A Magyar vándor szegedi bemutatója

A Valami Amerika sikere után Herendi Gábor Magyar vándor címmel újabb vígjátékot rendezett, amelynek szegedi díszbemutatóját ma este 7 órai kezdettel tartják a Belvárosi moziban.

A hét vezér történelmi korokon átívelő kalandjaival Herendi Gábor első filmje nézettségét is szeretné túlszárnyalni. A Magyar vándor prózaversbe sűrített szinopszisa jól jellemzi a filmet: „A harmatos hajnali réten lovak legelésznek, tábortüzek füstje száll. Mellettük öten húzzák a lóbőrt. A hétalvó vezérek szenderegnek itt, pedig már hét felé jár. Amott Álmos, még elég álmos, emitt Tas, már nem ittas, de még kótyagos. Előd épp új ötletéről mereng, a Levédiavetítésről, meg hogy talán levédi azt. Huba suba alatt alszik a rét végén. Nem pihent a hétvégén. Ám valahol a távolban Kond nagyon gondterhelt, mivel Ond szorult helyzetben van: nem tudja átvereckedni magát a hágón. Neki túl szoros ez a szoros. Folytathatnám, de nem Töhötöm. Ugyanis rossz nap virradt a hét főre.

Eltűnt a nemzet! De a hét vezér ezér’ nem hibás. Ők csak kalandoztak, meg ittak-ettek közben Etelközben, és eközben a magyarok vártak rájuk, és tovább álltak. Aztán megunták, és továbbálltak. Így most a hét vándor elindul felkutatni népét, és ezer év történelme áll előttük, de csak másfél órájuk van a feladatra!” A film ma esti szegedi díszbemutatóján részt vesz a rendező is. Herendi Gábor szerint a Magyar vándor humora intellektuálisabb és verbálisabb, mint a Valami Amerikáé. Olyan vígjátékot forgattak, ami speciálisan magyar – sehol máshol nem érthető igazán, mivel kifejezetten a magyar történelemhez, irodalomhoz kötődnek a poénjai. A film főszereplői: Gesztesi Károly, Greifenstein János, Gyuriska János, Hajdu István, Seress Zoltán, Szabó Győző és Szervét Tibor.