elején az odúnál énekelnek, de a később érkező nyaktekercs még elfoglalhatja a frissen kirakott odút. Amennyiben korábban rakott már ki madárodút, akkor most ne felejtse el kitisztítani!
Ilyenkor érdemes elkészíteni a madáritatót és fürdőt. Tavasszal is nyugodtan fel lehet tölteni vízzel, a madaraknak egész évben szükségük van rá.
Kora tavasszal szabadgyökerű fákat és cserjéket, később konténeres csemetéket lehet telepíteni.

Az kert nagy madárgyülekező helye, vonzereje lehet a jól elkészített itató. Főleg a meleg, száraz nyári hónapokban van nagy jelentősége, de a madarak egész évben szívesen használják; különösen szeretnek benne fürödni a rigók, a vörösbegyek, a kék cinegék.

Itatóról lévén szó, ha nincs állandó átfolyása a medencének, nem szabad megfeledkezni a vízcseréről. A másik lényeges szempont, hogy védett, de mégis jól megfigyelhető helyen legyen. Fontos, hogy a fürdő madarak is belássák a terepet, de egy biztonságos bokor se legyen messze, mert ázott tollal nem repülnek olyan jól. E bokor hiányában a macskák szomorú pusztítást végeznének. Az itató megformálásába sok fantáziát lehet belevinni, s minél

természethűbb, annál szebb, a madaraknak is kedvezőbb lesz. Erre a célra a patakkövek, a sóderágy, az esetleg betelepített vízi növények nagyon megfelelőek. Lényeg, hogy az itató lassan mélyüljön. A közepére, ahol már a madárnak túl mély lenne, tegyünk egy lapos követ, ahol megállhatnak, leszállhatnak.

A madarak fürdési igényét tapasztalhatjuk, amikor szórófejjel locsolunk. Ilyenkor a rigók, vörösbegyek át-átszaladoznak az esőcseppszerű vízcseppek alatt. Utána borzasra rázzák magukat, majd a felfrissült tollazatot eligazgatják.

Itatásra az esővíz is megfelel, csak ne a vízgyűjtő hordót, kádat tekintsük itatónak. Az ilyen nagy, mély vízfelület sokszor becsapja a madarakat, s rászállva vesztüket okozhatja. A ragadozóval, macskával való konfliktust elkerülhetjük, s az itató használatát biztonságosabbá tehetjük, ha asztali medencét készítünk. Jól beleilleszthető a kerti képbe egy kb. 1,5 m magas, 100×60 cm-es terepasztal. Az asztal szegélyvályújába alacsony, vagy lefutó növényeket ültessünk, így még esztétikusabb hatást kelt. Aki megfigyelte már a madarakat, tudja, hogy a tollazatuk tisztántartása állandó, létfontosságú tevékenységük. Ennek ismeretében megérthetjük, hogy egy jó fürdőhely milyen fontos eleme a kerti madárvédelemnek.

Milyen fákat, cserjéket ajánlunk?

Nagyon jó lenne, ha a kiskertekben is megjelennének a hazánkban honos fás szárú növények, azonban ezek természetből való gyűjtését nem ajánljuk! A faiskolák többségében ugyan többnyire nemesített változatai kaphatók ezeknek a fajoknak, mégis érdemes ezeket vásárolni.
Az alábbiakban vastagon kiemeljük a hazánkban őshonos fajokat.

Fészkelésre alkalmas

Lucfenyő, erdei fenyő, közönséges boróka, tiszafa, borbolya, közönséges puszpáng, közönséges gyertyán, kislevelű hárs, mezei juhar, korai juhar, hegyi juhar, májusfa, júdásfa, kutyabenge, egybibés galagonya, kétbibés galagonya, kökény, borostyán, vadszőlő, orgona, fagyal, kányabangita, ostroménfa.

Védőcserjének és fészkelésre is alkalmas

Közönséges boróka, közönséges gyertyán (többször visszametszve), mogyoró, egybibés galagonya, kétbibés galagonya, kökény, lilaakác, csíkos kecskerágó, bibircses kecskerágó, veresgyűrű som, húsos som, orgona, fekete bodza.

Tengelic

Sövénynek alkalmas

Mogyoró, tűztövis, egybibés galagonya, kétbibés galagonya, téli magyal, közönséges magyal, csíkos kecskerágó, bibircses kecskerágó, veresgyűrű som, közönséges fagyal, télizöld fagyal, kányabangita, télibangita, közönséges hóbogyó.

Táplálékot is adó fajok

Lucfenyő, erdei fenyő, déli ostorfa, nyugati ostorfa, fekete eperfa, fehér eperfa, madárberkenye, házi berkenye, madárbirs, tűztövis, egybibés galagonya, kétbibés galagonya, kökény, vadcseresznye, zelnicemeggy, húsos som, fekete bodza.