Ország-világ

2015.04.21. 20:36

A magyar-azeri gazdasági kapcsolatok bővítéséről tárgyalt Varga Mihály

A magyar-azeri gazdasági kapcsolatok bővítéséről tárgyalt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Shahin Mustafayevvel, Azerbajdzsán gazdasági és ipari miniszterével - tájékoztatta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kedden az MTI-t.

Shahin Mustafayev a Magyar-Azerbajdzsáni Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság soron következő ülésszakára látogatott Magyarországra.

A szaktárca tájékoztatása szerint a felek egyetértettek abban, hogy a gyógyszer- és egészségipar területén tovább kell bővíteni az együttműködést, a magyar vállalatok készek részt venni az azeri gyógyszergyártás fejlesztésében, valamint érdeklődnek vegyes vállalatok alapítása iránt is.

A közlemény idézi Varga Mihályt, aki arról beszélt, hogy a magyar vállalatoknál rendelkezésre álló korszerű technológiák megalapozhatják a gazdasági kapcsolatok bővítését.

Az NGM tájékoztatása kitért arra is, hogy élénkül az idegenforgalom a két ország között, tavaly négyszer annyi vendég érkezett Azerbajdzsánból Magyarországra, mint két évvel korábban.

Azerbajdzsán a Dél-Kaukázus legdinamikusabban fejlődő gazdasága, a térség országai közül Magyarország a legjelentősebb külgazdasági partnere. Tavaly közel 8 százalékkal nőtt az Azerbajdzsánba irányuló magyar kivitel, amely így már meghaladta a 72 millió dollárt. Ennek csaknem felét a magyar gyógyszeripari termékek adták - olvasható a minisztérium közleményében.

A 2012-ben megnyitott bakui kereskedőház tevékenysége szintén szerepet játszik a két ország közötti áruforgalom növekedésben a magas szintű gazdaságdiplomáciai és kereskedelemfejlesztési aktivitás mellett - jelezte az NGM.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában